Maa­rit Kaut­to

Suo­men Yrit­tä­jien va­ra­pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tu po­ri­lai­nen Jus­si Pir­ho­nen tun­ne­taan ener­gi­se­nä ja luo­va­na per­soo­na­na, joka ha­lu­aa haas­taa, he­rä­tel­lä kes­kus­te­lua ja vai­kut­taa sii­hen, et­tä yrit­tä­mi­nen Suo­mes­sa oli­si en­tis­tä­kin jous­ta­vam­paa. Hän kui­ten­kin ko­ros­taa, et­tä vai­ku­te­taan­pa sit­ten po­li­tiik­kaan tai ke­hi­te­tään yh­tei­sön jär­jes­tö­puol­ta, se on teh­tä­vä yh­des­sä, yk­sin ei ku­kaan saa ään­tään riit­tä­väs­ti kuu­lu­viin.

36-vuo­ti­as Pir­ho­nen on vie­lä vuo­den lop­puun saak­ka Suo­men Yrit­tä­jien nuor­ten yrit­tä­jien ver­kos­ton joh­to­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja. Hän on myös toi­nen mark­ki­noin­ti­toi­mis­to To­va­rin pe­rus­ta­jis­ta. Omis­ta­ja­jär­jes­te­ly­jen ja uu­sien vas­tuun­ja­ko­jen myö­tä Pir­ho­nen on luo­pu­nut To­va­rin toi­mi­tus­joh­ta­juu­des­ta, mut­ta jat­kaa pää­o­mis­ta­ja­na ja hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja­na. Täs­sä elä­män­ti­lan­tees­sa avau­tui myös mah­dol­li­suus pa­neu­tua Suo­men Yrit­tä­jien va­ra­pu­heen­joh­ta­juu­teen.

Jus­si to­te­aa ole­van­sa iloi­nen sii­tä, et­tä täl­lä het­kel­lä val­ta­kun­nal­li­sen yrit­tä­jä­jär­jes­tön pu­heen­joh­ta­jis­ton kes­ki-ikä on al­le 40 vuot­ta. Tämä on sel­vä in­di­kaat­to­ri sii­hen, et­tä kent­tä ha­lu­aa mu­kaan uut­ta ja tuo­ret­ta nä­ke­mys­tä.

– Se, mitä mi­nul­ta uu­te­na, nuo­re­na va­ra­pu­heen­joh­ta­ja­na var­mas­ti odo­te­taan, on ole­mas­sa ole­van haas­ta­mi­nen ja asi­oi­den ky­see­na­lais­ta­mi­nen. Roo­li­ni on ky­syä, voi­si­ko tä­män teh­dä toi­sin ja eh­kä fik­sum­min? Esi­mer­kik­si täl­lä het­kel­lä sel­vit­te­len, mi­ten jär­jes­tön hal­li­tus kom­mu­ni­koi kes­ke­nään. Va­ra­pu­heen­joh­ta­jak­si va­lin­ta­ni jäl­keen olen saa­nut jo kym­me­nit­täin säh­kö­pos­te­ja. Mi­nun mie­les­tä­ni säh­kö­pos­tin käyt­tä­mi­nen si­säi­seen vies­tin­tään ja asi­oi­den ja­ka­mi­seen on jo hiu­kan taak­se jää­nyt­tä elä­mää, kun kä­te­väm­pi­ä­kin vaih­to­eh­to­ja on ole­mas­sa.

Jus­si ha­lu­aa kii­reh­tiä myös Suo­men Yrit­tä­jien ul­koi­sen vies­tin­nän ke­hit­tä­mis­tä. Hän ha­lu­aa teh­dä jär­jes­tös­tä hel­pom­min lä­hes­tyt­tä­vän, myös nuo­ril­le.

– Nyt pi­täi­si pa­nos­taa to­sis­saan vie­lä al­ku­vai­hees­sa ole­vaan ap­p­li­kaa­ti­oon. Vies­tin­tä voi­tai­siin ra­ken­taa niin, et­tä net­ti­si­vut toi­mi­si­vat pelk­kä­nä myyn­ti­ka­na­va­na, eli avat­tai­siin siel­lä ei-jä­se­nil­le jär­jes­tön agen­daa ja mer­ki­tys­tä. Jä­se­nil­le puo­les­taan oli­si oma ap­p­li­kaa­tio, jon­ka kaut­ta jä­sen­mak­sut voi­si­vat men­nä au­to­maat­ti­ses­ti ja jon­ka kaut­ta voi­tai­siin ja­kaa kaik­ki tie­to ja yh­tey­den­pi­to.

– Ap­p­li­kaa­ti­on kaut­ta voi­sim­me myös hel­pos­ti ja no­pe­as­ti ky­syä jä­se­nis­tön mie­li­pi­det­tä vai­kut­ta­mi­sem­me tu­ek­si. On help­po lä­het­tää so­vel­luk­sel­la ky­sy­mys, jo­hon on lii­tet­ty tie­tois­ku jos­tain ajan­koh­tai­ses­ta asi­as­ta. Jä­sen vah­vis­taa so­vel­luk­ses­sa lu­ke­neen­sa tai kat­so­neen­sa tie­tois­kun ja vas­taa ai­hees­ta esi­tet­tyyn ky­sy­myk­seen. Kun sit­ten me­nem­me päät­tä­jien pu­heil­le, meil­lä oli­si näyt­tää, et­tä 5000 yrit­tä­jä­jär­jes­tön jä­sen­tä on tätä miel­tä. Näin sai­sim­me sel­kä­no­jaa vai­kut­ta­mi­seen ja jä­se­nis­tö tie­täi­si, et­tä hei­tä oi­ke­as­ti kuun­nel­laan, Pir­ho­nen hy­myi­lee.

Jus­sin mie­les­tä Suo­men Yrit­tä­jien pi­tää ol­la myös he­reil­lä ja ak­tii­vi­nen par­hail­laan val­mis­teil­la ole­van YEL-mie­tin­töp­ro­ses­sin ai­ka­na. Hän kävi nuor­ten yrit­tä­jien ver­kos­ton man­daa­til­la elo­kuus­sa ta­paa­ma­sa so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­sos­ta, jon­ka ker­toi pyr­ki­vän­sä kii­reh­ti­mään YEL-mie­tin­nön val­mis­tu­mis­ta.

– Suo­men Yrit­tä­jien pi­tää ho­put­taa YEL-uu­dis­tuk­sen konk­reet­tis­ta aloit­ta­mis­ta ja var­mis­taa, et­tä pro­ses­sis­sa kuun­nel­laan oi­ke­as­ti yrit­tä­jiä, ei­kä esi­mer­kik­si liit­to­ja, jot­ka ei­vät aja yrit­tä­jien asi­aa. YEL-jär­jes­tel­mäs­tä on saa­ta­va jous­ta­vam­pi ja luo­tet­ta­vam­pi. Ym­mär­rän, et­tä on niin sa­no­tun ta­kuu­e­läk­keen mi­ni­mi­ra­ja, joka kaik­kien pi­tää mak­saa, mut­ta sen jäl­keen yrit­tä­jäl­lä pi­tää ol­la va­paus päät­tää, mi­ten hän eläk­keen­sä hoi­taa, eli ala­ra­jan ylä­puo­lel­la yrit­tä­jän va­paut­ta va­li­ta tur­van­sa taso tu­lee en­ti­ses­tään li­sä­tä, Pir­ho­nen to­te­aa.

Mis­sä syö­tiin?

Ra­vin­to­la Pri­po­li Po­rin tek­no­lo­gi­a­kes­kus Pri­po­lis­sa on ava­ra ja va­loi­sa lou­nas­paik­ka. Tek­no­lo­gi­a­kes­kuk­ses­sa toi­mii noin 30 yri­tys­tä, joi­den työn­te­ki­jät käy­vät lou­naal­la, mut­ta ra­vin­to­la on avoin ai­van kai­kil­le. Lou­nas­ta on tar­jol­la joka ar­ki­päi­vä. Yrit­tä­jä Sei­ja Aro­nen ker­too, et­tä ruo­ka teh­dään kä­si­työ­nä it­se alus­ta lop­puun.

– Meil­lä keit­ti­ö­vä­li­nei­tä to­del­la­kin käy­te­tään. Meil­lä on myös oma kon­diit­to­ri ja lei­vät­kin lei­vo­taan it­se. Kä­si­työ, laa­duk­kaat raa­ka-ai­neet ja hy­vät ko­kit ovat se sa­lai­suus, Sei­ja hy­myi­lee ja jat­kaa:

– Tän­ne on myös help­po tul­la ja park­ki­paik­ko­ja on run­saas­ti.

Sei­ja Aro­nen luot­saa Fres­co Ra­vin­to­lat Oy:tä, jo­hon Po­ris­sa kuu­lu­vat Ra­vin­to­la Pri­po­lin li­säk­si Suo­ma­lai­sen Klu­bin Tal­li­ra­vin­to­la sekä po­lii­si­ta­lon Ra­vin­to­la Jus­tii­na. Yh­ti­öl­lä on ra­vin­to­loi­ta myös Rau­mal­la, Eu­ra­jo­el­la ja Tu­rus­sa.

– Mo­nel­le po­ri­lai­sel­le­kin saat­taa ol­la yl­lä­tys, et­tä myös Po­rin po­lii­si­ta­lon lou­nas­ra­vin­to­la Jus­tii­na on avoin kai­kil­le, ei vain ta­los­sa työs­ken­te­le­vil­le, Sei­ja miet­tii.

Ra­vin­to­la Pri­po­lin mil­jöö tek­no­lo­gi­a­kes­kuk­ses­sa tar­jo­aa puit­teet mo­nen­lai­sil­le ti­lai­suuk­sil­le ja ta­pah­tu­mil­le.

– Tek­no­lo­gi­a­kes­kuk­sen ti­lo­ja on vast'ikään uu­dis­tet­tu ja isos­sa au­di­to­ri­os­sa on huip­pu­luo­kan strii­maus­lait­teet. Tääl­lä voi jär­jes­tää yli 400 hen­gen juh­lia ja ko­kouk­sia. Meil­lä on juh­la­pal­ve­lu, jon­ka kaut­ta saa tar­joi­lun ja hen­ki­lö­kun­nan niin isoi­hin kuin pie­nem­piin­kin ti­lai­suuk­siin. Fres­co Ra­vin­to­lat työl­lis­tää kaik­ki­aan 65 hen­keä ja li­säk­si ekst­ro­ja. Isois­sa ti­lai­suuk­sis­sa etu­nam­me on, et­tä voim­me siir­rel­lä hen­ki­lö­kun­taa pai­kas­ta toi­seen.

– Ja tie­ten­kin meil­tä voi ti­la­ta her­kut ja tar­joi­lut myös ko­din juh­liin, Sei­ja sum­maa.