Perheille on tukea tarjolla
Familarin ennaltaehkäisevässä perhetyössä nähdään paljon onnistumisia. Tukiperhetoiminta, avopalvelut ja perhekuntoutus auttavat pienemmissä sekä isommissa haasteissa.
Familarilla uskotaan siihen, että jokaista ihmistä odottaa nurkan takana parempi huominen. Joskus sen eteen täytyy olla valmis tekemään vähän töitä. Yksin ei kuitenkaan tarvitse ponnistella, vaan hyvän arjen ammattilaiset kulkevat rinnalla vaikeimman vaiheen yli.
Joskus pikkulapsen vanhempien voimat ovat lopussa, eikä tukiverkostoa löydy omasta takaa. Silloin hyvä vaihtoehto on tukiperhetoiminta. Familar rekrytoi, valmentaa ja tukee tukiperheitä koko matkan ajan. Tukiperhe ottaa lapsen tai lapset luokseen lähtökohtaisesti kerran kuukaudessa, tai sovittaessa useamminkin. Lapsen kanssa puuhataan normaaleja arkisia asioita läsnä olevalla otteella.
Uusille tukiperheille on jatkuvasti kova tarve. Tukiperhekoordinaattori Jonna Jukarainen kertoo, että tukiperheeksi voivat ryhtyä vakaassa elämäntilanteessa elävät, kaikenkokoiset perheet ja myös yksittäinen aikuinen.
- Usein lapsen vanhemmat odottavat tukiperhettä pitkään ja sellaisen löytyminen on iso helpotus. Siksi yleensä yhteistyö heidän kanssaan sujuu oikein hyvin. Tukiperhe saa tuntea tekevänsä tärkeää työtä ja olevansa oikeasti avuksi. Monet tukiperheet ovat huomanneet, kuinka pysähtyminen tukilapsen kanssa leikin tai pelin äärelle yhdistää uudestaan myös omaa perhettä, Jukarainen kertoo.
Isomman tuen tarpeessa olevia perheitä autetaan avopalveluiden perhetyön ja ammatillisen tukihenkilötyön kautta. Tukipalveluita saadakseen ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Kevyempää tukea voi saada sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna, kun taas lastensuojelun asiakkaille voidaan järjestää tehostetumpaa perhetyötä.
Avopalveluiden palvelupäällikkö Minna Sjövall kertoo, että käytännössä kotiin annettava tuki on arjen hallinnan ja oman jaksamisen opettelua.
- Se voi olla esimerkiksi apua lasten kasvattamisessa, opettelua kodista huolehtimiseen ja kauppa-asioiden hoitamiseen, tai asioiden selvittelyä liittyen kouluun ja työhön. Tavoitteenamme on neuvoa asiakkaalle keinoja hallita omaa elämäänsä ja näin tehdä itsemme tarpeettomaksi, Sjövall sanoo.
Joskus perheen taakka on käynyt niin raskaaksi, että tarvitaan ympärivuorokautista tukea. Harjavallan kauniissa maalaismaisemassa sijaitsevaan Eemelin perhetukiyksikköön tullaan kolmesta kuukaudesta puoleen vuoteen kestäville arviointi- ja perhekuntoutusjaksoille. Perhekuntoutus on hyvä vaihtoehto silloin, kun perhe tarvitsee vahvempaa lastensuojelun avohuollon tukea. Perhekuntoutusjakso sopii myös nuorille ensisynnyttäjille.
Tavoitteellinen perhekuntoutusjakso sisältää arjen hallinnan opettelua, perhe- ja vanhempainryhmätoimintaa sekä yksilö- ja perhetyöskentelyä asiakkaiden muut arkiset menot huomioiden. Kuntoutuksen ajan perheet asuvat omissa asunnoissaan, joiden vieressä on suuri, viihtyisä piha ulkoleikkejä varten. Eemelin perhetukiyksikössä ollaan myös eläinmyönteisiä.
Perhekuntoutuksen viitekehyksenä on voimavara- ja ratkaisukeskeisyys täydennettynä trauma- ja kiintymyssuhdeosaamisella. Perhekuntoutus tarjoaa turvallisen ympäristön harjoitella vanhemmuutta ja rakentaa turvallista päivärytmiä lapsen etu huomioiden. Yksikönjohtaja Mira Norräng kertoo, että perhekuntoutuksesta kotiudutaan noin 85 prosenttisesti yhtenäisenä perheenä.
Kokonaisvaltaista tukea tarjotakseen Familarin avopalvelut, perhepalvelut ja perhekuntoutus tekevät tiivistä yhteistyötä, johon nivoutuvat myös perheen oma sosiaalityöntekijä sekä muut verkostot. Esimerkiksi perhekuntoutusjakson jälkeen on tärkeää, että perhe saa tukea myös kotiin. Silloin tehty työ kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
- Meillä myös yhteistyö asiakkaiden kanssa on sujuvaa ja vastavuoroista. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti asiakkailta saadun palautteen perusteella, Mira Norräng kertoo.