Satakuntalaiset koululaiset poimivat jälleen talkoilla roskia luonnosta – Maailman yleisin roska putoaa aikuisten kädestä
Viime vuonna jopa noin 6900 satakuntalaista koululaista osallistui siivoustalkoisiin jätehuoltoyhtiö Keräämön toiminta-alueella.
Pauliina Vilpakka
Koulujen vuotuiset roskien siivoustalkoot lähestyvät. Jätehuoltoyhtiö Keräämö on jälleen haastanut toiminta-alueensa 1.-9. luokkalaiset mukaan keräämään lumen alta paljastuvia roskia. Keräämö tarjoaa talkoisiin siivousvälineet, eli kumihanskat, roskapussit ja jätesäkit. Tänä vuonna varusteisiin kuuluu myös pienempiä roskapusseja, jotka sopivat paremmin pienten koululaisten käteen.
Keräämön toiminta-alueella Porissa, Ulvilassa, Kokemäellä, Harjavallassa, Nakkilassa, Pomarkussa, Siikaisissa ja Merikarvialla koulut ovat perinteisesti olleet innokkaita osallistumaan siivoustalkoisiin, joita on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna jopa noin 6900 koululaista 27:stä eri koulusta oli poimimassa roskia lähiympäristöstään. Tänä vuonna tähdätään vähintään samaan tulokseen.
– Tämä on iso vuosittainen tapahtuma, johon halutaan innolla osallistua, ja olen siihen tosi tyytyväinen, sanoo siivoustalkoita koordinoiva Keräämön kiertotaloussuunnittelija Maija Nuotio.
Nuotio uskoo, että lapsilla on nykyään hienosti ympäristöosaamista, ja tietoa siitä, ettei roskan paikka ole maassa. Hän pohtii, että aikuisilla sen sijaan olisi varaa kiinnittää asiaan enemmänkin huomiota. Koululaisten ympäristötietoisuuden toivotaan kantautuvan myös koteihin.
– Koululaiset ymmärtävät kyllä. Heiltä voi ehkä vahingossa tipahtaa roska maahan, mutta harvemmin tahallaan, Nuotio sanoo.
Aikuiset ovatkin sitten eri asia, josta kertoo sekin, että maailman yleisin roska on tupakantumppi. Tumppiroskaongelmaan yritetään puuttua jopa EU-tasolla. Nuotio toivoo, että tupakoitsijat pohtisivat etukäteen tumppien hävittämisen fiksusti ja oikeaan osoitteeseen.
– Usein se vain poltetaan ja nipataan viemäriin. Moni ajattelee, että sitä kautta se päätyisi jonnekin puhdistuslaitokselle, mutta näin ei todellisuudessa tapahdu. Viemäristä tumpit kulkeutuvat Kokemäenjokeen ja sitä kautta muihin vesistöihin.
Tupakantumppi ei maadu, vaan hajoaa ja jää luontoon. Tupakantumpit ovat muoviksi luokiteltua materiaalia, ja ne sisältävät myös myrkkyjä. Tupakantumpille oikea osoite on tuhkakuppi ja sekajäteastia.
– Sekajäte menee energianpolttoon, jossa roskat palavat hallitusti. Näin saadaan lämpöenergia talteen.
Luonnon kannalta ongelmallisia ovat myös muoviroskat, kuten muovipussit. Nekään eivät maadu, vaan hajoavat pienenpieneksi mikromuoviksi, jota päätyy lopulta eläinten ja ihmisten elimistöön.
– Muovi on käytännössä ikuisuusroska, Nuotio lisää.