Lounais-Suomen martat ei luovu lihasta, mutta suosittelee lisäämään lautaselle kasviksia
Maarit Kautto
Lounais-Suomen martat ei aio luopua liharuokien tarjoilusta omissa tilaisuuksissaan. Marttaliitto ilmoitti alkuviikolla, että se tarjoilee lähivuosina omissa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa. Ilmassa onkin nyt ollut epätietoisuutta siitä, voidaanko lihaa enää lainkaan käyttää esimerkiksi marttojen ruokakursseilla tai tapahtumien tarjoiluissa.
Lounais-Suomen marttojen kotitalouden asiantuntija Sari Raininko tähdentää, että Marttaliitto on oma erillinen yksikkönsä ja on tehnyt omat päätöksensä. Marttapiirit taas ovat itsenäisiä yksiköitä, jotka voivat toimia omien valintojensa mukaan. Samoin Marttayhdistykset voivat itse päättää, jos lähtevät kasvishaasteeseen mukaan.
– Olemme keskustelleet tästä muidenkin marttapiirien kanssa ja tulleet siihen tulokseen, että suosittelemme edelleen sekaruokaa. Käytämme lihaa kohtuullisesti ja samalla suosittelemme kasvisten määrän lisäämistä aterioilla. Käytämme myös kalaa, kanaa ja kananmunia ja suosimme mahdollisuuksien mukaan kotimaisia tuotteita. Uskon, että myös piirimme marttayhdistykset ovat samoilla linjoilla kanssamme.
– Uusien ravitsemussuositusten mukaan punaista lihaa, lihavalmisteita sekä suolan määrää suositellaan vähennettävän. Suositus on, että lihaa syötäisiin kypsän painon mukaan enintään 350 grammaa viikossa, Raininko summaa.
Punaiseksi lihaksi katsotaan nauta, porsas ja lammas. Ne ovat hyviä proteiinin, raudan, sinkin, seleenin sekä tiamiinin, riboflaviinin, B6-vitamiinin ja B12-vitamiinin lähteitä. Rasvaisissa tuotteissa on kovaa rasvaa, joten niitä tulee käyttää vain harvoin.
– Martat edistävät jatkossakin järkevää, terveellistä ja turvallista arkea. Siihen kuuluu ruoanlaitossa kotimaisten raaka-aineiden suosiminen, kasvisten käytön lisääminen, mutta myös kotimaisen lihan ja kalan käytön neuvonta. Ja tietysti herkuttelukin, vaikka sillä marttapullalla, aina välillä, Raininko hymyilee.