Porin Hävikkiviikolla kiinnitetään huomiota lautas- ja tarjoiluhävikkiin
Hävikkiviikolla halutaan muistuttaa ihmisiä siitä, miten omilla toimillaan voi vähentää hävikkiä. Hävikin vähentäminen on tärkeää kaikille, ja Porissa tähän halutaan herätellä erityisesti koululaisia sekä pienempien lasten huoltajia.
Kouluissa mitataan viikon aikana syntynyttä hävikkiä ja sen kehitystä seurataan vuosien välillä. Kampanjaviikon tärkein tavoite onkin opettaa lapsille nälän tunteen arvioimista ja yhtä lailla vähentää kouluissa lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrää. Lautaselle on syytä ottaa vain sen verran, mitä tietää syövänsä.
Porin kouluissa on tämän viikon ajan käynnissä jälleen hävikkihaaste. Kouluissa mitataan päivittäin hävikin määrä per oppilas. Jos koulu pääsee hävikkitavoitteeseen eli alle 10 grammaa hävikkiä per oppilas per päivä, palkitaan koulun väki munkilla ja mehulla viikolla 42.
Päiväkodeissa haasteena puolestaan on lasten hoitoaikojen ilmoittamatta jättäminen.
– Ruokaa valmistetaan ilmoitetun määrän mukaan, joten jos lapsen hoitoajoista ei ilmoiteta, valmistetaan ruokaa liikaa, jolloin se päätyy roskikseen. Tästäkin syystä huoltajien on tärkeä muistaa ilmoittaa hoitoajoista aina, eikä pelkästään Hävikkiviikolla, muistuttaa palvelusuunnittelija Sari Michelsson.
Porissa on vietetty Hävikkiviikkoa ensimmäistä kertaa vuonna 2015, jolloin sen ajankohta oli marraskuussa Euroopan jätteen vähentämisen viikolla. Nykyisin valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään syyskuun lopussa, mutta Porissa sitä vietetään etukäteen 9.–13. syyskuuta.
– Porissa on aina Hävikkiviikolla sama ruokalista, jotta voimme verrata hävikin kehittymistä vuosien välillä. Nyt vietämme Hävikkiviikkoa etukäteen, koska valtakunnallisella viikolla on muun muassa Porin päivä, joten hävikkiviikon ruokalistaa ei voinut laittaa sille viikolle, kertoo Michelsson.
Lisätietoja valtakunnallisesta Hävikkiviikosta sekä vinkkejä hävikin pienentämiseen voi lukea Hävikkiviikon verkkosivuilta