Kasvusopimus katosi Pori Energian myyntikiistan varjoon
Vuosi sitten Porissa oltiin innoissaan kasvusopimuksesta. Luottamushenkilöt käsittelivät sitä laajasti ja siihen sitouduttiin aidosti. Sopimuksen tavoitteena oli, kuten nimikin kertoo, käynnistää kasvu: lisätä asukasmäärää, houkutella opiskelijoita, synnyttää uusia teollisia työpaikkoja sekä mahdollistaa erilaisia yksityisiä investointeja. Samalla sopimukseen kirjattiin merkittäviä kaupungin omia investointeja, kuten sisäliikunta- ja tapahtuma-areena sekä uusi pääkirjasto. Myös kaupungin talous haluttiin tasapainottaa osana kokonaisuutta. Sopimuksen keskeinen rahoituslähde oli Pori Energian vähemmistöosuuden myynti. Mutta kun myyntiprosessi käynnistyi, keskustelun painopiste kääntyi: pian koko kasvusopimus jäi taka-alalle, ja päähuomio kohdistui siihen, pitäisikö osuutta energiayhtiöstä myydä vai ei. Häntä alkoi heiluttaa koiraa.
Tammikuussa valtuusto äänesti energiayhtiön myynnistä kiivaassa kokouksessa. Enemmistö, 37 valtuutettua, kannatti myyntiä ruotsalaiselle eläkerahastoyhtiölle ja 22 vastusti. Monesti vaalien ja äänestysten jälkeen todetaan, että kansanvalta on puhunut, pulinat pois. Pori Energian kohdalla näin ei kuitenkaan käynyt. Kauppa oli keskeinen teema kuntavaaleissa, ja päätöksen jälkeen Porin ulkopuolelta on alettu esittää vaatimuksia kaupan purkamisesta. Erityisesti sen jälkeen, kun päätöksestä tehtiin kunnallisvalitus.
Porissa Pori Energiaa katsotaan kahdella eri tavalla. Toisille kyse on puhtaasti energiayhtiöstä: sen vaikutuksista siirtohintoihin ja kaupungin saamiin tuloihin. Toisille kyse on välineestä, keinosta viedä Poria eteenpäin, paikata kaupungin alijäämäinen talous ja toteuttaa ne investoinnit, joista kasvusopimuksessa sovittiin. Moni muistaa Rauman entisen kaupunginjohtajan Kari Kosken ajatuksen: ”Jos kaupunki saa uusia investointeja ja yrityksiä, se voi saada uusia työpaikkoja. Silloin voidaan saada uusia asukkaita. Silloin tarvitaan enemmän palveluita. Kasvu synnyttää kasvua. ”Uusi valtuusto ei pääse Pori Energiaa pakoon. Kaupungin tulevaisuus on kaikissa tapauksissa tiukasti sidottu siihen.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja