Porilaista teatteria tehdään vain Porissa – mutta kuinka pitkään?
Lokakuu tulee näyttämään, millainen on porilaisenkin teatterin tulevaisuus. Alalla odotetaan sydän kurkussa kulttuuriministeriön päätöstä, millaisia säästöjä kulttuurialalle on tulossa ja miten ne alalla kohdentuvat. Nyt esimerkiksi ammattiteattereiden valtionosuuksiin on esitetty 13 prosentin leikkauksia. Tiukoilla budjeteilla jo nyt elävissä teattereissa kyse on isoista rahoita. Pahimmillaan kulttuurialalla on edessään näivettymisen tie ja alalla toimivat elävät nyt epävarmuudessa. Satakunnassa ministeriön valtionosuusleikkaukset tulisivat koskemaan niin maakunnan ammattiteattereita kuin vaikkapa Porin Sinfoniettaa.
Päättyneet Porin Päivät alleviivasivat jälleen sitä, miten monipuolista kulttuuritarjontaa Porissa on. Museoihin pääsi tutustumaan ilmaiseksi. Lisäksi päivien aikana järjestettiin monia taidenäyttelyitä. Porin Teatterissa ja Rakastajat-teatterissa oli monia teatteriesityksiä. Juhlapäiviä olisi ollut vaikea kuvitella olevan ilman monipuolista kulttuuritarjontaa. Kun jotain on, sitä pidetään helposti itsestäänselvyytenä. Se, että Porissa on jatkossakin nykyisenlaista tasokasta ja monipuolista teatteria ei ole enää itsestäänselvyys.
Porissa on kaksi ammattiteatteria, jotka saavat valtionosuuksia toimintaansa. Porin teatteri saa avustuksia noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Rakastajat-teatteri noin 300 000 euroa vuodessa. Näitä tukia ministeriö olisi nyt leikkaamassa. Valtaosa teattereiden kuluista ovat henkilöstökustannuksia. Jos teattereiden pitää säästää, niin säästöt kohdentuvat herkästi henkilöstöön. Kulukuuri näkyisi herkästi niin teattereiden oman tuotannon keventymisenä kuin vierailevien esiintyjien ja ohjelmien vähentymisenäkin. Teatterit saavat ensi vuoden alussa siipeensä myös arvonlisäveron korotuksesta, kun pääsylippujen arvonlisävero nousee nykyisestä kymmenestä prosentista neljääntoista prosenttiin. Jo yksistään tämä nostaa joillekin ihmiselle kynnystä mennä teatteriin ja teattereille se tekee vaikeaksi pääsylippujen hintojen lisäkorotukset säästöjen kompensoimiseksi.
Porissa ja koko Satakunnassa teatterit ovat tärkeä osa paljon puhutusta alueen veto- ja pitovoimasta. Monipuoliset ja laadukkaat kulttuuripalvelut ovat houkuttelevuustekijä. Unohtaa ei pidä sitäkään, että kulttuuri antaa paljon elämänsisältöä varsinkin taloudellisesti vaikeina aikoina. Suomalaista teatteria ei tehdä muualla kuin Suomessa – ja porilaista teatteria ei tehdä muualla kuin Porissa. Se on hyvä muistaa.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja