Pori Energian kauppa on valtuuston loppukauden superpäätös
Pori Energian vähemmistöosuuden myynti ei ole kyllä- tai ei-päätös. Molemmilla puolilla on perusteltavaa. Myyntiä puoltavien pitää vakuuttaa, etteivät siirtohinnat ja kaukolämpö nouse jatkossa kohtuuttomasti. Vastustajien taas kertoa, miten kaupungin talous saadaan muutoin käännettyä.
Valtuustokauden loppua tulee leimaamaan Pori Energian vähemmistöosuuden myyntiaikeet. Se on valtuustossa megaluokan asia. Asian valmistelu etenee koko ajan ja tavoite on, että nykyinen valtuusto päättää asiasta. Pori Energian myynnissä on monta ulottuvuutta. Kyse ei ole vain kyllä- tai ei-ratkaisusta. Myynnillä haetaan sekä Porin talouteen kantokykyä että Pori Energialle useampaa omistajaa, jotka ovat valmiita rahoittamaan yhtiön investointeja. Porin kaupungin korkomenot ovat tänä vuonna arviolta 10 miljoonaa euroa. Tulevina vuosina korkomenot kasvavat, jos lainakantaa ei saa pienennettyä. Hyvä on pohtia, mitä veroilla tehdään: tuotetaan palveluita, rahoitetaan investointeja vai maksetaan kasvavia korkomenoja.
Ne, jotka kannattavat Pori Energian myyntiä, joutuvat vakuuttamaan ja todistamaan, etteivät sähkönsiirtokustannukset ja kaukolämpö nousisi yhtiön toimesta nykyistä kehitystä nopeammin. Tätä moni pohtii, eikä suotta. Monopoliasemassa olevat sähkönsiirtoyhtiöt ovat tehneet osin kohtuutonta tulosta ja löytäneet Energiaviraston sääntelystä tavat, jolla ovat kyenneet nostamaan hintoja reippaasti. Ne taasen, jotka vastustavat Pori Energian myyntiä, joutuvat perustelemaan porilaisille, miten muutoin kaupungin talous saadaan tasapainotettua, tarvittavia investointeja tehtyä ja turvattua Pori Energian strategian mukaiset investointitarpeet.
Sellaista vaihtoehtoa ei oikeassa maailmassa ole, että vastustetaan Pori Energian myyntiä, muttei tuoda omaa kaupungin ja kaupunkikonsernin talouden vaihtoehtoa julki. Niin voimakkaasti Pori Energia on nyt kytköksissä Porin talouteen. Tuskin monikaan veronmaksaja haluaa ruokkia kaupungin lainottajia yhtään enempää. Porissa asuvat ovat jatkossakin sekä veronmaksajia että sähkönsiirto- ja kaukolämpöasiakkaita, joiden taskulla käyvät niin kaupunki kuin Pori Energiakin.