Rami Nummi: Porin kulttuuritarjonta
Ohutkukkaroisen varttuneen opiskelijankin on myönnettävä, että vaikka asioissa on aina parantamisen varaa, niin Porin kulttuuritarjonta mahdollistaa onneksi myös minun tulotasollani siitä nauttimisen. Mainio esimerkki oli Sataoopperan järjestämä Unikuvia Venetsiasta -ilta elokuun loppupuolella. Liput olivat niin huokeita, että minäkin pystyin sellaisen hankkimaan. Promenadissa kuultu toteutus oli tasokas sekä laulun että soiton osalta ja se sisälsi esimerkiksi Claudio Monteverdin sävellyksiä. Tällaiset kulttuurikokemukset kohottavat mielialaa pitkäksi aikaa. Sitäkin oudompaa oli, ettei maakunnan päälehti huomioinut tapahtumaa millään tavoin.
Myös elokuvan saralla tapahtuu. Rohkeasta ja kokeellisesta linjastaan tunnettu Pori Film Festival tulee vuoden tauon jälkeen tutusti marraskuun lopussa. Festivaali käynnistyy varsinaisesti perjantaina 29.11. Ohjelmisto sisältää esimerkiksi Mika Taanilan ja runoilija Harry Salmenniemen yhteisteoksen Epäonnistunut tyhjyys. Mukana on myös klassikkoja, kuten Kuolleiden runoilijoiden seura ja Antti Peipon järisyttävä lyhytelokuvaklassikko Sijainen (1989). Kannattaa huomata runsaat ilmaiset tapahtumat, joita on lähinnä Isokarhun tiloissa. Suosittelen festivaalia estoitta kaikille, sillä ohjelmisto on aiempina vuosina ollut näkemisen arvoinen.
Onhan Porissa myös vankka kirjallinen perinne. Se onkin saanut viime aikoina runsaasti positiivista huomiota niin Hanna-Riikka Kuisman Finlandia-ehdokkuuden kuin Arttu Tuomisen dekkarimenestystenkin myötä. Eräs tuon perinteen innokkaimmista rakentajista oli kirjailija Leila Tuure, jonka saimme kuulla edesmenneen 23.10. Hänen tuotantonsa on malliesimerkki siitä, miten kirjailija voi fiktiivisissä romaaneissaan tallettaa kotiseutunsa kulttuuriperinnettä ja tehdä sitä eläväksi uusille polville. Emme olleet läheisiä ystäviä, mutta tunsimme toisemme. Lepää rauhassa, Leila.
Rami Nummi
Opiskelija, Pori