Ystävysten intohimosta syntyi yhteinen yritys
Leena Rajainmäki ja Jenni Kaski perustivat yhdessä teen ympärille rakentuvan yrityksen.
Tiia Jokisalo
Koiranpentu Mooses pinkoo pentumaisen vallattomaan tyyliin kulkijoiden edellä näyttäen tietävän tasan tarkkaan mihin ollaan matkalla. Se kulkee pellon laitaa, hyppää ojan yli ja suunnistaa kohti metsäpolkua. Sammaleen peittämä polku kulkee ylös kallion rinnettä, kunnes metsän siimeksestä avautuu suloinen nuotiopaikka.
– Oli muuten aikamoinen homma kantaa tänne penkkien lankut ja pölkyt, Leena Rajainmäki naurahtaa ja istahtaa alas.
Mutta se oli sen arvoista, nyt Rajainmäen perheellä on omassa takametsässään paraatipaikka, josta katsella edessä avautuvaa kullaalaista maisemaa.
Jenni Kaski istahtaa ystävänsä viereen ja repusta kaivetaan termospullo ja mukeja. On ystävysten teehetken aika, kuten niin monen monta kertaa aiemminkin. Kaksikko on tuntenut toisensa kuudentoista vuoden ajan ja se oli ystävyyttä ensisilmäyksellä.
– Aloitimme tuolloin samana päivänä uudessa työpaikassamme ja heti ensimmäisestä hetkestä saakka jollain tavalla vedimme toisiamme puoleemme, ja siitä alkoi tämä ystävyyssuhde.
Makumaailmoja omiin teesekoituksiinsa Jenni Kaski (vas.) ja Leena Rajainmäki hakevat suomalaisesta luonnosta.
Tiia Jokisalo
Vuosien aikana ystävyyttä on hunnunnut mystinenkin synkronia, monesti molemmat ovat kokeneet samansävyisiä asioita likimain samanaikaisesti. Yhdessäoloa värittää kummankin tunteellisuus, yhdessä nauraa räkätetään siinä missä itketäänkin.
Ja yhdessä myös haaveillaan. Ja tuo haaveilu on ottanut konkreettisen, toteutuneen muodon, sillä paitsi ystäviä, kaksikolla on nyt myös yhteinen yritys.
Ajatus yrittäjyydestä oli kytenyt molempien mielessä jo pidempään, ja kolme vuotta sitten he päättivät, että yrittäjyyden polulle lähdetään yhteistuumin.
– Yksi uneton yö mieleeni tuli tee ja yrtit ja heti seuraavana päivänä kerroin ajatuksistani Leenalle, Jenni Kaski kertoo.
Ja tietenkin idea oli tee, kuinkas muuten, molemmat kun ovat intohimoisia laadukkaan irtolehtiteen ystäviä.
– Kun yritysidea kirkastui, se oli sellainen ”tietenkin” hetki, mikä muukaan kuin meidän yhteinen intohimo. Olimme jo aiemmin tilanneet laadukasta teetä maailman ääristä, kun sitä ei ole täältä saatavilla. Löysimme selkeän markkinaraon, Leena Rajainmäki hymyilee ja jatkaa:
– Itselleni ja koko perheelleni luontoyhteys on aina ollut todella tärkeää, joten senkin kautta luonnon antimien parissa työskentely ja yrttien terveysvaikutusten opiskelu on itselle intohimo.
Alkusyksystä tänä vuonna päivänvalon näki Teelempi, verkkokauppa, josta saa tilata laadukkaita teesekoituksia sekä teen valmistukseen liittyviä tarvikkeita. Valikoimissa on seitsemisenkymmentä tarkoin valittua sekoitusta ja tähän mennessä kaksi omaa teesekoitusta.
– Lisää omia sekoituksia on tulossa, meillä on tuotekehityksen alla kymmenisen makumaailmaa, jota olemme testanneet ja nyt hiomme makuja täydellisiksi, Rajainmäki ja Kaski kertovat.
Suunnitelmia tulevalle on paljon. Teehuoneen he haluaisivat ehdottomasti perustaa Poriin, mutta liiketilan pitää olla juuri sopiva, esteettinen ja harmoninen.
– On aika, että teen ystävätkin saavat Satakunnasta kunnollista teetä, naiset summaavat.
Valmista tee oikein
Käytä laadukkaita irtolehtiä, jotka eivät ole liian vanhoja. Säilytä teelehdet ilmatiiviissä astiassa ja poissa auringonvalosta, jotta ne säilyvät tuoreina.
Yleinen ohje on noin 1 teelusikallinen (noin 2–3 grammaa) irtoteetä per 2,5 dl vettä. Jos haluat vahvemman maun, voit lisätä teelehtien määrää.
Teen tyyppi vaikuttaa siihen, minkä lämpöistä vettä kannattaa käyttää. Liian kuuma vesi pilaa teen hennot aromit.
Vihreä tee: 70–80 °C, valkoinen tee: 75–85 °C, Oolong-tee: 85–90 °C, musta tee: 90–100 °C, Pu-erh-tee: 95–100 °C
Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit antaa veden jäähtyä hetken keittämisen jälkeen ennen kuin kaadat sen teen päälle. Tarkkaile haudutusaikaa, sillä liian pitkä haudutus voi tehdä teestä kitkerää.
Haudutusaika vaihtelee teen tyypin mukaan: vihreä tee: 2–3 minuuttia, valkoinen tee: 3–5 minuuttia, Oolong-tee: 4–7 minuuttia, musta tee: 3–5 minuuttia, Pu-erh-tee: 4–6 minuuttia