Maa­rit Kaut­to

Lou­nais-Suo­men mar­tat ei aio luo­pua li­ha­ruo­kien tar­joi­lus­ta omis­sa ti­lai­suuk­sis­saan. Mart­ta­liit­to il­moit­ti al­ku­vii­kol­la, et­tä se tar­joi­lee lä­hi­vuo­si­na omis­sa ti­lai­suuk­sis­saan vain kas­vis­ruo­kaa. Il­mas­sa on­kin nyt ol­lut epä­tie­toi­suut­ta sii­tä, voi­daan­ko li­haa enää lain­kaan käyt­tää esi­mer­kik­si mart­to­jen ruo­ka­kurs­seil­la tai ta­pah­tu­mien tar­joi­luis­sa.

Lou­nais-Suo­men mart­to­jen ko­ti­ta­lou­den asi­an­tun­ti­ja Sari Rai­nin­ko täh­den­tää, et­tä Mart­ta­liit­to on oma eril­li­nen yk­sik­kön­sä ja on teh­nyt omat pää­tök­sen­sä. Mart­ta­pii­rit taas ovat it­se­näi­siä yk­si­köi­tä, jot­ka voi­vat toi­mia omien va­lin­to­jen­sa mu­kaan. Sa­moin Mart­ta­yh­dis­tyk­set voi­vat it­se päät­tää, jos läh­te­vät kas­vis­haas­tee­seen mu­kaan.

– Olem­me kes­kus­tel­leet täs­tä mui­den­kin mart­ta­pii­rien kans­sa ja tul­leet sii­hen tu­lok­seen, et­tä suo­sit­te­lem­me edel­leen se­ka­ruo­kaa. Käy­täm­me li­haa koh­tuul­li­ses­ti ja sa­mal­la suo­sit­te­lem­me kas­vis­ten mää­rän li­sää­mis­tä ate­ri­oil­la. Käy­täm­me myös ka­laa, ka­naa ja ka­nan­mu­nia ja suo­sim­me mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan ko­ti­mai­sia tuot­tei­ta. Us­kon, et­tä myös pii­rim­me mart­ta­yh­dis­tyk­set ovat sa­moil­la lin­joil­la kans­sam­me.

– Uu­sien ra­vit­se­mus­suo­si­tus­ten mu­kaan pu­nais­ta li­haa, li­ha­val­mis­tei­ta sekä suo­lan mää­rää suo­si­tel­laan vä­hen­net­tä­vän. Suo­si­tus on, et­tä li­haa syö­täi­siin kyp­sän pai­non mu­kaan enin­tään 350 gram­maa vii­kos­sa, Rai­nin­ko sum­maa.

Pu­nai­sek­si li­hak­si kat­so­taan nau­ta, por­sas ja lam­mas. Ne ovat hy­viä pro­tei­i­nin, rau­dan, sin­kin, se­lee­nin sekä ti­a­mii­nin, ri­bof­la­vii­nin, B6-vi­ta­mii­nin ja B12-vi­ta­mii­nin läh­tei­tä. Ras­vai­sis­sa tuot­teis­sa on ko­vaa ras­vaa, jo­ten nii­tä tu­lee käyt­tää vain har­voin.

– Mar­tat edis­tä­vät jat­kos­sa­kin jär­ke­vää, ter­veel­lis­tä ja tur­val­lis­ta ar­kea. Sii­hen kuu­luu ruo­an­lai­tos­sa ko­ti­mais­ten raa­ka-ai­nei­den suo­si­mi­nen, kas­vis­ten käy­tön li­sää­mi­nen, mut­ta myös ko­ti­mai­sen li­han ja ka­lan käy­tön neu­von­ta. Ja tie­tys­ti her­kut­te­lu­kin, vaik­ka sil­lä mart­ta­pul­lal­la, ai­na vä­lil­lä, Rai­nin­ko hy­myi­lee.