Lounaalla: Jussi herättää ja haastaa – uusi varapuheenjohtaja kysyy, voisiko tämän tehdä toisin ja ehkä fiksummin?
Maarit Kautto
Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajaksi valittu porilainen Jussi Pirhonen tunnetaan energisenä ja luovana persoonana, joka haluaa haastaa, herätellä keskustelua ja vaikuttaa siihen, että yrittäminen Suomessa olisi entistäkin joustavampaa. Hän kuitenkin korostaa, että vaikutetaanpa sitten politiikkaan tai kehitetään yhteisön järjestöpuolta, se on tehtävä yhdessä, yksin ei kukaan saa ääntään riittävästi kuuluviin.
36-vuotias Pirhonen on vielä vuoden loppuun saakka Suomen Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston johtoryhmän puheenjohtaja. Hän on myös toinen markkinointitoimisto Tovarin perustajista. Omistajajärjestelyjen ja uusien vastuunjakojen myötä Pirhonen on luopunut Tovarin toimitusjohtajuudesta, mutta jatkaa pääomistajana ja hallituksen puheenjohtajana. Tässä elämäntilanteessa avautui myös mahdollisuus paneutua Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajuuteen.
Jussi toteaa olevansa iloinen siitä, että tällä hetkellä valtakunnallisen yrittäjäjärjestön puheenjohtajiston keski-ikä on alle 40 vuotta. Tämä on selvä indikaattori siihen, että kenttä haluaa mukaan uutta ja tuoretta näkemystä.
– Se, mitä minulta uutena, nuorena varapuheenjohtajana varmasti odotetaan, on olemassa olevan haastaminen ja asioiden kyseenalaistaminen. Roolini on kysyä, voisiko tämän tehdä toisin ja ehkä fiksummin? Esimerkiksi tällä hetkellä selvittelen, miten järjestön hallitus kommunikoi keskenään. Varapuheenjohtajaksi valintani jälkeen olen saanut jo kymmenittäin sähköposteja. Minun mielestäni sähköpostin käyttäminen sisäiseen viestintään ja asioiden jakamiseen on jo hiukan taakse jäänyttä elämää, kun kätevämpiäkin vaihtoehtoja on olemassa.
Jussi haluaa kiirehtiä myös Suomen Yrittäjien ulkoisen viestinnän kehittämistä. Hän haluaa tehdä järjestöstä helpommin lähestyttävän, myös nuorille.
– Nyt pitäisi panostaa tosissaan vielä alkuvaiheessa olevaan applikaatioon. Viestintä voitaisiin rakentaa niin, että nettisivut toimisivat pelkkänä myyntikanavana, eli avattaisiin siellä ei-jäsenille järjestön agendaa ja merkitystä. Jäsenille puolestaan olisi oma applikaatio, jonka kautta jäsenmaksut voisivat mennä automaattisesti ja jonka kautta voitaisiin jakaa kaikki tieto ja yhteydenpito.
– Applikaation kautta voisimme myös helposti ja nopeasti kysyä jäsenistön mielipidettä vaikuttamisemme tueksi. On helppo lähettää sovelluksella kysymys, johon on liitetty tietoisku jostain ajankohtaisesta asiasta. Jäsen vahvistaa sovelluksessa lukeneensa tai katsoneensa tietoiskun ja vastaa aiheesta esitettyyn kysymykseen. Kun sitten menemme päättäjien puheille, meillä olisi näyttää, että 5000 yrittäjäjärjestön jäsentä on tätä mieltä. Näin saisimme selkänojaa vaikuttamiseen ja jäsenistö tietäisi, että heitä oikeasti kuunnellaan, Pirhonen hymyilee.
Jussin mielestä Suomen Yrittäjien pitää olla myös hereillä ja aktiivinen parhaillaan valmisteilla olevan YEL-mietintöprosessin aikana. Hän kävi nuorten yrittäjien verkoston mandaatilla elokuussa tapaamasa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosta, jonka kertoi pyrkivänsä kiirehtimään YEL-mietinnön valmistumista.
– Suomen Yrittäjien pitää hoputtaa YEL-uudistuksen konkreettista aloittamista ja varmistaa, että prosessissa kuunnellaan oikeasti yrittäjiä, eikä esimerkiksi liittoja, jotka eivät aja yrittäjien asiaa. YEL-järjestelmästä on saatava joustavampi ja luotettavampi. Ymmärrän, että on niin sanotun takuueläkkeen minimiraja, joka kaikkien pitää maksaa, mutta sen jälkeen yrittäjällä pitää olla vapaus päättää, miten hän eläkkeensä hoitaa, eli alarajan yläpuolella yrittäjän vapautta valita turvansa taso tulee entisestään lisätä, Pirhonen toteaa.
Missä syötiin?
Ravintola Pripoli Porin teknologiakeskus Pripolissa on avara ja valoisa lounaspaikka. Teknologiakeskuksessa toimii noin 30 yritystä, joiden työntekijät käyvät lounaalla, mutta ravintola on avoin aivan kaikille. Lounasta on tarjolla joka arkipäivä. Yrittäjä Seija Aronen kertoo, että ruoka tehdään käsityönä itse alusta loppuun.
– Meillä keittiövälineitä todellakin käytetään. Meillä on myös oma kondiittori ja leivätkin leivotaan itse. Käsityö, laadukkaat raaka-aineet ja hyvät kokit ovat se salaisuus, Seija hymyilee ja jatkaa:
– Tänne on myös helppo tulla ja parkkipaikkoja on runsaasti.
Seija Aronen luotsaa Fresco Ravintolat Oy:tä, johon Porissa kuuluvat Ravintola Pripolin lisäksi Suomalaisen Klubin Talliravintola sekä poliisitalon Ravintola Justiina. Yhtiöllä on ravintoloita myös Raumalla, Eurajoella ja Turussa.
– Monelle porilaisellekin saattaa olla yllätys, että myös Porin poliisitalon lounasravintola Justiina on avoin kaikille, ei vain talossa työskenteleville, Seija miettii.
Ravintola Pripolin miljöö teknologiakeskuksessa tarjoaa puitteet monenlaisille tilaisuuksille ja tapahtumille.
– Teknologiakeskuksen tiloja on vast'ikään uudistettu ja isossa auditoriossa on huippuluokan striimauslaitteet. Täällä voi järjestää yli 400 hengen juhlia ja kokouksia. Meillä on juhlapalvelu, jonka kautta saa tarjoilun ja henkilökunnan niin isoihin kuin pienempiinkin tilaisuuksiin. Fresco Ravintolat työllistää kaikkiaan 65 henkeä ja lisäksi ekstroja. Isoissa tilaisuuksissa etunamme on, että voimme siirrellä henkilökuntaa paikasta toiseen.
– Ja tietenkin meiltä voi tilata herkut ja tarjoilut myös kodin juhliin, Seija summaa.