Turpela: Alue- ja kuntavaalit – demokratian ja elinvoiman kulmakivi
Alue- ja kuntavaalit ovat demokratian sydän. Ne ovat tilaisuus, jossa jokainen meistä voi vaikuttaa oman kotikuntansa ja alueensa tulevaisuuteen. Vaikka vaalit eivät aina synnytä suurta kiinnostusta, niiden merkitys on valtava meille kaikille. Näissä vaaleissa tehdään päätöksiä, jotka muovaavat arkeamme – lastemme, itsemme, ja vanhempiemme elämään ja palveluihin, joita me jokainen tarvitsemme.
Vaaleilla valitut luottamushenkilöt eivät hoida vain juoksevia asioita, vaan heillä on mahdollisuus vaikuttaa kuntien ja alueiden elinvoimaan pitkällä aikavälillä. Päätöksillä voidaan luoda yrittäjyyden edellytyksiä, parantaa liikenneyhteyksiä, kehittää koulutusta ja houkutella uusia asukkaita. Hyvällä strategialla ja yhteistyöllä voidaan lisätä niin taloudellista kuin sosiaalista kestävyyttä.
Elinvoima ei synny itsestään. Se vaatii rohkeita, kauaskatseisia päätöksiä sekä vahvaa sitoutumista kehittämiseen. Kuntien on tehtävä yhteistyötä yritysten, järjestöjen ja asukkaiden kanssa. Luottamushenkilöiden rooli tässä on keskeinen: he ovat linkki asukkaiden näkemysten ja käytännön toimenpiteiden välillä.
Alue- ja kuntavaalit ovat myös paikka keskustella arvoista ja tulevaisuuden suunnasta. Valitsemalla sellaisia edustajia, jotka ymmärtävät elinvoiman merkityksen ja talous- ja laatuosaamisen, voimme varmistaa, että meidän äänemme kuuluu ja näkyy päätöksenteossa ja asuinalueemme kehitys on myönteistä sekä elinvoimaa vahvistavaa. Tämä ei ole vain oikeutemme, vaan myös vastuumme. Haluammeko elää vetovoimaisessa Satakunnassa, joka vetää puoleensa osaavia työntekijöitä ja joka tunnetaan viihtyisänä, hyvä palvelut omaavana yritysmyönteisenä ympäristönä? Vai haluammeko elää Satakunnassa, jossa julkinen sektori tuottaa palveluja omana työnä niin pitkälle kuin mahdollista, välittämättä palvelujen kustannustehokkuudesta tai elinvoimasta ja joka näivettyy yritysten ja ihmisten sijoittautuessa toisaalle?
Suomi on pienten yritysten maa. Noin 1,5 miljoonaa suomalaista tekee töitä yrityksissä. Hyvinvointialueen tulisikin tunnustaa yksityisen sektorin kumppanuus ja ottaa yhteistyö tosissaan, sekä laatia palvelustrategiansa siten, että myös yksityiset yritykset voivat suunnitella toimintaansa ja pysyä tuottavina, elinvoimaa lisäävinä työllisyyttä edistävinä yhteistyökumppaneina.
Reilu ja avoin kilpailu kasvattaa kunnan verotuloja. Yrittäjämyönteinen elinvoimakunta syntyy aina kokonaisuudesta. Siihen vaikuttavat esimerkiksi lapsiperheiden palveluiden saatavuus, asuinympäristön viihtyvyys, lähiluonto, yrittäjien näkemysten ja toivomusten kuuntelu ja yhteisöllisyys. Kunnissa pitää tunnistaa, mikä oikeasti lisää elinvoimaa juuri omassa kunnassa ja panostaa siihen.
Käyttäkää viisaasti ääntänne niille tahoille, jotka ymmärtävät elinvoimaa ja nopeaa sekä joustavaa päätöksentekoa. Tahoille, jotka ovat innovatiivisia ja ratkaisukeskeisiä, omaavat paikallistuntemuksen ja verkostot työllisyyden edistämiselle ja laadukkaille palveluille. Alue- ja kuntavaaleissa on kyse enemmän kuin yksittäisistä asioista – kyse on siitä, millaisessa yhteisössä haluamme elää ja millaisen maakunnan rakentaa. Itse haluaisin nähdä Satakunnan yrittäjyysmaakuntien ykkösenä ja yhteistyön ja vuoropuhelun edelläkävijänä. Teillä on mahdollisuus nyt vaikuttaa siihen.
Valoisaa alkavaa vaalivuotta teille kaikille ja elinvoimaa Satakunnalle.
Nina-Mari Turpela
Toimitusjohtaja, Satakunnan Yrittäjät