Se mieletön maatalon remppa – valmista pitäisi tulla talon satavuotisjuhliin
Riina Arvela ja Joel George ovat remontoineet maataloaan omin käsin jo 14 vuoden ajan. Näyttää siltä, että valmista saadaan parin vuoden päästä koittaviin rakennuksen 100-vuotisjuhliin.
Sanna Rantanen
Ollaan pienessä Kaukomäen kulmakunnassa, muutaman kilometrin päässä Eurajoen Sydänmailta, lähellä Euran rajaa.
– Ei tämä niin syrjässä ole, tuolla näkyy Panelian kylä, osoittaa Riina Arvela ikkunasta.
Totta: valtavan peltoaukean tuolla puolen kaukana horisontissa erottuu silmiä siristämällä talorypäs.
Täältä maailmaa kiertänyt Arvela ja Yhdysvalloista kotoisin oleva Joel George löysivät itselleen kodin 14 vuotta sitten. Kolmen vuoden remontoinnin jälkeen taloon pystyi muuttamaan, mutta remontti jatkuu edelleen.
– Puoli vuotta sitten saimme sohvan. Nyt asennetaan lattialistoja ja kootaan keittiösaareke. Kesällä talo maalataan. Haaveissa on vielä kuisti, Arvela luettelee.
– Odotan, että pääsemme pihahommiin!
Arvela ja George panostavat remontissaan vanhan talon henkeen, aitoihin materiaaleihin, käsityötaitoon ja käytännöllisyyteen. Joel Georgen itse muuraama kivitakka on näyttävä kodin sydän, joka myös pitää talon lämpimänä.
George saapui New Yorkin osavaltiosta Poriin opiskellakseen muuraamista, kotona Amerikassa kun ei liiemmin tiedetä vaikkapa varaavan takan saloja. Satakuntaan vetivät myös isoisän raumalaisjuuret.
Parikymmentä vuotta sitten Rauman Lapissa kohdannut pari aloitti yhteiselämänsä etäsuhteena. Ensimmäinen yhteinen koti oli Porissa, seuraava Luvialla.
– Nyt nautimme täällä hiljaisuudesta. Kun tuulee, sen kuulee. Luonnon läheisyys on parasta, korostaa Arvela.
Yksi Arvelan vaativimmista ja aikaavievimmistä omista projekteista vanhan talon remontoinnissa on ollut portaikko. Portaat ovat paitsi tukevia ja turvallisia askelmia yläkertaan, myös visuaalisesti kaunis sisustuselementti.
Raumalaislähtöinen Arvela on erikoistunut opettajan opinnoissaan Savonlinnassa teknisiin töihin, opiskellut huonekalusuunnittelua ja valmistunut Edinburghin yliopistosta sisustussuunnittelijaksi.
– Vuosien saatossa meillä on ollut remonttiapuna parikymmentä osaajaa sähköasentajista puuseppiin, mutta paljon teemme itse.
Arvela on esimerkiksi suunnitellut ja toteuttanut kodin eri tiloihin lukuisia erilaisia säilytysratkaisuja talon vanhaa henkeä kunnioittaen.
Kodin sydämessä huomion vievät kummankin taidonnäytteet: Georgen muuraama kivitakka sekä Arvelan suunnittelemat ja kirvesmiehen kanssa rakentamat portaat.
– Joel työstää kiveä ja tiiltä, minun materiaalini on puu, Arvela summaa.
– Portaikon rakentaminen vei kaikkiaan 220 tuntia, kun mukaan ei vielä lasketa suunnittelua ja maalaamista.
Vanhaa ja aitoa kunnioittava käsityö näkyy kodissa kautta linjan. Kivitakan ja puuportaikon lisäksi esimerkiksi olohuoneesta löytyy talon vanhoista ovista rakennettu kaapisto ja ruokailutilasta astiakaappi, molemmat Arvelan käden jälkeä.
George vie suomalaista muurausosaamista myös Amerikkaan, jossa hän viettää vuosittain pari kuukautta. Arvela tarjoaa huonekalu- ja sisustussuunnittelupalveluita yrittäjänä.
Perhe remontoi sekä töissä että kotona. 15-vuotias Olivia-tytär ei muunlaisesta elämästä edes tiedä.
Remontin loppusuora ja talon 100-vuotisjuhlat häämöttävät parin vuoden päässä.
– Olen ylpeä siitä, että olemme antaneet vanhalle talolle toiset sata vuotta lisää elämää, toteaa Arvela.
Maatalon kunnostustyöt tuskin loppuvat kokonaan.
– Voisi rakentaa tornisaunan tai tehdä tuohon vanhaan navettaan vaikka ateljeen, Arvela suunnittelee.
– Omin käsin tekeminen on innostavaa ja oman käden jäljen näkeminen palkitsevaa. Tämä kaikki jää meidän jälkeemme.