Huippuosaaminen esiin
Taitaja2022-tapahtumassa nähdään ilon ja pettymyksenkin kyyneleitä, kun ammattiin opiskelevat ympäri Suomea laittavat itsensä likoon 45 eri lajissa.
Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua, kun ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma Taitaja saapuu ensimmäistä kertaa Satakuntaan 16.-19. toukokuuta. WinNovan ja Sataedun isännöimässä kisassa sadat nuoret ammatillisen perustutkinnon opiskelijat ottavat toisistaan mittaa omaan alaansa liittyvissä työtehtävissä täysin autenttisilla ammattilaisten työpisteillä.
Vuosien varrella finaalissa on esimerkiksi nähty, kuinka leipuri-kondiittoriopiskelijat loihtivat ihania kakkuja ja hiusalan opiskelijat toteuttavat koristeellisia juhlakampauksia. Lajissa autokorinkorjaus koreihin vaihdetaan uutta peltiä ja seinät nousevat rakennusalan opiskelijan käsissä. LVI-alan opiskelijat asentavat kanavaosia ja elektroniikan sekä robotiikan kilpailupisteellä ohjelmoidaan piirilevyjä.
Mielenkiintoista katsottavaa tarjoavat myös ammattinäytökset, joita Porissa järjestävät lentokoneasennuksen, merenkulun ja jalkinealan opiskelijat.
Varsinaiset kisalajit järjestetään Karhuhallissa ja Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueella. Tapahtuma-alue levittäytyy myös ulkoalueille Karhuhallin läheisyyteen ja Isomäki Areenalle, jonne nousevat mm. Taitaja2022 Tapahtumatori, Rekrytreffit ja Taitaja9-finaalien kilpailualue.
Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy. Taitaja-kisat ovat vuosien varrella keränneet massiivisia yleisömääriä, jopa useita kymmeniätuhansia ihmisiä. Yleisöennätys tehtiin Helsingin Taitaja2017-tapahtumassa, jossa kävijämäärä oli hurjat 100 000 ihmistä.
Työelämän yhteistyökumppanien haku käynnissä nyt!
Taitaja2022 tarjoaa satakuntalaisille yrityksille upean tilaisuuden näkyä tulevaisuuden ammattilaisten tärkeimmässä kilpailussa. Kilpailulajit on päätetty, ja seuraavaksi niitä lähdetään innovoimaan yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Kilpailupäällikkö Tuomas Mäki-Ontto korostaa, että yhteistyökumppanit ovat tapahtuman onnistumisessa erittäin tärkeässä roolissa. Kisalajien ja työpisteiden rakentamisessa tarvitaan yritysten asiantuntemusta sekä paljon ammattikalustoa. Yritysmaailma on edustettuna myös kisan tuomaristossa.
- Sen parempi kokonaisuus saadaan aikaiseksi, mitä tiiviimpään yhteistyöhön päästään Satakunnan työ- ja elinkeinoelämän sekä yritysten kanssa, Mäki-Ontto sanoo.
Taitaja2022-kisan teema on satakuntalaisen työelämän inspiroima: automaatio ja robotiikka. Mäki-Ontto kertoo, että kilpailulajeissa on mukana myös sellaisia tekniikan aloja, joilta valmistuville ammattilaisille Satakunnan työelämässä on kova tarve.
- Nyt kun olemme Suomen automaatiomaakunnassa, olisi todella hienoa, jos joku yrityksistä palkitsisi finalistit tarjoamalla heille työpaikat, Mäki-Ontto ehdottaa.
Näkemistä kaikenikäisille
Vierailu Taitaja-tapahtumassa tarjoaa kaikenikäisille ainutlaatuisen ikkunan ammatilliseen koulutukseen. Kilpailujohtaja Diana Bergroth-Lampinen toivoo, että etenkin lähialueen koulut ottaisivat mahdollisuudesta kaiken irti. Jatko-opintovalintojaan miettivät 8.-luokkalaiset voivat kiertää tapahtumassa esimerkiksi kännykkään ladattavan Taitaja-pelin avulla kiinnostavalta tuntuvaa ”urapolkua”.
Parhaimmillaan kokemus antaa nuorelle realistisen kuvan tarjolla olevista ammattiopintomahdollisuuksista ja auttaa päätöksen tekemisessä.
Taitaja2022-tapahtuman ohessa järjestetään myös Taitaja9-joukkuekilpailu. Kolmekymmen-
täkuusi eri puolilta Suomea saapuvaa 7.-9.-luokkalaisten joukkuetta kohtaavat toisensa toiminnallisessa kädentaitokilpailussa.
Finaalissa toivotaan tottakai nähtävän myös satakuntalaisia joukkueita.
- Satakuntalaiset yläkoulut rohkeasti mukaan! Taitaja2022 on ennen kaikkea koulutuksen, ammattitaidon ja yhteistyön juhlaa, kannustavat Bergroth-Lampinen ja Mäki-Ontto.