Pau­lii­na Vil­pak­ka

Kun jouk­ko ys­tä­viä ko­koon­tuu yh­tei­sen pöy­dän ää­reen viet­tä­mään il­taa hy­vän ruo­an pa­ris­sa, se on elä­mää par­haim­mil­laan ul­vi­la­lai­sen Tiia Kar­hun ma­kuun. Sil­loin nau­ti­taan vä­hin­tään kol­men, tai vie­lä use­am­man ruo­ka­la­jin pöy­tiin tar­joil­tu din­ne­ri.

Tiia Kar­hu pe­rus­ti toi­mi­ni­men­sä Buo­nAp­pe­Tiia noin puo­li­tois­ta vuot­ta sit­ten. Sen kaut­ta hän saa jär­jes­tää muil­le­kin fine di­ning-elä­myk­siä. Pri­va­te Chef -kon­sep­ti on var­sin suo­sit­tu esi­mer­kik­si pää­kau­pun­ki­seu­dul­la, mut­ta Sa­ta­kun­nas­sa vie­lä hie­man tun­te­mat­to­mam­pi pal­ve­lu.

Yk­si­tyis­kok­ki tu­lee asi­ak­kaan ko­tiin lait­ta­maan her­kul­li­sen il­lal­li­sen. Läs­nä­o­li­jat pää­se­vät seu­raa­maan kau­nii­den, huo­lel­li­ses­ti suun­ni­tel­tu­jen an­nos­ten val­mis­tu­mis­ta. Pri­va­te Chef Tiia ajat­te­lee, et­tä es­te­tiik­ka on osa ko­ko­nais­val­tais­ta elä­mys­tä. Sa­moin tuok­su.

– Esi­mer­kik­si sy­väs­tä kul­hos­ta tar­joil­tu­na an­nok­sen tuok­su tu­lee ihan eri ta­val­la esil­le, kuin jos se tar­joil­tai­siin ma­ta­lal­ta lau­ta­sel­ta, hän sa­noo.

Kuvassa rapu-ricotta täytteisiä tortelliineja ja sitruunainen beurre blanc kastike. Kuva: Kalle Karhu

Kuvassa rapu-ricotta täytteisiä tortelliineja ja sitruunainen beurre blanc kastike. Kuva: Kalle Karhu

Pri­va­te Chef so­pii hy­vin esi­mer­kik­si ys­tä­vien get to­get­her -il­lal­li­sil­le tai vaik­ka pa­ris­kun­nan hää­päi­vän viet­toon. Yri­tys­ten ti­lai­suuk­siin Pri­va­te Che­fin voi pal­ka­ta val­mis­ta­maan esi­mer­kik­si hie­nos­tu­neem­pia suu­pa­lo­ja cock­tail-ti­lai­suuk­sien tyy­liin.

Tiia ku­vai­lee kon­sep­tin par­hai­ta puo­lia:

– Asi­a­kas saa ra­vin­to­la­ta­son din­ne­rin omaan ko­tiin­sa. Ny­ky­ään ih­mi­set viih­ty­vät ko­to­na, jos­ta voi löy­tyä ja­cuz­zia ja muu­ta. Il­ta voi jat­kua vaik­ka sau­no­mi­sen mer­keis­sä, jon­ne voi men­nä suo­raan ruo­ka­pöy­däs­tä.

Menu suun­ni­tel­laan asi­ak­kaan kans­sa yh­des­sä. Tii­an omat suo­si­kit ovat ita­li­a­lai­set ja aa­si­a­lai­set maut. Esi­mer­kik­si tar­ta­rit, ri­sot­to ja ka­la­ruo­at kuu­lu­vat hä­nen bra­vuu­rei­hin­sa. Tiia ja­kaa her­kul­li­sia an­nos­ku­vi­aan Ins­tag­ra­mis­sa, jos­ta hä­net löy­tää ni­mel­lä buo­nap­pe­tiia. Sa­mal­la ni­mel­lä löy­ty­vät myös hä­nen ko­ti­si­vun­sa.

Lautasella Tiian täydellinen tomaatikeitto. Kuva: Kalle Karhu

Lautasella Tiian täydellinen tomaatikeitto. Kuva: Kalle Karhu

Ruo­an­lai­tos­sa hän pyr­kii sii­hen, et­tä maut ovat mais­tu­via, ja an­nok­sis­ta löy­tyi­si ai­na myös jo­tain yl­lät­tä­vää. Asi­a­kas pää­see mais­ta­maan jo­tain hie­noa, mitä ei oli­si it­se osan­nut teh­dä.

Juo­ma­puol­ta­kaan ei sovi unoh­taa. Pri­va­te Chef an­taa neu­vo­ja, mitä juo­mis­ta kan­nat­taa hank­kia ate­ri­an kyl­keen. Tiia ker­too, et­tä ny­ky­ään vii­nin li­säk­si myös olui­ta pa­ri­te­taan tiet­ty­jen ruo­ka­la­jien kans­sa.

– Esi­mer­kik­si maus­tei­sen mek­si­ko­lai­sen ruo­an kans­sa so­pii ke­vyt veh­nä­o­lut, hän vink­kaa.

Kok­kaa­mi­nen on ol­lut Tiia Kar­hul­le jo pit­kään ra­kas har­ras­tus. Kun hän työ­päi­vän jäl­keen ot­taa leik­kuu­lau­dan esil­le ja al­kaa pilk­koa vi­han­nek­sia, se on se het­ki, kun har­ti­at las­ke­vat ja stres­si unoh­tuu. Vuon­na 2022 Tiia osal­lis­tui Mas­terC­hef Suo­mi oh­jel­maan. Ko­ke­muk­sen pa­ras­ta an­tia oli­vat 11 kans­sa­kil­pai­li­jaa, jois­ta Tiia on saa­nut eli­ni­käi­siä ys­tä­viä. Kil­pai­li­joi­den kes­ken pi­de­tään edel­leen tii­viis­ti yh­teyt­tä, ja ja­e­taan neu­vo­ja sekä vink­ke­jä. Osa en­ti­sis­tä kil­pa­kump­pa­neis­ta te­kee niin ikään myös Pri­va­te Chef -töi­tä.

– Ai­na on 11 apu­kok­kia hel­pos­ti ta­voi­tet­ta­vis­sa, Tiia nau­raa.

Annoksessa sokerisuolattu lohi toholla hiillostettuna ja ponzu-yuzu liemi. Kuva: Kalle Karhu

Annoksessa sokerisuolattu lohi toholla hiillostettuna ja ponzu-yuzu liemi. Kuva: Kalle Karhu