Kesälläkin pääsee nopeasti hyvään hoitoon
Porin Terveystalossa toiminta jatkuu laajana läpi kesän. Vastikään käyttöön saatiin päivitetty magneettikuvauslaite, joka elokuusta lähtien käyttää tekoälyä.
Porin Terveystalossa tehtiin tänä vuonna mittava investointi. Magneettikuvauslaitteelle tehtiin iso päivitysremontti, ja käytännössä se on nyt täysin uusi. Tuloksiin ollaan enemmän kuin tyytyväisiä.
Elokuussa magneettikuvauksessa siirrytään tekoälyn aikaan. Silloin laitteeseen saadaan päivitys, jonka Porin Terveystalo ottaa käyttöön ensimmäisenä Euroopassa. AIR recon DL -ohjelman tekoäly parantaa merkittävästi kuvanlaatua ja tarkkuutta poistamalla kuvista ylimääräistä kohinaa ja häiriöitä. Lisäksi se nopeuttaa kuvaamista.
MRI-vastaava ja röntgenhoitaja Anna-Stina Lehtisalo kertoo, että uuden magneettikuvauslaitteen hyviin puoliin kuuluu myös peittokela, jollainen on saatu vanhojen kiinteiden kelojen rinnalle. Pehmeä peittokela kiedotaan kuvattavan kohdan ympärille, jolloin potilas saa kuvauksen ajaksi paremman asennon.
Terveystalossa toiminta jatkuu normaalina läpi kesän. Vaikka koronatilanne on helpottunut, ”ovimikot” pitävät edelleen silmällä sisääntulijoita, ja flunssapotilaat ohjataan muista tiloista eristetylle flunssapolille. Myös nopea ja sujuva koronanäytteenotto jatkuu Terveystalossa.
Toukokuussa työssään aloittanut vastaava lääkäri Tapani Strander on monelle mediasta tuttu nimi. Hän työskenteli aikaisemmin Porin perusturvassa vastuualueenaan muun muassa koronarokottaminen.
Terveystaloon Stranderin houkutteli mielenkiintoinen toimintaympäristö yhdessä Suomen isoimmista yksityisistä lääkäritaloista. Turun kauppakorkeakoulussa johtamista ja organisointia opiskelevan Stranderin uuteen tehtävänkuvaan kuuluu lääkärintyön ohella myös hallinnollisia tehtäviä.
Sekä julkisen että yksityisen terveydenhuollon sektorin kokeneena Strander toteaa, että kumpikaan ei pärjää ilman toistaan.
- Osaamisalueiden fokukset ovat hieman erilaiset. Yksityisen puolen vahvuuksiin kuuluu muun muassa se, että hoitoketjut ovat tosi nopeita ja tehokkaita. Esimerkiksi, jos potilas tulee murtuneen jalan kanssa, hän voi päästä leikkaukseen heti seuraavana päivänä, ja pian sen jälkeen päästäänkin jo kuntouttamaan.
Murtuneita jalkoja ja muita kolhuja hoidetaan Porin Terveystalon omalla tapaturmapoliklinikalla. Siellä hoidetaan myös venähdyksiä, pyörällä kaatumisia, pienien liikenneonnettomuuksien vammoja ja muita tapaturmia, joiden kanssa tulisi muuten lähdettyä päivystykseen. Ero on siinä, että tapaturmapoliklinikan palvelulupaus kuuluu: ”tunnissa hoitoon”.
Tapaturmapoliklinikka on Porin Terveystalossa aivan ensimmäinen laatuaan ja lääkärin Hanna Korpelan kehittämä palvelumuoto. Loistava innovaatio ja hyväksi havaittu toimintamalli on sittemmin levinnyt Porista ympäri Suomen.
Tapaturmapäivystykseen voi tulla myös aikaa varaamatta.
- Potilaat ovat tyytyväisiä, ettei tarvitse odotella. Jos tarvitaan röntgeniä, se hoituu, ja jos tarvitaan kipsiä niin kipsataan. Potilas saa sairaslomatodistukset ja kipulääkkeet. Lisäksi usein sovitaan vielä seuraavalle viikolle jatkokäynti, jossa katsotaan, kuinka vamma on lähtenyt paranemaan, Korpela kertoo.
Terveystalo Porin alueen aluejohtaja Katja Laine kannustaa ihmisiä tarkistamaan sairaskulu- ja tapaturmavakuutuksensa sekä työnantajan tarjoamat vakuutukset jo ennen kuin mitään sattuu. Tiedossa on tapauksia, joissa potilas on mennyt jonottamaan tunneiksi päivystykseen, koska ei tiennyt tai muistanut, että vakuutus olisi kattanut hoidon myös yksityisellä puolella.
Porin Terveystalo tekee tiivistä yhteistyötä vakuutusyhtiöiden kanssa, joten asioiminen on potilaalle vaivatonta. Korvaushakemukset kun hoidetaan asiakkaan puolesta Terveystalossa.