Ruokamatkailua Satakunnassa – Trendikäs ruokamatkailija haluaa löytää paikalliset maut ja sitä myötä paikan hengen
Ilona Ihantola ja Leena Savioja
Ruoka ja juoma ovat kasvava trendi matkailijoiden keskuudessa. Ruokamatkailun kansainvälinen kattojärjestö World Food Travel Association arvioi, että jopa puolet vapaa-ajanmatkustajista lukeutuu ruokamatkailijoihin. Heidän ensisijainen motiivinsa matkustaa on siis ruoka ja siihen liittyvät aktiviteetit. Ruokamatkailun piiriin kuuluvat esimerkiksi kahvila- ja ravintolaruokailut, ohjatut ruokakävelyt, tastingit, kalastus-, marjastus- ja sieniretket, vierailut maatiloilla, pienpanimoissa ja viinitiloilla, ruokailut luonnossa ja kulttuuriympäristössä sekä ruokareitit.
Satakunnan ruokamatkailua kehitetään Taste Satakunta -brändin alla, johon kuuluu ruokamatkailureittejä, lähiruokakohteita, menuja ja tapahtumia. Taste Satakunta on syntynyt osana Matkailun kehittämiskeskuksen Gurmeeta-hanketta, jonka päätavoitteena on nostaa ruokamatkailu Satakunnan vetovoimatekijäksi. Taste Satakunta -menut kehitellään yhdessä Satakunnan Keittiömestarien yhdistyksen kanssa nostaen esille Satakunnan upeita ja monipuolisia raaka-aineita.
Ruokamatkailu oli yksi näkyvä teema myös Helsingin Matkamessuilla, jotka järjestettiin tänä vuonna 19.–21.1. Tutustuimme messuilla Visit Rauman osastoon ja haastattelimme Rauman kaupungin matkailuneuvoja Johanna Sainiota. Kysymme, miten ruoka näkyy osana Rauman matkailua ja millaisia paikallisia erikoisuuksia hän suosittelee matkailijoille.
– Paljon ihmiset kyselevät, missä Raumalla voi syödä. Etenkin kansainväliset matkailijat haluavat jotakin autenttista. Vanhasta Raumasta löytyy paljon ihania paikkoja, joista voi suositella mitä tahansa, koska kaikilla on tarjota kotimaista ja lähellä tuotettua ruokaa. Raumalaisista erikoisuuksista tärkein on lapskoussi. Muutamat ravintolat tarjoavat sitä päivittäin ja sitä saa myös tilauksesta. Toinen, ehkä vähemmän tunnettu on Rauman pipari, jota saa muutamista kahviloista. Ruokamatkailuesimerkkinä mieleen tulee myös Culinary Old Rauma Walk, risteilymatkailijoille järjestetty tapahtuma, jossa oppaiden johdolla kierrettiin ruokamatkailukohteita Vanhassa Raumassa ja maisteltiin paikallisia herkkuja. Tällaista voisi ottaa Rauman matkailuun ehkä laajemminkin.
Ruokamatkailijaa odottaa monipuolinen tarjonta ympäri Satakuntaa. Haastattelimme aiheeseen liittyen neljää matkailupalveluja tarjoavaa yritystä.
EURHOiA on uusi satakuntalainen matkailu- ja hyvinvointipalveluita tarjoava yritys Eurajoen Pinkjärvellä. Rustiikissa miljöössä voi kokoustaa, juhlia tai viettää vaikka virkistävän TYHY-päivän. Marita Wallinin omistama EURHOiA tarjoaa rentoa yhdessäoloa, lempeää liikuntaa, palauttavaa rauhoittumista ja voimaannuttavaa käsillä tekemistä.
EURHOiA on erikoistunut tarjoamaan kukkaisruokaa, jossa siis nimensä veroisesti hyödynnetään yrttien, vihannesten ja kasvisten lisäksi syötäviä kukkia ja kukkakasvien muitakin osia. Yritys käyttää aina luomuviljeltyä, kunkin sesongin parhaimmistoa ja antaa myös mielellään kukkaisruokaideoita. EURHOiA toimii mukana monipuolisessa yhteistyöverkostossa, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten hyvinvointia ja palautumista. Yritys on myös osallistunut SAMK:n järjestämiin ruokamatkailun tilaisuuksiin.
Ruokamatkailu on Korsuretkien laajin toimiala. Kuva: Viivi Hautamäki
Korsuretket on vuonna 1999 toimintansa aloittanut matkailuyritys, joka tuottaa ruoka-, elämys- ja saunapalveluita. Sanni Luomahaaran luotsaama yritys toimii Pohjois-Satakunnassa, Jämijärvellä. Ruokamatkailu on yrityksen laajin toimiala. Lähes kaikki asiakkaat ruokailevat vieraillessaan Korsukylässä, toisille se on oheispalvelu aktiviteetin lisäksi, mutta suurimmalle osalle pääsyy tulla asiakkaaksi. Ruokailussa panostetaan lähiruokaan, kestävyyteen ja paikallisuuteen. Menusuunnittelu perustuu siihen, mitä raaka-aineita läheltä on saatavilla. Yrityksen mielestä pohjoinen Satakunta ja Pirkanmaan lähialue ovat olleet tässä täydellinen aarreaitta! Ruokailusta on pyritty rakentamaan parhaillaan moniaistinen elämys luonnon keskellä.
Pienen yrityksen pärjäämisen perusedellytys on laaja-alainen verkostoituminen muiden yritysten kanssa. Korsuretket tekeekin toimialat ylittävää yhteistyötä eri yritysten kanssa, pääosin tietysti matkailuun liittyen. "Markkinoinnin, tuotteistamisen ja osaamisen kehittämisen yhteydessä yhdessä olemme enemmän." Korsuretket on mukana Gurmee Satakunta -hankkeessa sekä Geoparkin myötä Geofood-brändissä.
Meggala on Kankaanpäässä sijaitseva viinitila. Kuva: Meggala
Meggala on Venesjärvellä Kankaanpäässä sijaitseva Sofia ja Heikki Latvajärven omistama viinitila, joka valmistaa satakuntalaisia aromikkaita viinejä, siidereitä ja alkoholittomia juomia lähiraaka-aineista. Meggalan kirsikka-, omena- ja aroniatarhoilla kasvaa yhteensä 1 200 puuta ja pensasta ja keväällä viinitilan tarhoilla on kaunis kukkaloisto.
Hyvän ruoan ja juoman ystävät hakevat Meggalan viinimyymälästä viinejä ja muita juomia ruokailuihin, illallisille sekä juhliin. Ravintola tarjoaa lähiviinejä, -siidereitä ja muita paikallisia juomia sekä viinitastingejä. Viinitilalla toimii myös kahvila ja lähiruokaan panostava tilausravintola. Lisäksi yritys järjestää Venesjärven maalaiskylässä ohjelmallista toimintaa ja aktiviteetteja viinitilan ympäristössä.
Viinitila Meggala tekee yhteistyötä monen paikallisen tuottajan ja matkailuyrityksen kanssa. Yritys on aktiivinen osallistuja myös monissa eri tapahtumissa, esimerkiksi Terve Ruoka -messuilla Merikarvialla 6.–7.4.2024. Lisäksi yritys on ollut mukana laatimassa Satakunnan ruokamatkailureittejä sekä yhteisiä retkipaketteja toisten paikallisten matkailuyritysten kanssa.
Savipakarissa on tarjolla kotimaisista tuotteista valmistettua ruokaa. Kuva: Elmeri Elo
Kahvila-Ravintola Savipakari sijaitsee Ulvilassa historiallisella Leineperin ruukilla. Kahvilarakennus on aikoinaan rakennettu ruukin työntekijöiden leivintuvaksi 1850-luvulla ja se on rakennettu savesta. Tänä päivänä Savipakarilla herkutellaan lähiraaka-aineista valmistetuilla burgereilla, salaateilla ja Savipakarin käsin leivotuilla munkeilla sekä tuorepaahdetulla kahvilla.
Yrittäjä Terja Wahlbergin mukaan ruoka ja ruokamatkailu ovat olennainen osa Savipakarin toimintaa. Yritys tarjoaa suomalaisista ja lähiraaka-aineista valmistettuja ruokia, tavoitteenaan pienentää hävikkiruokaa ja edistää kierrätystä. Savipakari on sitoutunut kestävän matkailun periaatteisiin ja sillä on Ekokompassi-sertifikaatti. Savipakari valmistaa tilauksesta myös ryhmille buffetruokailuja, joissa huomioidaan sesongin mukaiset ja lähellä tuotetut raaka-aineet.
Savipakari tekee läheistä yhteistyötä ruukin käsityöyrittäjien kanssa ja kehittää ruukin toimintaa yhdessä Ulvilan kaupungin kanssa. Lisäksi se kuuluu Satakunnan Matkailuyrittäjiin ja on mukana Visit Satakunnan toiminnassa.
Savipakari on ollut mukana esim. Maakuntien parhaat -yritysryhmähankkeessa ja on tällä hetkellä mukana Gurmeeta-hankkeessa. Yritys on osallistunut Leineperin ruukin Lähiruokaruukki-tapahtumaan sekä valtakunnalliseen Lähiruokapäivään ja se on osa tulevaa Satakunnan Ruukista ruukkiin -ruokamatkailureittiä.
Lähteet: Visit Finland, Kestävän ruokamatkailun opas 2021
Juttu on Sataedun matkailualan opiskelijoiden Matkailu-liitteestä, joka ilmestyi Satakunnan Viikon välissä 14.2.2024.