Satakunnan Yrittäjä -lehti: Hopeaharjussa työskennellään kolmessa polvessa
Mari Kurppa johtaa äitinsä perustamaa Hopeaharjun Palvelukotia. Nykyään talossa työskentelee myös Marin tytär Kiia, jolle paikka on tuttu jo lapsuudesta.
Pauliina Vilpakka
Nuorena lukion jälkeen Mari Kurppa, silloinen Mari Peltonen ilmoitti äidilleen pitävänsä välivuoden. Mutta vastaus kuului: ”Meillä ei välivuosia pidetä”. Sen sijaan Maija-äiti otti tyttärensä töihin perustamaansa yksityiseen palvelukotiin Hopeaharjuun. Siellä Marin ura lähti liikkeelle lähihoitajan oppisopimusopinnoilla.
Vuosikymmeniä myöhemmin asiat menivät aivan samalla tavoin hänen oman tyttärensä Kiia Kurpan kohdalla: Välivuosi-aikeet muuttuivat nopeasti oppisopimukseksi lähihoitajan ammattiin. Nyt 18-vuotias suorittaa jo lähiesimiestehtävien erikoistumisopintoja. Yrittäjäperheen mentaliteetti siirtyy sukupolvelta toiselle: kouluja käydään ja töitä tehdään ahkerasti.
Kiia Kurpalle on sopinut hyvin työn ohessa opiskelu varsinkin tutussa talossa. Hän on tehnyt ensimmäiset ”yövuoronsa” Hopeaharjussa jo lapsena äitinsä vanavedessä. Talossa on edelleen asukkaita, jotka ovat tunteneet Kiian jo aivan pienenä. Joskus ikätoverit ovat kysyneet Kiialta, eikö häntä pelota olla töissä mielenterveyskuntoutujien yksikössä. Vastaus on: ei pelota. Sen sijaan ikäihmisten yksikkö pihan toisella puolella oli Kiialle uusi ympäristö, johon täytyi ensin vähän totutella.
Maija ja Helge Peltonen perustivat Noormarkkuun Hopeaharjun Palvelukodin vuonna 1989. Maija Peltonen oli työskennellyt aikaisemmassa työpaikassaan psykiatrisen sairaanhoidon esimiestehtävissä. Kun Noormarkussa kunnan entisen vanhainkodin rakennukset olivat myynnissä, he tarttuivat tilaisuuteen ja muuttivat takaisin synnyinseudulleen Satakuntaan. Maija Peltosesta tuli palvelukodin johtaja ja puoliso Helge vastasi kiinteistön hoidosta.
Mari Kurpan selän takana kohoaa 900 neliöinen uudisrakennus, joka on valmistumassa Hopeaharjun päärakennuksen kylkeen.
Hopeaharjun Palvelukoti oli Satakunnan ensimmäinen yksityinen alan palveluntarjoaja, eli jotain täysin uutta ja ihmeellistä. Siitä kertoo sekin, että toimintaa valvottiin majoitusalan lainsäädännön mukaan, koska alan lainsäädäntöä ei vielä ollut olemassa. Maija Peltonen lähestyi lähikuntien sosiaalitoimia kirjeillä, joissa esitteli yritystään. Suhtautuminen oli kahtia jakautunutta: toiset olivat hyvin kiinnostuneita ja toiset hyvin torjuvia. Kirjeen tärkeimmäksi kohdaksi Peltonen mainitsee laskelman, jossa hän osoitti yksityisen hoivan edullisuuden. Hopeaharjun vahvuus oli myös paikan kodinomaisuus ja luonnon läheisyys.
Vuonna 1915 rakennetun päärakennuksen lisäksi tontilla sijaitsi myös pieni omakotitalo, jossa yrittäjäperhe asui Marin lapsuuden vuosina. Marin kasvettua ja valmistuttua alalle yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2008. Uudelle palvelukodin johtajalle Mari Kurpalle oli selvää, että nykyajassa selviämisen edellytyksenä oli toiminnan kasvattaminen.
Ikäihmisten ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö Hopeakoto valmistui pihan vastapäiselle puolelle vuonna 2014. Toiminta kasvoi jälleen vuonna 2021, kun Hopeaharjun Palvelukoti Oy teki kaupat Ulvilassa sijainneesta Pappilanlammen palvelukeskuksesta, nykyisestä Hopeapuistosta.
Peltosen perhe niihin aikoihin, kun he muuttivat Noormarkkuun ja Hopeaharjun Palvelukoti perustettiin. Kuvassa Maija ja Helge Peltonen sekä lapset Mari ja Jussi.
Seuraavaksi noormarkkulaisyrityksen toiminta on laajentumassa Harjavaltaan. Joulukuussa Mari huusi huutokaupassa yritykselleen Harjavallan kaupungille kuuluneen palvelutalokompleksin rakennukset Kokemäenjoen rannasta. Yrittäjällä on 6000 neliöisen ostoksensa varalle suuria suunnitelmia. Hän haluaa rakentaa paikkaan muun muassa yhteisöllistä palveluasumista asiakkaille, jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista hoivaa, mutta kaipaavat kuitenkin apua arkeensa. Sellaista vaihtoehtoa ei Satakunnan Hyvinvointialue vielä tarjoa.
Myös Noormarkussa rakennetaan. Hopeaharjun kylkeen on kohoamassa 900 neliöinen uudisrakennus, johon tulee paikkoja mielenterveyskuntoutujille. Mari Kurppa on työvuosiensa aikana rakentanut ja remontoinut paljon. Hän osallistuu rakennusprojekteihin henkilökohtaisesti suunnitteluvaiheesta lähtien. Välillä pitää osata ajatella kuin insinööri, välillä kuin lakimies. Mari lisää, että urakoita toki helpottavat tutut ja turvalliset noormarkkulaiset rakennusalan yrittäjät, joihin voi luottaa.
Yrittäjäjärjestöön kuuluminen on tuonut Maija Peltoselle ja Mari Kurpalle vuosien varrella verkostoja, ystäviä, tietoa ja oppia. Sekä äiti että tytär suosittelevat yrittäjäjärjestöön kuulumista lämpimästi. Mari kuuluu Noormarkun yrittäjien hallitukseen, kuten Maijakin on aikaisemmin kuulunut. Molemmat ovat myös toimineet sen puheenjohtajina.