Senioritalo Hilla tarjoaa itsenäistä asumista yhteisöllisessä talossa
Yhteisöllinen asuminen tulee yleistymään tulevaisuudessa. Siinä yhdistyvät turvallisuus, viihtyisyys, itsenäinen asuminen ja se, että aina on seuraa tarjolla, jos sitä kaipaa.
Kun aikoinaan liikemies Werner Petrell lahjoitti Ålderdomshjälpen-rahaston perintönään Svenska Kulturfonden i Björneborgin hallittavaksi, tarkoituksena oli, että rahastosta tuetaan ikäihmisiä. Alkujaan se oli rahallista tukea esimerkiksi leskille tai vähävaraisille, mutta kun sosiaaliturva parani, ei vastaavaan avustukseen enää ollut tarvetta.
Noin viisi vuotta sitten SKiB:n hallitus päätti, että rahaston mahdollistamana perustetaan Gott Åldrande -konsepti, joka tukee yhteisöllistä asumista ja toimintaa säätiön senioritaloissa. Tehtävään palkattiin senioritoiminnan koordinaattori, joka myös auttaa asukkaita ikääntymiseen liittyvissä asioissa.
– Vaikka puhumme senioritaloista, kyse ei ole palveluasumisesta. Tarjoamme itsenäistä asumista yhteisöllisissä taloissa, toimintakoordinaattori Anne Piuhola esittelee.
Piuhola uskoo, että yhteisöllinen asuminen tulee yleistymään tulevaisuudessa. Ihmiset haluavat asua mahdollisimman pitkään omassa kodissa, mutta turvallisessa ympäristössä. Yhteisissä tiloissa saa aina seuraa ja välillä on mahdollisuus olla aivan omissa oloissaan omassa kodissa.
– Molempien talojen sydän on yhteisöllinen tila, jossa asukkaat kokoontuvat: Mikaelsgårdenissa Träffis ja Hillassa Lounge. Lisäksi molemmissa taloissa järjestetään yhteisöllistä ohjelmaa, johon kaikki asukkaat voivat osallistua.
Mikaelsgårdenissa on uima-allas ja jumppasali, joissa kokoontuu liikuntaryhmiä. Hillassa puolestaan kokoontuu Sävelkeittiö sekä taide- ja käsityökerho.
– Lisäksi osallistumme säätiön järjestämiin tapahtumiin ja muihin kulttuuritapahtumiin talon ulkopuolella. Käymme teatterissa, konserteissa ja retkillä, Piuhola luettelee.
Vuonna 2019 valmistunut Hilla on houkutellut asumaan monenikäisiä asukkaita. Talon nuorin asukas on 58-vuotias ja vanhin 87-vuotias.
Vappu Salo muutti taloon aika pian sen valmistumisen jälkeen yhdessä aviopuolisonsa kanssa. Pariskunta asui Uniluodossa ja haaveili kakkosasunnosta keskustassa.
– Edelleen Uniluoto on se ykköskoti, mutta Hilla on osoittautunut loistavaksi valinnaksi. Yhteisöllinen asuminen on kivaa. Kun kaipaat seuraa, saat seuraa.
Svenska Kulturfonden i Björneborg oli Vapulle entuudestaan tuttu. Hänen lapsensa kävi ruotsalaisen päiväkodin ja koulun.
– Nyt olen muuttanut säätiön taloon. Vaikka olen eläkkeellä, työskentelen tällä hetkellä myös säätiön päiväkodissa.
Kari Wakonen on asunut vuoden ajan Hillassa. Hän muutti taloon Turusta.
– Kynnys muuttaa Poriin oli iso, mutta talo on todella mukava. Talo on esteetön ja täällä asuu todella kivoja ihmisiä.
Pirkko Heinilän tie taloon kulki sen jälkeen, kun hänen miehensä kuoli.
– Meillä oli omakotitalo ja päätin myydä sen pois. Hillassa asuminen on helppoa ja talo on viihtyisä.
Säätiön omistamiin taloihin on ikärajana 55 vuotta. Tällä hetkellä Mikaelsgården on täynnä, mutta Hillassa on pari asuntoa vapaana. OP-vuokravälitys hoitaa Hilla-talon asuntojen esittelyn ja vuokrauksen.
– Trekoli korttelissa sijaitsee moderni Hilla, sekä yli 100-vuotias Torkel, jossa on kolme asuntoa. Samassa talossa toimii myös Café Elba, joka on aktiivisesti mukana Kuukkarin Wanhat talot -tapahtumassa 12. kesäkuuta, Anne Piuhola sanoo.