Lähiruokakori paras joululahja – Anttilan tilalla on kolme päätoimialaa ja se on yrittäjän mukaan hyvä esimerkki maatalouden muutoksesta
Isäntä kutsuu itseään valemaanviljelijäksi.
Ari Anteroinen
Kokemäeltä löytyy Anttilan tila, jota isännöi Juho Anttila, 38. Hän pyörittää marjatilaa yrittäjänä.
– Olemme yksi esimerkki maatalouden muutoksesta. Meillä on täällä kolme päätoimialaa. Viljelemme marjoja ja herneitä, valmistamme marjatuotteita, eli on elintarviketuotantoa. Siitä on tullut vähitellen päätoimiala. Kolmanneksi tarjoamme hostel-majoitusta, Anttila kertoo.
Anttila toteaa tilan pinta-alassa mitattuna pieneksi.
– Mutta olemme täysin erikoistuneet tähän omaan juttuun. Elintarviketuotanto on viimeisten vuosien aikana muodostunut pääjutuksemme. Pelloilta tulee raaka-ainetta, mitä sitten jalostamme.
Tuotantotilojen koneet ovat kaikki Juho Anttilan suunnittelemia ja rakentamia. Tässä kuvassa esimerkkinä korkituskone. Kuva: Teemu Laulajainen
Maatila itsessään on kulkenut ihan perinteisen historian.
– Täällä on ollut aikanaan karjaa ja peltoviljelystä. Isäni Tommi Anttila aloitti tämän marjatuotteiden valmistuksen ja hostelin muutama vuosi ennen kuin teimme sukupolvenvaihdoksen.
Anttilan suvun hallussa ennen Wekara- tai Vesa-nimellä tunnettu tila on ollut vuodesta 1915 alkaen.
– Minä tulin tähän kotihommiin vuonna 2012. Meidän suvussa minä olen neljäs Anttila tällä tontilla. Tilan historia on pitempi, eli päärakennuksen vanhin osa on vuodelta 1790 ja isojaon jälkeen 1830 talo siirrettiin tähän kohtaan, Anttila kertasi historiaa.
Se ei ollut mitenkään selvää, että Juho jatkaisi isän ja isoisän viitoittamalla tiellä.
– Olen koneinsinööri ja ennen kuin palasin kotiin tein suunnittelutöitä. Olen sellainen valemaanviljelijä, Anttila naurahtaa.
– En ole maanviljelystä opiskellut, vaan touhusin ensin isän kanssa. En tunne olevani maanviljelijä, vaan enemmän yrittäjä. Minulla on yritys, missä maatila ja maanviljelys kytkeytyvät vahvasti toisiinsa. Mielestäni nykyään vanha malli, eli ”minä tuotan ja Hankkija ostaa”, ei vaan riitä.
Anttila sanoo, että marjatilan, mehustamon, tilapuodin ja hostellin pyörittäminen on hänen valintansa ja tapansa elää. Insinööritaustakin on eduksi.
– Olen luonteeltani konesuunnittelija ja koneiden rakentaja, ja se näkyy täällä. Kaikki koneet on tehty itse. Miksi ostaa valmiita koneita, kun on kykyä ja halua tehdä itse? Se on samalla harrastukseni.
Anttilan tilan puoti on joulun alla täynnä erilaisia ruokalahjakoreja. Juho Anttila toteaa, että kun 23.12. puoti suljetaan, sen jälkeen tulee ulospuhallus ja hetken kestävä rauhallisempi kausi. Kuva: Teemu Laulajainen
Anttilan avovaimo ei ole tilan töissä mukana.
– Eläkkeellä oleva äitini auttaa hostellissa jonkin verran ja isä kommentoi sitten sivusta minkä ehtii, Anttila sutkauttaa.
– Kyllä tämä yrittäminen on yhden miehen show. Työntekijöitä on vakituisia kolme ja kesällä tietenkin kausityöntekijöitä.
Vuoteen mahtuu monenlaista puuhaa.
– Keväällä alkavat peltotyöt ja kesään valmistautuminen, mikä tarkoittaa lähinnä virvoitusjuomien valmistusta. Kesällä häärätään marjojen ja herneiden kanssa. Syksyllä on omenat. Sen jälkeen hiljenee, mutta varastoja pitää alkaa täyttämään joulua varten. Sitten tulee glöginkeitto ja joulukuu on pakkaamisen aikaa, avaa Anttila.
Joulusesonki on vuoden viimeinen rypistys, jonka jälkeen tulee niin sanotusti ulospuhallus. Mitkä ovat Anttilan tilan joulun hittituotteet?
– Pakkaamme jouluisia lähiruokakoreja, elintarvikelahjoja. Marjatuotteistamme teemme näyttäviä pakkauksia.
– Joulun kausituotehan on glögi ja marmeladikin liittyy jouluun, sanoo Anttila.
Anttila sanoo olevansa seuraavan kommentin kohdalla puolueellinen, mutta tuo sen ilmi kuitenkin:
– Kaikkihan tietävät sen, kun saavat rihkamaa tai tavaraa, jota eivät tarvitse, lahjaksi, niin sehän menee hukkaan. Mutta kun saa ruokalahjan, se todennäköisesti kulutetaan ja se tuottaa sen ilon. Se on sillä selvä.
Kaupanalan kanssa toimittaessa joulunaika on sellainen, että kaikki tarvitaan heti.
– Kun jälleenmyyjälle tulee tarve tähän aikaan vuodesta, niin heti pitäisi tuote saada hyllyyn. Pienen yrityksen etu on, että pystymme reagoimaan nopeasti, Anttila mainitsee.
– Mutta kun jouluaatto koittaa, niin kukaan ei soita enää mistään. Meillä on kiva vuosirytmi, kun teemme eri vuodenaikoina eri juttuja. Talvella tulee se rauhallisempi aika ja se on ihan hyväksyttävä ilmiö.
Anttilan tila toimittaa tuotteitaan päämarkkina-alueena olevan Satakunnan kauppoihin.
– Lisäksi löytyy vähän erikoisempia yksittäisiä jälleenmyyjiä kauempanakin. Meillä on myös verkkokauppatoimintaa.
Kun Anttilan tilalla hommat joulun jälkeen rauhoittuvat, niin isäntä ei lähde kuitenkaan kaukomatkalle.
– Olen fanaattinen patasydän ja elämääni määrittelee jääkiekko. Pelipäivät ovat pyhäpäiviä. Kuulun siihen päätykatsomon äänekkääseen faniporukkaan. Olen pikkupojasta asti käynyt Isomäessä.