Kun sinä nukut, Puuvillan koneisto jauhaa
Porin Puuvillassa energiaomavaraisuus ja ilmastoystävällisyys on otettu huomioon koko kymmenvuotisen historian ajan. Innovatiivisuus on tehnyt siitä koko kauppakeskusmaailman edelläkävijän Suomessa.
Timo Savunen
Porin Puuvillan kauppakeskus näyttäytyy asiakkaille tietenkin lähinnä liikkeiden, sekä erilaisten tapahtumien kautta. Harvoin tulee ajateltua, että kaiken taustalla vaikuttaa toimiva koneisto. Se tarkoittaa tietenkin osaavia ihmisiä, mutta myös kirjaimellisesti koneistoa – erilaisia koneita, laitteita ja muuta infraa. Niiden avulla luodaan olosuhteet, joissa kauppakeskuksen 75 liikettä voivat parhaalla mahdollisella tavalla harjoittaa liiketoimintaansa ja asiakkaat niin viihtyä kuin hyödyntää palvelutarjontaakin.
Vihreä siirtymä, energiaomavaraisuus ja hiilineutraalius ovat asioita, jotka vaikuttavat nykyään kaikkien elämään. Puuvillassa näissä asioissa ollaan oltu edelläkävijöitä jo keskuksen perustamisesta lähtien, kertoo kiinteistöjohtaja Ville Mattila.
– Ympäristöystävällisyys on ollut meidän kantavia ajatuksia. Esimerkiksi lämmöntuotannosta 99,5 prosenttia tulee maalämmöstä ja sen avulla voidaan hoitaa myös kaikki jäähdytykset. Maalämpö on ollut taloudellisesti hyvin järkevä satsaus, Mattila korostaa.
Sitä tukevat myös faktat. Aikanaan kahden miljoonan lisäinvestoinnin vaatinut maalämpöjärjestelmä alkaa jo olla maksanut itsensä takaisin. Lisäksi sen avulla saadaan neljännesmiljoonan säästöt vuodessa.
Useiden tuhansien kilojen painoinen akusto sijoitettiin kauppakeskuksen kattoparkkialueelle. Kuva: Kauppakeskus Puuvilla
Merkittävyydestään huolimatta, maalämpö on ollut vasta alkusoittoa myöhemmille kehitysaskeleille. Vuosien mittaan on satsattu voimakkaasti myös aurinkoenergiaan.
– Se oli luontevin seuraava steppi, ja on vahvistanut sekä kauppakeskuksen omavaraisuutta, että hiilineutraaliutta. On selvää, että kulutamme paljon sähköä, joten sen osittainenkin tuottaminen itse on tärkeää, myöntää Ville Mattila.
Koska kattotilaa on rajallisesti, aurinkovoimakapasiteetin lisääminen on vaatinut jonkun verran pysäköintipaikkojen nipistämistä.
– Meillä on kaikkiaan 1 500 pysäköintipaikkaa, ja vain kahdesti historian aikana on ollut täyttä, joten 150 paikan uhraus näin hyvälle asialle ei ole ollut kovin suuri, muistuttaa kauppakeskuksen markkinointipäällikkö Veera Forsbacka.
Kaiken kaikkiaan aurinkopaneeleja on noin kolme tuhatta, ja niiden vuotuinen tuotto on seitsemänsadan Mwh:n luokkaa. Myös asiakkaat voivat nähdä kauppakäytävän led-näytöltä, paljonko itse tuotettu aurinkoenergia kulloinkin sähköntarpeesta kattaa.
Ville Mattilan ja Veera Forsbackan takana on huomaamattoman näköinen akusto, joka kuitenkin edustaa uusinta uutta. Kuva: Timo Savunen
Porin Puuvillassa erilaiset energiateot ovat luoneet edellytyksiä aina vain uusille innovaatioille.
– Tästä on tullut sellainen vihreä kierre, naurahtavat Veera Forsbacka ja Ville Mattila.
Uusin satsaus on kapasiteetiltaan yhden megawattitunnin kokoinen akusto. Merikontin näköisen möhkäleen ideana on toimia tarpeen tullen säätövoimana.
– Se pystytään lataamaan itse tuotetulla aurinkoenergialla, ja mikäli sähköverkon taajuus vaatii korjausta, niin sähköenergiaa pystytään akuston kapasiteetista syöttämään verkkoon. Kysymys on taajuusreservimarkkinasta, jossa asiakkaana on kantaverkkoyhtiö Finngrid, valottaa kiinteistöjohtaja Mattila.
Entä mitä merkitystä tällä kaikella on kauppakäytävällä kulkevalle asiakkaalle? Paljonkin! Sen lisäksi, että perusasiat toimivat, niin omavaraisuudella, energiatehokkuudella, ja vaikkapa kierrätysastetta nostavilla toimivilla käytännöillä, vaikutetaan myös siihen kustannustasoon, mikä kauppakeskusyhtiön suojissa toimiville liikkeille koituu. Kaikki tämä heijastuu palvelutarjontaan, mikä näkyy suoraan asiakkaille. On myös rahoitusmarkkinoilla etu, jos imago on hiilineutraalinpuhdas, ja tänä päivänä kuluttajatkin tekevät valintojaan ilmasto edellä.
Kauppakeskus Porin Puuvilla viettää kymmenvuotissynttäreitään lokakuun lopussa. Samalla kun esiintyjät lavalla keräävät katseet ja huomion, kaiken mahdollistava koneisto pyörii. Se tekee sen vuoden jokaisena päivänä, 24 tuntia vuorokaudessa. Sille voisi hyvin antaa yhdet ylimääräiset aplodit.