Kristiina Salonen: Satakuntaan lanseerataan syksyllä kulttuuripankki
Sanna Rantanen
Pirkanmaalla kehitetty Kulttuuripankki.fi -verkkopalvelu on laajentumassa useisiin maakuntiin, myös Satakuntaan. Digitaalinen alusta kokoaa yhteen taiteen ja kulttuurin tekijät sekä heiltä tilattavat palvelut. Kulttuuripankista palvelujen tilaajat, kuten organisaatiot ja yksityishenkilöt, voivat etsiä tarpeisiinsa sopivia kulttuuripalveluja. Kulttuuripankki toteuttaa aiempaa paremmin laissa määriteltyä kuntien tehtävää luoda edellytyksiä ammattimaiselle taiteelliselle työlle ja toiminnalle.
Näillä näkymin syksyllä 2025 Satakuntaan lanseerattavassa kulttuuripankissa on Pirkanmaalla jo lähes 600 kulttuurintekijää sekä yli 400 kulttuuri- ja taidepalvelua.
Jatkossa myös kaikki Satakunnan alueella toimivat kulttuurin ja taiteen tekijät ja asiantuntijat voivat viedä omat palvelunsa kulttuuripankkiin. Satakunnan maakuntajohtaja Kristiina Salonen toteaa, että laajudeltaan vastaavia kanavia ei ole aiemmin ollut käytössä.
– Kulttuuripankki tuo satakuntalaisille kulttuuritoimijoille täysin uuden tavan tuoda esille omia palvelujaan.
Verkkopalvelun tavoitteena on lisätä taiteilijoiden työllistymistä, näkyvyyttä ja verkostoitumista sekä kulttuurin saatavuutta ja monipuolista käyttöä.
Satakunnan liittyminen kulttuuripankkiin on osa maakunnan kulttuuristrategian mukaista tavoitetta kehittää kulttuuripalvelujen digitaalista saavutettavuutta sekä digitaalisia viestintä- ja jakelukanavia.
– Kulttuuristrategian tavoitteena on myös vahvistaa kulttuuripalvelujen ja -osaamisen sekä taiteilijoiden työn ja tekijöiden näkyvyyttä siten, että niiden tunnettuus paranee ja ne ovat helposti löydettävissä, Salonen kertoo.
Myös viime vuonna valmistunut Satakunnan julkisen taiteen ohjelma on osa maakunnan kulttuuristrategiaan lukeutuvia uusia toimintamalleja.
Kristiina Salonen vieraili kuun alussa Taidetalo RaumArsin avajaisissa iloisena taidetaloprojektin valmistumisesta. Kuvassa remontoidun taidetalon vanha kakluuni ja avajaisnäyttelyssä esillä olevia Leena Illukan teoksia. Lähiaikoina Salonen aikoo tutustua myös peruskorjauksen jälkeen vastikään avattuun Porin Taidemuseoon. Kuva: Sanna Rantanen
Salonen nostaa esiin, että taiteilijat ja kulttuurintekijät ovat valtaosin itsensätyöllistäjiä.
– Heidän panoksensa on kulttuurin tuottaminen. Sen päälle myös markkinoinnin ja myynnin tekeminen on yhdelle ihmiselle kova työ, hän pohtii.
– Verkkoalusta yhdistää kulttuuripalveluiden ja -osaamisen tarjoajat ja ammattilaiset sekä asiakkaat ja yleisön, ja palvelee siten ennen kaikkea kulttuurialan tekijöitä.
Salonen havainnollistaa, että esimerkiksi häiden, työyhteisön hyvinvointipäivien tai syntymäpäiväjuhlien järjestäjille kulttuuripankki tarjoaa vaikkapa orkesteri- tai ohjelmanumerovaihtoehtoja.
– Olen itsekin löytänyt Pirkanmaan kulttuuripankista uusia palveluja, joiden olemmassaolosta en tiennyt aiemmin.
Pienenkin kunnan tuntematon toimija pääsee kulttuuripankissa palveluineen esiin kotikortteliaan kauemmas.
Saloselle tärkeä intressi on myös se, että Satakunnasta ei tarvitse muuttaa pois voidakseen työllistää itsensä täyspäiväisesti taiteen tekijänä.
– Alustan avulla voi tarjota palveluja myös Satakunnan ulkopuolelle, tulla löydetyksi laajemminkin, muuttamatta pois, hän huomauttaa.
Maakuntajohtajan työssä pääpaino on miettiä, miten maakuntaan luodaan elinvoimaa, väestönkasvua ja hyvinvointia.
– Kulttuurilla ja taiteella on työllistävä vaikutus, myös Satakunnassa tämän painoarvo on merkittävä, Salonen huomauttaa.
– Kulttuurin kautta lisätään myös väestön hyvinvointia ja maakunnan houkuttelevuutta.
Kulttuuriin panostaminen uusin tavoin on Salosen mukaan ajan ilmiöiden keskellä merkityksellistä.
– Kulttuurialan muuten vaikean taloudellisen tilanteen ja rajallisten resurssien keskellä tämä on tärkeä positiivinen askel, hän toteaa.
– Maailmanpoliittista tilannetta ajatellen: kansan resilienssi koostuu ylpeyden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksesta, jota kulttuuri ruokkii. Taiteella on ennenkin luotu isänmaallisuutta, eikä ihminen jaksa kriisin keskellä ilman kulttuuria.
Kulttuuripankin jatkokehittämis- ja laajennushankkeen päätoteuttaja on Tampereen kaupunki. Projektin tavoitteena on tehdä kulttuuripankista valtakunnallinen, pysyvä ja vakiintunut työkalu edistämään kulttuurin työllisyyttä ja saavutettavuutta. Laajennuksen myötä kulttuuripankki kasvaakin kattamaan suuren osan Suomen maakunnista. Hanke on saanut 300 000 euron rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Satakuntaliitto on allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaan Satakunta on kulttuuripankissa mukana vuodet 2025-2027, parin lisävuoden optiolla. Myös Porin ja Rauman kaupungit osallistuvat tällä sopimuskaudella kulttuuripankin Satakunnan alueen kustannuksiin Satakuntaliiton ohella. Sekä palveluiden tarjoajille että niiden tilaajille kulttuuripankin käyttäminen on maksutonta.
Satakunnan kulttuuristrategia 2030
Kulttuuristrategian visio on:
– kulttuurisesti rikas ja monimuotoinen maakunta
– kulttuurin ja taiteen roolin tunnistaminen ja tunnustaminen hyvinvoinnin, luovan osaamisen, innovaatioiden ja alueen elinvoimaisuuden vahvana perustana
– kulttuuriperintö, kulttuuriympäristöt ja taide osana ihmisten arkea
Strategia sisältää kolme kantavaa periaatetta:
1. Kulttuuri kuuluu kaikille, ihmisten perusoikeutena – saavutettavuus, yhteenkuuluvuus ja osallisuus
2. Kulttuuri- ja taidealan vaikuttavuus – arvostaminen, esiintuominen ja hyödyntäminen
3. Kulttuurin ja taiteen toimiminen elinvoiman ja hyvinvoinnin lähteenä – talousvaikutukset, yrittäjyys ja monipuolinen vapaa-ajanvietto