Ässien päävalmentaja Härkälä: Tasokas ja tasainen suorittaminen tuo jatkopaikan
On voitettava oikeat pelit, kuuluu vanha fraasi. Ässien kohdalla kyse on siitä, että pitäisi voittaa kaikki loput runkosarjan pelit, jotta paikka kympin sakkiin varmasti aukeaisi.
Pauli Uusi-Kilponen
Päävalmentaja Jere Härkälä pysyy tiukassa paikassa rauhallisena. Resepti jatkoon pääsystä on selvä.
– Tarvitsemme tasaisuutta ja tasokkuutta. Tasaisuutta ei vain ottelusta toiseen, vaan myös erien sisällä. Nyt esitys heittelee liikaa, sanoo Härkälä.
Ässät pelaa vielä kolme ottelua runkosarjassa. Vain yksi on kotona. Tänään keskiviikkona tulee Mikkelissä vastaan Jukurit, lauantaina kotona Jyp ja ensi viikon tiistaina joukkue kohtaa Sportin Vaasassa.
– Tässä vaiheessa en laske paljon kotiedun päälle. Tärkeintä on saada tasainen 60 minuutin esitys joka peliin,sanoo Härkälä.
Härkälä ei myöskään jaa vastustajia mieluisiin ja vähemmän mieluisiin.
– Olemme hankkineet voitot kaikista sarjan kärkipään joukkueista. Se osoittaa joukkueemme iskukykyä. Nyt vain pitäisi joka pelaajasta saada se paras irti.
Härkälä muistuttaa myös siitä, miten Jypin kaltainen, käytännössä jo jatkoepelihaaveet menettänyt, joukkue pelaa usein rennosti ja on vastustajana arvaamaton. Härkälän sanomisia vahvistaa myös se, että jatkohaaveensa menettänyt HPK ja SaiPa kiusaavat tavan takaa pudotuspeleihin pyrkiviä joukkueita.
Ässät tunnetaan taistelevana, fyysisenä joukkueena. Tällaisessa pelitavassa on omat riskinsä. Kun ollaan tukassa paikassa ja jokainen piste on huipputärkeä, pelaajat virittäytyvät helposti yli. Tulee turhia jäähyjä taklauksista, kovassa tunnetilassa merkkauspeli herpaantuu jne.
TPS -ottelussa oli ylivirittäytymistä ja Ilvestä vastaan taas vastustaja pääsi helposti parhaille tekopaikoille merkkausvirheiden takia.
– Voittaminen tiukassa paikassa vaatii tietynlaista kypsyyttä ja kuria. Nämä ovat myös ratkaisevia tekijöitä.
Ässiä ovat vaivanneet myös lukuisat loukkaantumiset. Viimeksi lauantaina Lenni Hämeenaho sai kiekon pahasti kasvoihinsa. Vaikka tällaisten tällien jälkeen palaisikin nopeasti kaukaloon, voi pelaaminen häiriintyä ja tehdä varovaiseksi.
Ässille jokainen poissaolo merkitsee enemmän kuin esimerkiksi sarjan kärkijoukkueille, koska niillä on laajempi materiaali kärkiketjuihin.
Ässissä ei tappioita laiteta sairastelujen tai loukkaantumisten piikkiin, vaan syyt perataan tarkalla analyysillä parannuskohteista.
Ehkä kaikkien ratkaisevien asia Ässien lopuissa peleissä on maalivahti Niklas Rubinin panos. Hänen torjuntaprosentissa on koko kauden ollut päälle 92:n. Hän pitää liigan torjuntatilastossa kärkipaikkaa. Paljossa pelaamisessa on hänenkin kohdalla riskinsä. Pystyykö ruotsalainen keskittymään sataprosenttisesti joka peliin ja miten fysiikka kestää? Kovassa rasituksessa myös loukkaantumisriskit kasvavat.
– Nämä ongelmat kyllä tiedostetaan ja aiheuttavat jatkuvaa pohdintaa, Härkälä sanoo.
Kakkosmaalivahti Karolus Kaarlehto on jäänyt pahasti Rubinin varjoon. Olisiko Kaarlehtoa pitänyt peluuttaa enemmän, jolloin hän olisi saanut enemmän kokemusta ja Rubin huiliaikaa? Näidenkin asioiden kanssa valmennusjohto askaroi.
Tilanne on kuitenkin se, että Ässät on jo pitkään joutunut taistelemaan verisesti kymppisakkiin pääsystä. Kun jokainen piste merkitsee paljon, joutuu valmennusjohto laittamaan peliin aina parhaat voimat, jopa riskillä.
Ässät on ajanut sisään uusia pelaajia. Heistä viimeisin on Jokerien U-20-joukkueesta tullut Nestori Noiva. Hänen kypsä esityksensä yllätti myönteisesti valmennusjohdon ja Noiva saa hyvin peliaikaa.
Härkälä nostaa esiin myös Dylan Fabren, 23. Nopeakinttuinen ranskalainen sopeutui hyvin liigarytmiin ja Ässien pelitapaan. Nuoresta iästään huolimatta hän on voittanut kahdesti Ranskan mestaruuden Grenoblen joukkueessa.
Davidssonin veljeksistä Marcus on viime aikoina saanut maalijyvän kohdalleen. Will Graber parantaa, mutta hän ei vieläkään saa kaikkein parastaan irti potentiaaliinsa nähden. Nyt jos koskaan olisi oiva hetki saada se paras teho irti, niin Graberilta kuin muiltakin.