Porilaislähtöinen hallituskonkari Mammu Kaario odottaa mielenkiinnolla työskentelyä fanittamansa jääkiekkoseuran hyväksi
Mammu Kaario toivoo voivansa auttaa Ässiä talousosaamisellaan ja hallitustyöskentelykokemuksellaan.
Pauliina Vilpakka
HC Ässät Pori Oy valitsi uuden hallituksen ylimääräisessä yhtiökokouksessaan joulun välipäivinä. Yksi uusista hallituksen jäsenistä on porilaislähtöinen hallitusammattilainen Mammu Kaario. Parhaillaan Kaario toimii neljän pörssiyhtiön ja neljän ei-listatun yhtiön hallituksissa.
Moni liigaseura teki viime kaudella tappiota, ja myös Porin Ässien tulos jäi reilut 400 000 euroa miinukselle. Kuinka näistä asemista lähdetään taloutta parantamaan, siihen Kaario ei vielä halua sanoa mitään näin varhaisessa vaiheessa, mutta hän ei ole vastaavanlaisessa tilanteessa ensimmäistä kertaa.
Kaario toivoo voivansa auttaa Ässiä vahvalla talousosaamisellaan ja hallitustyöskentelykokemuksellaan. HC Ässät Pori Oy:n hallituksessa työskentelyä hän odottaa kiinnostuneena.
– Mielestäni nyt on saatu kasaan mielenkiintoinen kokoonpano, ja on hienoa päästä näkemään asioita sisältä päin. Täältä ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja ja arvostella, mutta on kiinnostavaa nähdä, miltä asiat näyttävät toisesta näkökulmasta.
Koulutukseltaan Kaario on varatuomari ja MBA (Master of Business Administration). Hallitustyöskentely on ollut hänen päätoimensa jo kahdeksan vuoden ajan. Kaario siirtyi aikoinaan investointipankkiirin töistä pääomasijoituksen maailmaan, kun hän sekä ryhmä muita sijoittajia sijoittivat erääseen yrityskohteeseen. Omistajuuden myötä Kaario päätyi myös elämänsä ensimmäistä kertaa yhtiön hallitukseen.
– Tietämättä oikeastaan yhtään mitä se työ sisälsi, mutta siitä se lähti. Sitten minua alettiin pyytää yhä useamman yhtiön hallitukseen. Jossain kohtaa huomasin, että hallitustyöpaikkoja on niin paljon, etten enää ehtinyt tekemään muita päivätöitä.
Muun hallitustyöskentelyn rinnalla kulkevat pro bono -tehtävät, joihin myös pesti Ässien hallituksessa lukeutuu. Vastaavia tehtäviä Kaariolla on myös Sibeliusakatemian tukisäätiössä ja olympiavalmennuskeskus Urhea-hallin hallituksessa.
– Eli tällaisia hommia, mistä ei korvausta tule, mutta saa muuten kokea tekevänsä hyvää, ja antavansa takaisin sitä hyvää mitä tältä yhteiskunnalta on saanut, Kaario kertoo.
Myös urheiluseuratoiminnasta Kaariolta löytyy näkemystä, hallitustoiminnan osalta totta kai. Hän on aikaisemmin toiminut Olympiakomitean urheilun tukisäätiön hallituksessa sekä toimii edelleen Urhea-hallin hallituksessa. Näkökulmaa seuratoimintaan on kertynyt myös omien lasten urheiluharrastusten kautta.
– Kyllä urheilu on ollut tosi lähellä sydäntä aina, Kaario sanoo.
Osakeyhtiöpohjaisten urheiluseurojen hallituksissa toimitaan saman lainsäädännön alla kuin yritysmaailmassakin, mutta esimerkiksi resurssit voivat olla erilaiset, ja suhtautuminen toimintaan hyvin intohimoista. Kaario uskoo yrityselämästä tuttuihin lainalaisuuksiin myös urheiluseuratoiminnassa.
– Eli vahvaa taloudenpitoa ja tietyt pelisäännöt, joiden mukaan edetään.
Liigajoukkuetoiminnan osalta Kaariota motivoi ja kiinnostaa nimenomaan Porin Ässät. Joukkueen fanitus alkoi jo lapsuudessa. Porissa vuonna -63 syntynyt Kaario (os. Lindén) kävi koulunsa Käppärässä. Velipoika pelasi jääkiekkoa A-junioriksi asti, ja siskonkin tuli kuljettua hallilla pelejä katsomassa. Viimeistään vuoden -71 suomenmestaruudesta käynnistyi Mammu Kaarion elämän mittainen Ässät-fanitus. Tie vei Porista Helsinkiin oikeustieteen opintojen pariin vuonna -83. Edelleen kaikkien näiden vuosien jälkeen helsinkiläistynyt Kaario käy hallilla, kun Ässät saapuu kaupunkiin. Viimeksi hän oli jääkiekkokatsomossa tapaninpäivänä, kun Ässät kohtasi Kiekko-Espoon vieraspelissä.
Ässien hallitukseen Kaario lupautui taka-ajatuksenaan, että hän porilaisena ja Pata-fanina haluaa olla Ässille avuksi, jos vain mahdollista. Luottamustehtävä antaa myös hyvän syyn vierailla synnyinkaupungissa ja vahvistaa Pori-yhteyttä. Veli asuu edelleen Porissa, mutta Kaarion 97-vuotias äiti nukkui pois reilu vuosi sitten.
Jääkiekkofaniuden lisäksi Kaarion porilaisista juurista kertoo myös rakkaus Yyterin aaltoihin. Hän oli nuoruudessaan kova purjelautailemaan. Hän pyöritti Yyterissä surffivuokraamoa ja purjelautailukoulua. Lukuisat kesät kuluivat tuulisen kesätyön merkeissä Hotelli Rantasipin rannassa vuoteen -86 asti.
– Sehän oli lähes koulutusta vastaavaa työtä, kun olin valmistumassa juristiksi, Kaario nauraa.