Ilkka elää kuten opettaa – Hyvinvointivalmentaja Ilkka Santahuhta löysi asuinpaikan, jossa voi itse hyvin
Sanna Jääskeläinen
Kevät on nostanut Merikarvianjoen pinnan korkealle, aallot kieppuvat tyrskyten. Sillan kaiteeseen nojailee hyvinvointivalmentaja, yrittäjä Ilkka Santahuhta. Merikarvia on ollut hänen kotipaikkansa kahden ja puolen vuoden ajan.
– Tänne muutto liittyi omaan hyvinvointiin. Terveydelle on paras paikka olla luonnon lähellä, hän sanoo.
Santahuhta asuu perheensä kanssa metsän keskellä, kuten hän itse kuvailee. Kaupunkiin tottuneelle se oli aluksi jännittävääkin.
– Se pimeys, kun lähimmät katuvalot ovat viiden kilometrin päässä, hän sanoo.
– Mutta kun siihen tottui, alkoi ammentaa voimaa myös pimeydestä ja hiljaisuudesta. Luonnon parantava voima on mahtava. Meillä ei ollut mitään kytköksiä Merikarviaan, mutta kun löysimme kodin meren ääreltä, palaset loksahtivat kohdilleen. Hyvässä johdatuksessa muutimme vaimoni kanssa tänne ja lapsemme on syntynyt täällä.
Aiemmin Ilkka Santahuhta asui Porissa. Hän sai nuorena elää unelmaansa todeksi, kun hänestä tuli jalkapalloammattilainen 18-vuotiaana. Pikkupojasta Ilkka oli potkinut palloa ja on kiitollinen vanhemmilleen, jotka antoivat hänen pelata kesät läpeensä, eivätkä patistaneet kesätöihin. Ammattilaisena hän pelasi Veikkausliigassa ja Ykkösessä 14 vuoden ajan. Jossain kohtaa tuli kuitenkin tunne, että jotain muutakin täytyisi tehdä ja äidin vinkistä Ilkka meni Vierumäelle Suomen urheiluopistoon opiskelemaan liikunnanohjaajaksi. Hän aloitti pelaamisen ohella personal trainerina porilaisella Bobby Wellness Center -kuntosalilla.
– Olin jo opiskeluaikana kiinnostunut nimenomaan terveysliikunnasta. Personal trainerina huomasin, miten iso mahdollisuus minulla oli vaikuttaa ihmisiin ja heidän terveyteensä. Ja terveyshän on loppupeleissä se, mikä merkitsee.
Syksyllä 2012 Bobby-kuntosalin toiminta loppui ja kaikki työntekijät irtisanottiin. Ilkka soitti toiselle kuntosalille kysyäkseen töitä. Kun ei saanut vastausta, hän sisuuntui.
– Silloin minusta tuli yrittäjä! Se oli tärkeä hetki elämässä.
Yrittäjyys oli tuttua isovanhempien maatilalta ja kotoa Ilkka oli saanut hyvän itseluottamuksen ja oppinut kantamaan vastuuta.
– Jalkapalloa pelatessani sain tehdä sitä, mistä nautin ja siitä sai palkkaakin. Sama on nyt, saan auttaa ihmisiä ja saan siitä toimeentulon.
Auttamisen halu ja kova innostus veivät mukanaan ja vauhti kiihtyi liikaakin. Ilkka myöntää, että oli lähellä palaa loppuun.
– Elänkö, kuten opetan, kysyin itseltäni, kun tein 12–14-tuntisia työpäiviä ja hyvinvointini alkoi olla kyseenalaista, hän kertoo nyt.
Oli pakko pysähtyä, suojeltava omaa energiaa. Liikkeelle lähti muutos kohti tasapainoisempaa yrittäjän elämää.
Suurin osa Ilkan valmennettavista on yrittäjiä, joko yksinyrittäjiä tai toimitusjohtajia. Hän kertoo, että valitettavan usein lähtötilanne on se, että firmalla menee hyvin, mutta oma terveys on retuperällä.
– Kaikki muu tuntuu olevan tärkeämpää kuin oma jaksaminen. Palaverit menevät ohi terveellisen ruokailun, unen tai kuntoilun. On liian helppoa kaivaa kännykkä esiin ja hoitaa vielä parit sähköpostit, vaikka pitäisi olla perheen kanssa tai mennä nukkumaan, hän kuvailee.
Tähän Ilkka lähtee etsimään keinoja. Johtajavalmennuksissa idea on saada vähemmällä enemmän, eli tuloksia pienin, tuottavin muutoksin. Tavoitteena on realistinen, pysyvä elämänmuutos.
– Ensimmäiseksi täytyy puhaltaa peli poikki ja sitten miettiä, mikä on Minä Oy:n tila nyt ja mikä on visio tulevaisuudesta. Moni aloittaa väärästä päästä, sillä tärkeintä olisi katsoa kokonaisuutta ja edetä pienin askelin, hän sanoo.
– Tärkeää on myös pyytää apua. Eihän huippu-urheilijakaan tee tulosta ilman valmentajaa, vaikka olisi kuinka lahjakas.
Merikarvialta Ilkka on löytänyt samanhenkisiä ihmisiä, kunta tunnetaan yrittäjähenkisyydestä. Johtajavalmennukset Ilkka tekee pääosin verkossa, mutta niihin kuuluu toukokuinen johtajaretriitti Merikarvialla.
– Tänne tullaan ympäri Suomen nauttimaan meren rauhasta. Ouran luonto on uskomattoman kaunis. Ohjelmassa on linnunlaulua, saunaa ja harjoituksia – verkostoitumista ilman puhelinta. Yhteen tuleminen on tärkeää, sillä yrittäjä on usein yksinäinen susi, kun omista asioista ei voi oikein puhua työntekijöille eikä asiakkaille. Yrittäjän paineen ja stressin ymmärtää parhaiten toinen yrittäjä.