Po­rin Ro­sen­lew-mu­se­os­sa avau­tuu 18. lo­ka­kuu­ta näyt­te­ly Po­rin piir­tä­jät - Art­hur Fa­ger­holm ja Tor­kel Nord­man. Se ker­too 1900-lu­vun al­ku­puo­lel­la Po­ris­sa vai­kut­ta­neis­ta Art­hur Fa­ger­hol­mis­ta (1871–1917) ja Tor­kel Nord­ma­nis­ta (1878–1949). Hei­dän pe­rus­ta­man­sa ark­ki­teh­ti­toi­mis­ton töi­tä nä­kyy kau­pun­gis­sa edel­leen. Tä­män päi­vän käy­tös­sä ovat yhä muun mu­as­sa Män­ty­luo­don ho­tel­li, Kir­ju­rin­luo­don ke­sä­ra­vin­to­la ja Kris­tal­li­pa­lat­si Re­po­saa­res­sa.

Konepajan konttorin piirustukset 1916.

Konepajan konttorin piirustukset 1916.

Satakunnan Museon kokoelmat

Ra­ken­nus­mes­ta­ri Fa­ger­holm ja ark­ki­teh­ti Nord­man loi­vat yh­des­sä ja erik­seen ison osan po­ri­lais­ta te­ol­li­suu­sark­ki­teh­tuu­ria eri­tyi­ses­ti Ait­ta­luo­don ja Ison­san­nan te­ol­li­suu­sa­lu­eil­le. Suun­nit­te­li­joi­den vai­ku­tus nä­kyy myös muu­al­la maa­kun­nas­sa. Esi­mer­kik­si Kaut­tu­an pa­pe­ri­teh­das (1908) oli ark­ki­teh­ti­toi­mis­to Fa­ger­holm & Nord­ma­nin en­sim­mäi­siä töi­tä.

– Vaik­ka te­ol­li­suus­ra­ken­ta­mi­nen on se, mi­hin nämä mie­het yleen­sä yh­dis­te­tään, hei­dän re­per­tu­aa­rin­sa oli laa­ja. Se ulot­tui hu­vi­la-alu­eil­le, asuin­ra­ken­nuk­siin, lii­ke­ra­ken­nuk­siin ja jopa ki­os­kei­hin. Hei­dän suun­nit­te­le­man­sa ra­ken­nuk­set ovat edel­leen ar­vok­kai­ta ja tun­net­tu­ja maa­merk­ke­jä Po­rin kau­pun­ki­ku­vas­sa, to­te­aa Sa­ta­kun­nan Mu­se­on ra­ken­nus­tut­ki­ja Ol­li Jou­kio.

Kirjurinluodon ravintola 2024.

Kirjurinluodon ravintola 2024.

Tina Nyman

Kirjurinluodon ravintola piirustus 1910.

Kirjurinluodon ravintola piirustus 1910.

Satakunnan museon kokoelmat

Pait­si ra­ken­ne­tun ym­pä­ris­tön luo­ji­na, he toi­mi­vat ak­tii­vi­ses­ti eri­lai­sis­sa toi­mi­kun­nis­sa ja yh­dis­tyk­sis­sä. Näis­tä pit­käi­käi­sim­piä ja edel­leen ole­mas­sa ole­via ovat BSF-pur­si­seu­ra ja Po­rin Tai­de- ja tai­de­te­ol­li­suu­syh­dis­tys. Näyt­te­lyyn koo­tut mies­ten an­si­o­lu­et­te­lot ovat­kin run­sau­des­saan hen­gäs­tyt­tä­vää lu­et­ta­vaa.

Po­rin kau­pun­gin ra­ken­nus­mes­ta­ri­na vuo­des­ta 1894 toi­mi­nut Art­hur Fa­ger­holm oli pur­jeh­duk­sen ja uin­nin suu­ri ys­tä­vä, piir­si ja maa­la­si, opet­ti pii­rus­tus­ta ja joh­ti Po­rin sil­ta­o­sa­keyh­ti­ö­tä, sekä toi­mi lu­kui­sis­sa yh­dis­tyk­sis­sä. Fa­ger­holm eh­ti häm­mäs­tyt­tä­vän pal­jon, vaik­ka hä­nen elä­män­sä päät­tyi vain 46-vuo­ti­aa­na.

Nord­man, jon­ka elä­mä ja ura sai kes­tää pi­dem­pään, oli mu­ka­na to­del­la mo­nes­sa. Kuo­ro­lau­lua, man­do­lii­nin­soit­toa ja nik­ka­roin­tia har­ras­ta­nut tuot­te­li­as ark­ki­teh­ti muun mu­as­sa aut­toi tai­de­maa­la­ri Ak­se­li Gal­len-Kal­le­laa Jusé­liuk­sen mau­so­leu­min fres­ko­jen maa­lauk­ses­sa, ka­vee­ra­si sä­vel­tä­jä Jean Si­be­liuk­sen kans­sa ja jou­tui pa­ke­ne­maan pu­na­kaar­tia si­säl­lis­so­dan ai­ka­na Lu­vi­an saa­ris­toon.

Mäntyluodon hotelli 2024.

Mäntyluodon hotelli 2024.

Tina Nyman

Mäntyluodon hotelli, piirustus 1915.

Mäntyluodon hotelli, piirustus 1915.

Satakunnan Museon kokoelmat

Näyt­te­ly pe­reh­dyt­tää mu­se­o­kä­vi­jät Fa­ger­hol­min ja Nord­ma­nin elä­mään ja tuo­tan­toon. Esil­lä on run­sas al­ku­pe­räis­ten ra­ken­nus­pii­rus­tus­ten ja va­lo­ku­vien ka­val­ka­di. Mu­se­on näyt­te­ly­ryh­mä on saa­nut yh­tey­det myös suun­nit­te­li­joi­den jäl­ki­pol­viin, joil­ta on saa­tu ar­vo­kas­ta ai­neis­toa lai­nak­si. Näyt­te­lyn ko­ko­nai­suus he­rät­te­lee huo­maa­maan, mi­ten tämä tai­teel­li­ses­ti lah­ja­kas kak­sik­ko on vai­kut­ta­nut ja jät­tä­nyt jäl­ken­sä ny­kyi­seen­kin kau­pun­kiin, vaik­ka hei­dän ak­tii­vi­a­jois­taan on ku­lu­nut vuo­si­sa­ta. Pe­rin­tö elää niis­sä ra­ken­nuk­sis­sa, joi­ta on ym­mär­ret­ty vaa­lia tär­ke­ä­nä osa­na pai­kal­lis­ta kult­tuu­ria.

Näyt­te­lyyn liit­ty­vä lu­en­to­sar­ja “Ri­kas, ra­kas te­ol­li­suu­sark­ki­teh­tuu­ri” al­kaa 28. lo­ka­kuu­ta. Ai­hee­seen joh­dat­taa Sa­ta­kun­nan Mu­se­on ra­ken­nus­tut­ki­ja Ol­li Jou­kio ot­si­kol­la “Ark­ki­teh­ti­toi­mis­to Fa­ger­holm & Nord­man Pori-ku­van kes­kei­si­nä vai­kut­ta­ji­na”. Toi­nen lu­en­to on tu­los­sa 18. mar­ras­kuu­ta, jol­loin mai­se­ma-ark­ki­teh­ti Rolf Au­ti­on ai­hee­na on “Mai­se­ma-ark­ki­teh­tuu­rin kei­not käy­tös­tä pois­tu­neel­le te­ol­li­suu­sym­pä­ris­töl­le”. Lu­en­to­sar­ja jat­kuu vuo­den 2025 puo­lel­la. Lu­en­not ovat kai­kil­le avoi­mia, ja nii­hin on va­paa pää­sy. Lu­en­not pi­de­tään Ro­sen­lew-mu­se­os­sa ja ne strii­ma­taan ja tal­len­ne­taan Sa­ta­kun­nan Mu­se­on Yo­u­Tu­be-ka­na­val­le.

Näyt­te­lyä on tu­ke­nut Svens­ka Kul­tur­fon­den i Björ­ne­borg. Lu­en­to­sar­jan jär­jes­te­lyis­sä ovat ol­leet mu­ka­na Po­rin seu­dun kan­sa­lai­so­pis­to ja Sa­ta­kun­nan Mu­se­on ys­tä­vät ry.

Porin piirtäjä Arthur Fagerholm.

Porin piirtäjä Arthur Fagerholm.

Kuva: John Englund/Satakunnan Museon kokoelmat

Porin piirtäjä Torkel Nordman.

Porin piirtäjä Torkel Nordman.

Kuva: John Englund/Satakunnan Museon kokoelmat