Vaalipaikalla saa pitää kahvilaa
Maarit Kautto
Monille on tärkeää vaalien äänestyspäivänä osallistua terveysjärjestöjen Pieni ele -keräykseen, jolla kerätään varoja vammais- ja terveystyön hyväksi. Yhtä tärkeä perinne on hörpätä äänestyksen jälkeen vaalikahvit. Vaalipäivänä somekin täyttyy vaalikahvittelukuvista.
Kahvilla on iso merkitys suomalaisessa kulttuurissa niin arjessa kuin juhlassa. Tietokirjailija Satu Jaatinen on perehtynyt suomalaiseen kahvikulttuuriin kirjassaan Kahvilan pöydässä – mistä täältä saa kahvia? Jaatisen mukaan vaalikahvit juontavat juurensa kirkkokahviperinteeseen. Sekä kirkossa käynti että äänestäminen ovat molemmat pyhiä, arvokkaita ja vähän ehkä tylsiäkin toimituksia, joiden jälkeen voi sitten jutustella vapaasti kahvin äärellä samanhenkisten ihmisten seurassa.
Kahvin ja pullan myynti varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikalla olisikin hyvä tulonlähde esimerkiksi koulujen vanhempainyhdistyksille. Moni äänestäjä varmasti tarttuisi tilaisuuteen juoda vaalikahvinsa heti äänestystoimituksen jälkeen. Olisiko siis mahdollista perustaa äänestyspaikoille pop up -kahviloita?
– Kyllä vaalipaikoilla saa kahvia myydä, jos se on järjestetty niin, ettei se mitenkään häiritse vaalitoimitusta eikä vaalivirkailijoiden toimintaa. Tällaisia kahviloita on jossain päin Suomea ollutkin, esimerkiksi omalla äänestyspaikallani oli näissä kunta- ja aluevaaleissa pieni kahvimyynti, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen Oikeusministeriön demokratia- ja julkisoikeusosastolta vastaa.