Satunnaistyö palveluammateissa tarjoaa mahdollisuuksia, mutta myös haasteita
Suuri osa matkailu-, majoitus- ja ravitsemisalan eli MaRa-alan töistä ovat joko määräaikaisia, tiettyyn vuodenaikaan liittyviä tai tapahtumiin liittyviä töitä.
Teija Nuurma, #MATKAAN-hankkeen projektipäällikkö
Keikkatyö tarkoittaa tilapäistä tai lyhytaikaista työskentelyä. Varsinkin nuoret työnhakijat työllistyvät usein osa- ja määräaikaisesti alalle. Freelancereita löytyy matkailu-, majoitus- ja ravitsemisalalta yleensä lähinnä tapahtumien järjestämisessä. Freelancerilla viitataan henkilöön, joka työllistää itsensä useiden eri työn- tai toimeksiantajien kautta. Toimeksiannoille tyypillistä on niiden lyhyys sekä usean toimeksiannon päällekkäisyys. Freelancerina voi toimia joko yrittäjä tai palkansaaja.
Satunnaistyötä työttömänä
Satunnaistyön tekeminen myös työttömänä onnistuu, sillä tällä hetkellä 300 euroa saa tienata bruttona kuukaudessa (ilman verojen vähennystä). Suojaosan ylittävä tulo vähentää työttömyysetuutta 50 senttiä per ansaittu euro. Hallitus on esittänyt suojaosan poistamista 1.4.2024 alkavista hakujaksoista eteenpäin. Osa-aikaisen työn tekeminen olisi kuitenkin jatkossa kannattavaa muutoksesta huolimatta. Opintotukea ja asumistukea saavan tulorajat voi tarkistaa Kelan sivuilta, sillä opiskelijan pitää itse huolehtia, moneltako kuukaudelta voi nostaa opintotukea. Kela huomioi opiskelijan veronalaiset bruttotulot ja ulkomailta saadut tulot.
Valinnanvapautta keikkatöissä
Hyvät puolet keikkatöiden tekemisessä liittyvät suureksi osaksi valinnanvapauteen. Työntekijä saa päättää milloin ja minne menee töihin ja paljonko töitä tekee. Hän saa valtavasti uusia taitoja ja toimintatapoja käyttöönsä työskennellessään erilaisissa tehtävissä ja paikoissa. Toisaalta usein työtarjoukset voivat tulla oman arkielämän kannalta huonoihin aikoihin ja työntekijä voi kokea, ettei uskalla kieltäytyä, jottei tule seuraavilla kerroilla sivuutetuksi tarjouksista. Työtapoihin ja paikkaan perehdyttäminen voi jäädä heikoksi, jos työpiste vaihtuu joka kerralla, ja yksi isoista haittapuolista keikkatyöläisen arjessa on asiakkaiden oletukset. Heillä on tietysti oikeus olettaa, että jokainen työntekijä tietää ja osaa kaikki kyseisen paikan tiedot ja toiminnat. Tässä kohtaa pelastaa työntekijän oma-aloitteisuus ja palvelualttius, mitä muutenkin alalla tarvitaan. Uskalla kysyä ja ottaa selvää, sillä oma oikea asennoituminen on paras työkalu päästä pitkälle työelämässä.
Koronavuosien vaikutus näkyy edelleen
Koronapandemian piinavuodet 2020 ja 2021 rekrytoimisen osalta ovat takanapäin ja selvästi työpaikkoja aukeaa enemmän. Koronavuosien vaikutukset näkyvät kuitenkin esimerkiksi siten, että MaRa-alan erikoisosaajia ja ammattilaisia on vaikea löytää. Hyvin suuri osa alan pitkäaikaisista työntekijöistä vaihtoi koronan aikana muille aloille pysyvästi, harva palaa takaisin, silloinkin CV:ssä on muutaman vuoden ajan muiden alojen töitä havaittavissa. MaRa-alalla on työvoimapula varsinkin tietynlaisiin tehtäviin. Avustavaan työhön saadaan helpommin työllistettyä osa-aikaisia työntekijöitä, ja tapahtumatyö kiinnostaa nuoria, mutta alan kokeneita ammattilaisia on vaikea saada keikkaluonteisiin töihin enää mukaan, ja heistä moni etsiytyi muihin ammatteihin alaa runnelleen koronakriisin aikana.
On kuitenkin niitäkin, jotka palaavat alalle, sillä usein kollegat ovat heille kuin perhettä. Hyvä työyhteisö pitää myös monen toista alaa harkitsevan kiinni omassa työpaikassaan. Hakijoita tapahtumiin löytyy, ja olemassa on myös niin sanottuja pooleja, joissa mukana olevat kiertävät pitkin Suomea eri tapahtumissa. Näissä pooleissa riittää myös ammattilaisia, kesäfestarit ovat monelle elämäntapa. Potentiaaliset työnhakijat voivat karttaa tapahtuma-alaa ja keikkatöitä sen takia, että ei uskota sen luovan heille pidempiaikaista uraa tai määräaikaisuutta enempää.
Verkostoituneet työnantajat
Hyvin työnsä tehnyt työntekijä jää kuitenkin aina työnantajan mieleen, ja mahdollisuudet työllistyä pysyvästi kasvaa, kun työntekijä saa ammattilaisen maineen. Alan yritykset kuuluvat yrittäjien ja matkailualan toimijoiden mukana erilaisiin verkostoihin, ja pitävät toisiinsa yhteyttä ja jakavat kokemuksiaan. Monipuolisuus on avainsana houkutellessa työntekijöitä keikkatyön maailmaan. Jos lähtee kiertämään tapahtumien perässä ympäri maata, kokemukset ovat varmasti hienot, vaikka työputki olisi vaativakin.
Satakunnassa on paljon tapahtumia, varsinkin kesäisin
Suurin osa tapahtumista keskittyy maakunnan pääkaupunkiin Poriin, sillä maakunnassa on vielä joukkoliikenteen saavutettavuuden ongelmia ja majoituskapasiteetti haasteellinen isoihin tapahtumiin. Tapahtumaklusterin kehittämistyötä tehdään eri toimijoiden parissa, tavoitteena on työllistää, järjestää koulutusta ja kasvattaa alan liikevaihtoa. Tapahtumat työllistävät MaRa-alalta runsaasti myös välillisesti alueen yrityksiä tuomalla artisteja, influenssereitä, sekä tietysti turisteja sekä kotimaasta että ulkomailta. Monet tapahtumien järjestäjätahoista ovat valtakunnallisesti isoja yrityksiä, jotka tuovat omat tapahtumatyöntekijänsä tullessaan, mutta vuokratyöfirmoilla on paljon tarjolla tapahtumiin liittyviä työtehtäviä. Niihin kannattaa tarttua kartuttaakseen kokemusta monista eri työtehtävistä, ja ennen kaikkea elämysten takia.
Työntekijältä odotetaan joustavuutta ja yhteistyötaitoja
Sopeutumiskyky erilaisiin työpäiviin on tärkeää, kuten kyky joustaa työajoissa ja tehtävissä. Yhteistyökyvyn tai paineensietokyvyn puutteellisuus näkyy hyvin pian tiimin toiminnassa ja aiheuttaa konflikteja. Yhteistyötaitoihin kuuluu kyky eläytyä toisen asemaan, avun tarjoaminen ja sen pyytäminen, työkollegoihin suunnattu luottamus ja arvostus sekä sääntöjen noudattaminen. Sosiaaliset taidot korostuvat jokaisessa palveluammatissa, ja työntekijä, joka osaa kuunnella, keskustella, olla kohtelias ja käsitellä sujuvasti niin positiivisen kuin negatiivisen palautteen, kunnioittaa sekä työyhteisöä että asiakkaita. Asennoituminen tehtävään työnkuvaan vaihtelee nuorten keskuudessa. Moni ei ehkä näe itseään pysyvästi alalla, tai kokee tekevänsä työtä vain palkan takia. Asia on varmasti monella alalla samankaltainen vuosikymmenistä toiseen. Samoin työnhakutaidot vaihtelevat laajalla skaalalla. Toki nuoret ovat saaneet ajantasaisen ohjeistuksen työnhakuun ja urasuunnitteluun, ja ovat digitaalisesti taitavia, mutta erojakin löytyy. Tarjolla on oppilaitosten tarjoaman urasuunnittelun lisäksi runsaasti työnhakuun liittyvää neuvontaa muun muassa TE-toimistosta, monen vuokratyöfirman sekä ammattiliittojen kautta. Myös työllistämiseen keskittyvät eri toimijoiden hankkeet tarjoavat valmennusta työnhakutaitoihin.
Kansainvälistyminen näkyy myös Satakunnassa
Satakunta on hyvin kansainvälinen maakunta. Suuri osa työnhakijoista saattaa olla myös ulkomaalaistaustaisia, joilla ei ole vielä hyvää suomen kielen taitoa. Miten maakunnassamme sitten työllistyy palvelualoille vieraskielinen työntekijä? Vastaus ei ole yksiselitteinen. Paljon työtä haetaan välttävällä suomen kielen taidolla, mutta motivaatio ja osaaminen eivät ole työllistymisen esteitä. Moni tekee avoimen hakemuksen ja olisi valmis tekemään mitä tahansa tarjottua työtä. Moni työnantaja edellyttää suomen kielen taitoa, jotta perehdyttäminen eli työhön opastus, työturvallisuusohjeet ja yhteistyö työtovereiden kanssa olisivat sujuvia. Työ itsessään saattaa kuitenkin olla sellaista, jonka perehdyttämiseen ei kulu kauaa, jossa ei tarvitse vaativaa asiakaspalvelua tai työyhteisössä löytyy kielitaitoa kommunikointiin. Rekrytointifirmat haastaisivat mielellään tässä kohtaa työnantajia miettimään, onko vieraskielisen tai välttävästi suomea puhuvan palkkaaminen sittenkään niin kovin vaikeaa.
#MATKAAN-hanke
Artikkelin kirjoittaja on Samkin matkailun kehittämiskeskuksen #MATKAAN-hankkeen projektipäällikkö. Hanke oli Euroopan sosiaalirahaston rahoittama, kesto 1.5.2022–31.12.2023. Hankkeen päämääränä oli työllistää satakuntalaisia matkailu-, majoitus- ja ravitsemisalan nuoria. Artikkelia varten haastateltiin muun muassa vuokratyöfirmojen edustajia sekä ravintolayrityksen päällikköä.
Uraohjausta MaRa-alojen työnhakijoille ja opiskelijoille: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230907121661
Kelan työmarkkinatuen laskuri löytyy sivuilta https://laskurit.kela.fi/tyomarkkinatuen-laskuri
Opintotukea ja asumistukea saavan tulorajat voi tarkistaa https://www.kela.fi/omakela
Lue juttu #MATKAAN-hankkeen loppuseminaarista: