Ulvilassa varttunut Hannu Laakso on kuvannut valtaisat määrät eläimiä maailman monissa kolkissa
Tiia Jokisalo
Yli 120 maata ja lukemattomia kohtaamisia eri eläinten kanssa, toiset hellyyttäviä, toiset ikimuistoisia, jännittäviä, innostavia, jotkut vaarallisiakin. Esimerkiksi silloin, kun elefantti lähti syöksymään kuvausryhmää kohden.
– Kun 5 000-kiloinen eläin tulee kohden, silloin haluaa olla pois tieltä, Hannu Laakso tietää.
Elefantteja ei vielä 1970-luvulla linssin eteen osunut, kun Porissa syntynyt, Ulvilassa varttunut Laakso löysi valokuvaamisen. Ylioppilasjuhlia seuranneena päivänä hän osti ensimmäisen järjestelmäkameransa ja suuntasi Meri-Porin rannoille eläimiä ja maisemia kuvaamaan. Seuraavalla vuosikymmenelle toiseksi intohimoksi syttyi matkustus ja oli lienee vain ajan kysymys, milloin nuo kaksi intohimoa yhdistyivät.
Jossain kohtaa Laakso löysi itsensä toistuvasti junan tai moottoripyörän kyydissä matkalla maailman eri kolkkiin, kamera tietenkin mukanaan.
Valokuvaajaa kiehtoo maisemissa erityisesti niiden keskeneräisyys. Hotelliryppäät ja ravintolakadut eivät inspiroi kuvissa kuten rouhean kaunis, autenttinen ympäristö. Niinpä hän on suunnannut esimerkiksi Madagaskarille, Ugandaan, Bangladeshiin, Boliviaan ja El Salvadoriin, joissa filmille on tallentunut satoja tuhansia kuvia eläimistä, maisemista ja ihmisistä.
Hannu Laakso on voittanut yli 120 kansainvälistä valokuvapalkintoa. Kuva: Lassi Rautiainen
Mutta on kuvia otettu koti-Suomessakin, ja paljon onkin. Laakso on viettänyt valtavasti aikaa erityisesti itärajan tuntumassa, Kuusamossa, Lieksassa, Kuhmossa, Suomussalmella kuvaamassa suomalaisia eläimiä, suurpetoja ja erilaisia lintuja.
Tietokirjailijaksi Laakso päätyi ajatuksesta, joka syntyi kerran retkipatjan päällä kettuja kuvatessa.
– Olin kuvannut kesyhköjä kettuja varmasti kymmenien tuhansien kuvien verran ja minulta tiedusteltiinkin sitä, mitä aion kaikilla kuvilla tehdä. Silloin mieleeni iski ajatus siitä, jos antaisinkin eläimille kuvitteellisen äänen ja kertoisin näin niiden tarinaa.
Tällä tavoin syntyi Me Otukset -kirjasarjan ensimmäinen osa, Me Kettuset, joka ilmestyi 2020.
– Lajityyppi on tarinallinen kuvakirja, eli tarina itsessään on fiktiota, mutta faktat tarkistettuja.
Tuon jälkeen ilmestyi Me Karhuset, sitten Me Hukkaset, Me Lintuset ja Me Poroset. Seuraavaksi tulevana talvena on Me Siiliset -tarinan vuoro.
Kirjoja ja niiden myötä kuvia ja tarinoita saadaan odottaa todennäköisesti lisääkin, materiaalia ainakin on valmiina jo rutkasti. Viimeisimpänä matkoilta Etelä-Afrikkaan sekä Huippuvuorille, joissa Laakso vietti useamman viikon keväällä. Sieltä kameraan tallentui niin savannin eri eläimiä kuin jääkarhujakin.
Viime vuonna Laakso sai kirjasarjastaan Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Tämä nytkäytti asioita eteenpäin ja Laakso sai pontta kiertää enemmänkin kouluissa ja kirjastoissa kuvistaan kertomassa.
Syyskuussa hän vieraili Ulvilan kouluissa ja kirjastossa kertomassa kuviensa taustoista.
– Näyttää siltä, että meidän sukupolvi antaa tämän paikan eteenpäin huonommassa kunnossa kuin itse sen aikoinaan vastaanotimme, joten jos nuorempi sukupolvi olisi asiassa fiksumpi. Sen verran tässä on itsellä pyrkimystä maailmanparannukseen, että jos omalla työllä innostaisi lapsia ensinnäkin tarttumaan kirjaan ja lisäksi avittaa heitä kehittämään ja vahvistamaan omaa luontosuhdettaan, Laakso summaa.