Nordström: Kenen Pori?
Poriin on haluttu asukkaiksi lapsiperheitä, opiskelijoita, urheilijoita, työntekijöitä sekä toimihenkilöitä. Yhdestä asukasryhmästä ei ole oltu kiinnostuneita. Nimittäin eläkeläiset ja ikääntyneet ihmiset. Tälle löytyy toki ymmärrystäkin. Kalliiksi tulivat. Kautta aikaisempien aikojen terveydenhuolto, vanhustenhuolto ja sairaalat ovat olleet kaupungin vastuulla ja valtionosuuksia lukuunottamatta kaupungin verotuloin rahoitettavia. Oli jopa niin, että kaupungin asukkaaksi ei hyväksytty henkilöä, joka tarvitsi paljon terveydenhuollon palveluja. Tämä juuri siksi, että se olisi tullut kaupungille kalliiksi. Virallinen muutto saatiin estettyä vaikka henkilö muutti esimerkiksi invalidien palvelutaloon. Näin kustannukset jäivät henkilön alkuperäisen kotikunnan maksettaviksi.
Nyt on kaikki toisin. Hyvinvointialueet hoitavat lakisääteiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut valtion osoittamin verorahoin. Näin kaupungin asukkaat ovat samanarvoisia terveyden- tai vanhustenhuollon tarpeista huolimatta. On kuitenkin muutakin.
Kuntatalouden erityisosaaja Eero Laesterä selvitti valtuustokauden alussa kaupunginvaltuustolle eri ikäryhmien tulo- ja menoeriä kaupungin näkökulmasta. Ehkä yllättävää, mutta hän esitti erittäin selvästi, että eläkeläiset tuovat kaupungin kassaan enemmän rahaa kuin kuluttavat niitä toimintoja, jotka kuntaverorahoilla rahoitetaan. Uutta, mutta totta. Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa olevat maksavat täyden kuntaveron ja lisäksi kaksi heistä työllistää valtion rahoituksella yhden hoitajan ja vähän muutakin henkilökuntaa. Tilanne on siis hyvinvointialueuudistuksen myötä täysin muuttunut. Tämän pitää myös näkyä.
Kaupungin tehtäväksi uudistuksen jälkeen jäi myös eläkeläisten ja ikääntyneiden hyvinvoinnin edistäminen. Siinä riittääkin työtä ja myös vahdittavaa, että työtä tehdään. Kaupungin organisaatiossa on strategia- ja hyvinvointiyksikkö, jonka toiminta on alkanut hyvin. Viikkarin Valkaman alasajo eläkeläisten avopalvelukeskuksena on hävettävää. Sen käyttöä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa pitäisi parantaa.
Kiitostakin pitää antaa. Porin kaupunginhallitus myönsi Porin vanhusneuvoston aloitteesta määrärahan, jolla ikäihmisille tarkoitettu Onni-TV näkyy taas porilaisissa talouksissa (SK 28.12.). Kannattaa katsoa. Kaiken kaikkiaan Porin on kannattavaa pitää myös eläkeläisistä ja ikääntyneistä huolta ja toivottaa tämänkin ryhmän uudet asukkaat tervetulleiksi.
Ari Nordström
Kaupunginvaltuutettu (sd.), vanhusneuvoston jäsen, Pori