MasterChefistäkin tuttu ulvilalainen Tiia Karhu on Private Chef, joka valmistaa ravintolatason päivällisiä asiakkaiden kotona
Tiia Karhu kertoo, että Private Chef -konsepti on varsin suosittu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, mutta Satakunnassa vielä hieman tuntemattomampi palvelu.
Pauliina Vilpakka
Kun joukko ystäviä kokoontuu yhteisen pöydän ääreen viettämään iltaa hyvän ruoan parissa, se on elämää parhaimmillaan ulvilalaisen Tiia Karhun makuun. Silloin nautitaan vähintään kolmen, tai vielä useamman ruokalajin pöytiin tarjoiltu dinneri.
Tiia Karhu perusti toiminimensä BuonAppeTiia noin puolitoista vuotta sitten. Sen kautta hän saa järjestää muillekin fine dining-elämyksiä. Private Chef -konsepti on varsin suosittu esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, mutta Satakunnassa vielä hieman tuntemattomampi palvelu.
Yksityiskokki tulee asiakkaan kotiin laittamaan herkullisen illallisen. Läsnäolijat pääsevät seuraamaan kauniiden, huolellisesti suunniteltujen annosten valmistumista. Private Chef Tiia ajattelee, että estetiikka on osa kokonaisvaltaista elämystä. Samoin tuoksu.
– Esimerkiksi syvästä kulhosta tarjoiltuna annoksen tuoksu tulee ihan eri tavalla esille, kuin jos se tarjoiltaisiin matalalta lautaselta, hän sanoo.
Kuvassa rapu-ricotta täytteisiä tortelliineja ja sitruunainen beurre blanc kastike. Kuva: Kalle Karhu
Private Chef sopii hyvin esimerkiksi ystävien get together -illallisille tai vaikka pariskunnan hääpäivän viettoon. Yritysten tilaisuuksiin Private Chefin voi palkata valmistamaan esimerkiksi hienostuneempia suupaloja cocktail-tilaisuuksien tyyliin.
Tiia kuvailee konseptin parhaita puolia:
– Asiakas saa ravintolatason dinnerin omaan kotiinsa. Nykyään ihmiset viihtyvät kotona, josta voi löytyä jacuzzia ja muuta. Ilta voi jatkua vaikka saunomisen merkeissä, jonne voi mennä suoraan ruokapöydästä.
Menu suunnitellaan asiakkaan kanssa yhdessä. Tiian omat suosikit ovat italialaiset ja aasialaiset maut. Esimerkiksi tartarit, risotto ja kalaruoat kuuluvat hänen bravuureihinsa. Tiia jakaa herkullisia annoskuviaan Instagramissa, josta hänet löytää nimellä buonappetiia. Samalla nimellä löytyvät myös hänen kotisivunsa.
Lautasella Tiian täydellinen tomaatikeitto. Kuva: Kalle Karhu
Ruoanlaitossa hän pyrkii siihen, että maut ovat maistuvia, ja annoksista löytyisi aina myös jotain yllättävää. Asiakas pääsee maistamaan jotain hienoa, mitä ei olisi itse osannut tehdä.
Juomapuoltakaan ei sovi unohtaa. Private Chef antaa neuvoja, mitä juomista kannattaa hankkia aterian kylkeen. Tiia kertoo, että nykyään viinin lisäksi myös oluita paritetaan tiettyjen ruokalajien kanssa.
– Esimerkiksi mausteisen meksikolaisen ruoan kanssa sopii kevyt vehnäolut, hän vinkkaa.
Kokkaaminen on ollut Tiia Karhulle jo pitkään rakas harrastus. Kun hän työpäivän jälkeen ottaa leikkuulaudan esille ja alkaa pilkkoa vihanneksia, se on se hetki, kun hartiat laskevat ja stressi unohtuu. Vuonna 2022 Tiia osallistui MasterChef Suomi ohjelmaan. Kokemuksen parasta antia olivat 11 kanssakilpailijaa, joista Tiia on saanut elinikäisiä ystäviä. Kilpailijoiden kesken pidetään edelleen tiiviisti yhteyttä, ja jaetaan neuvoja sekä vinkkejä. Osa entisistä kilpakumppaneista tekee niin ikään myös Private Chef -töitä.
– Aina on 11 apukokkia helposti tavoitettavissa, Tiia nauraa.
Annoksessa sokerisuolattu lohi toholla hiillostettuna ja ponzu-yuzu liemi. Kuva: Kalle Karhu