Satakunnan Yrittäjät -lehti: Metalliala kaipaa lisää moniosaajia
Noormarkkulainen Heikki Laiho Oy ja HR Sata ovat jo vuosia tehneet yhteistyötä työntekijöiden rekrytoinnissa.
Maarit Kautto
Pitkän yhteistyön ansiosta HR Sata tietää jo hyvin Heikki Laiho Oy:n (Hela) tarpeet, tuntee tuotannon, työpisteet ja työtavat, mikä helpottaa sopivien työntekijöiden löytämistä.
Metallialalla viimeiset pari vuotta ovat kuitenkin olleet hankalia ja vaikutukset ovat näkyneet erilaisia vesijohtovarusteita ja -liittimiä valmistavan Heikki Laihonkin liikevaihdossa.
– Teemme paljon tuotteita rakennusteollisuuteen ja alan laskusuhdanne on vaikuttanut myös meihin. Vuosi sitten jouduimme sopeuttamaan toimintaamme, ei mitenkään massiivisesti, mutta muutaman työntekijän jouduimme vähentämään.
– Tällä hetkellä rekrytoimme lähinnä eläköitymisen vuoksi sekä muun muassa opiskelemaan lähteneiden tilalle ja varaudumme joihinkin lähitulevaisuuden eläkkeelle siirtymisiin. Tulevaisuuden kasvuun rekrytoinnit tulevat toivottavasti lähitulevaisuudessa. Markkinoiden piristymisestä on jo hienoisia merkkejä viennin puolella näkyvissäkin. Tuotteistamme 40 prosenttia menee nykyään vientiin, toimitusjohtaja Mika Laiho summaa ja jatkaa:
– Kotimaan markkinoiden virkistymistä joudutaan varmasti odottamaan ainakin syksyyn.
HR Sadan yrittäjä Teemu Mäkinen on Mika Laihon kanssa samoilla linjoilla alan rekrytointitarpeista.
– Tällä hetkellä metallialan rekryt liittyvät pääsääntöisesti työntekijöiden luontaiseen vaihtuvuuteen, eivät niinkään kasvun tuomaan tarpeeseen. Metallialan ammattilaisista, kuten koneistajista, on kuitenkin jatkuva pula.
Työttömyys on tällä hetkellä korkealla, joten työnhakijoita on paljon eri osaamistasoilla. Pitkän yhteistyön ansiosta HR Sata voi ehdottaa Helalle vain tehtävään soveltuvia henkilöitä.
– Tämä säästää meiltä aikaa ja vaivaa. Tuotannossamme tarvitaan muutamia ammattikoneistajia, mutta lähestulkoon kaikkiin muihin töihin koulutamme työntekijän itse. Mitään valmista koulutusta ei meidän tuotantomme työtehtäviin ole olemassa.
– Hiljaisen kauden aikana olemmekin panostaneet koulutukseen ja perehdyttämiseen. Pyrimme tekemään asiat uuden työntekijän kohdalla alusta alkaen niin hyvin, että hänellä on mahdollisuudet kehittyä tulevaisuuden osaajaksi ja sitä kautta sitoutua taloon pidemmäksikin aikaa, Mika Laiho selvittää.
Helan tuotannossa tietyillä työpisteillä työn määrän kasvu ei heti tule kokoaikaisina työpäivinä ja siksi rekrytoinnissa kiinnitetään huomiota myös siihen, että työntekijä voi joutua opettelemaan useita tehtäviä. Nopea oppiminen ja omaksuminen on hakijalta plussaa.
– Helalle ei haeta osa-aikaisia työntekijöitä, vaan hyviä, motivoituneita tyyppejä, joilla on halu ottaa haltuun 2-3 erilaista työvaihetta, eli niin sanottuja moniosaajia, Teemu Mäkinen kiteyttää.
Mäkisen mukaan metallialan työntekijöiden koulutuksessa ollaan yhä enemmän menossa vanhanajan kisällitoiminnan suuntaan, eli yritykset joutuvat tuottamaan osaajia itse.
– Nuoret saavat ammattioppilaitoksissa alan peruskoulutuksen, mutta syvemmän ja räätälöidymmän opin vasta yrityksessä.
Laihon ja Mäkisen mielestä metallialan oppilasmääriä pitäisi saada kasvatettua ja alan mainetta kirkastettua nuorten silmissä, sillä viiden kuuden vuoden sisällä tapahtuu runsasta eläköitymistä ja tarvitaan iso määrä uusia osaajia.
– Se, mitä me yritykset voimme tehdä, on tuoda esille, että metallialalla on paljon hyviä työpaikkoja. Läheskään kaikki työtehtävät eivät ole enää niin sanottua likaista työtä. Meilläkin on paljon tekniikkaa ja robotteja käytössä ja todella monipuolisia, siistejä töitä tarjolla, Mika Laiho korostaa.