Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen / STT

Ta­lous­vai­keuk­sis­sa kamp­pai­le­van Äh­tä­rin eläin­puis­ton tu­los py­syi sel­väs­ti tap­pi­ol­li­se­na vii­me vuon­na.

Kaup­pa­re­kis­te­riin toi­mi­tet­tu­jen ti­lin­pää­tös­tie­to­jen mu­kaan Äh­tä­rin Eläin­puis­to teki vii­me vuon­na lii­ke­tap­pi­o­ta hie­man yli kak­si mil­joo­naa eu­roa. Ti­li­kau­den tu­los oli run­saat 800 000 eu­roa mii­nuk­sel­la.

Yh­ti­ön tap­pi­ot kui­ten­kin pie­ne­ni­vät vuo­teen 2022 ver­rat­tu­na, jol­loin ti­li­kau­den tu­los pai­nui lä­hes 1,6 mil­joo­naa eu­roa pak­ka­sel­le.

– Töi­tä on teh­ty ko­vas­ti, ja suun­ta on oi­ke­an­lai­nen, mut­ta vie­lä li­sä­pon­nis­te­lu­ja tar­vi­taan, kom­men­toi Äh­tä­rin eläin­puis­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Ar­ja Vä­li­a­ho STT:lle.

Eläin­puis­ton lii­ke­vaih­to kas­voi vii­me vuon­na ja oli run­saat kol­me mil­joo­naa eu­roa.

Vä­li­a­hon mu­kaan eläin­puis­to on jär­jes­tä­nyt mo­ni­puo­li­sia ta­pah­tu­mia, jot­ka ovat vai­kut­ta­neet kä­vi­jä­mää­riin ja lii­ke­vaih­toon. Toi­saal­ta me­no­ja on hä­nen mu­kaan­sa tar­kas­tel­tu ai­em­paa tar­kem­min.

Ku­lu­van vuo­den osal­ta Vä­li­a­ho sa­noo, et­tä eläin­puis­ton ke­sä­kau­si on läh­te­nyt hy­vin liik­keel­le.

– Näyt­tää sil­tä, et­tä ko­ti­maan­mat­kai­lu ve­tää ja ih­mi­set liik­ku­vat per­hei­neen, vaik­ka vuo­si on ol­lut mo­nel­le per­heel­le ta­lou­del­li­ses­ti haas­teel­li­nen.

– Toi­veet ovat ko­vat, et­tä vii­me vuo­den kä­vi­jä­mää­rä yli­te­tään.

Ti­lin­pää­tök­sen pe­rus­teel­la Äh­tä­rin eläin­puis­ton ta­lou­del­li­nen ti­lan­ne näyt­tää vai­ke­al­ta. Yh­ti­ön oma pää­o­ma oli vuo­den­vaih­tees­sa noin 4,5 mil­joo­naa eu­roa ne­ga­tii­vi­nen.

Ti­lin­tar­kas­ta­ja on ti­lin­tar­kas­tus­ker­to­muk­ses­sa kiin­nit­tä­nyt huo­mi­o­ta sii­hen, et­tä yh­ti­öl­lä erään­tyy nel­jän mil­joo­nan eu­ron edes­tä vel­ko­ja ku­lu­van vuo­den ai­ka­na. Yh­ti­öl­lä oli vii­me vuo­den lo­pul­la ra­ha­va­ro­ja 18 000 eu­roa ja ly­hy­tai­kai­sia saa­mi­sia 109 000 eu­roa.

– Mi­kä­li yh­tiö ei on­nis­tu ly­hyt- tai pit­kä­ai­kai­sen ra­hoi­tuk­sen uu­del­leen­jär­jes­te­lys­sä, voi tämä joh­taa käyt­tö­pää­o­man eh­ty­mi­seen, ra­hoi­tus­so­pi­mus­ten ir­ti­sa­no­mi­seen ja vai­keuk­siin yh­ti­ön lii­ke­toi­min­nan jat­ka­mi­ses­sa, ti­lin­tar­kas­tus­ker­to­muk­ses­sa sa­no­taan.

Sa­man­tyyp­pi­nen huo­mau­tus oli osa­na ti­lin­tar­kas­tus­ker­to­mus­ta myös vuot­ta ai­em­min.

Eläin­puis­ton ty­tä­ryh­ti­ön Ho­tel­li Me­si­käm­me­nen tap­pi­ot kas­voi­vat vii­me vuon­na ja oli­vat yli puo­li mil­joo­naa eu­roa. Toi­sen ty­tä­ryh­ti­ön Snow­pan­da Re­sort Äh­tä­ri Zoon vii­me vuo­den tu­los­lu­vut ei­vät ole vie­lä kaup­pa­re­kis­te­ris­sä.

Eläin­puis­ton omis­ta­ja Äh­tä­rin kau­pun­ki on pyr­ki­nyt omil­la toi­mil­laan hel­pot­ta­maan yh­ti­ön ta­lous­ti­lan­net­ta. Vii­me ke­sä­nä kau­pun­ki teki pää­tök­sen eläin­puis­tol­le myön­ne­tyn kol­men mil­joo­nan eu­ron lai­nan muut­ta­mi­ses­ta pää­o­ma­lai­nak­si.

Kau­pun­gin­val­tuus­ton pää­tök­ses­tä on kui­ten­kin va­li­tet­tu Vaa­san hal­lin­to-oi­keu­teen, joka on kiel­tä­nyt pää­tök­sen täy­tän­töön­pa­non, kun­nes va­li­tuk­seen on saa­tu lain­voi­mai­nen rat­kai­su. Hal­lin­to-oi­keus ei ole vie­lä an­ta­nut rat­kai­sua va­li­tuk­seen.

Pan­da­kak­sik­ko Lu­min ja Py­ryn tu­le­vai­suus Äh­tä­ris­sä on ol­lut vii­me vuo­si­na vaa­ka­lau­dal­la eläin­puis­ton ta­lous­ti­lan­teen vuok­si.

– Moni on sitä ky­sy­nyt, mi­ten kau­an ne ovat meil­lä. Py­rim­me tie­tys­ti sii­hen, et­tä pan­dat py­syi­si­vät meil­lä. Teem­me ko­vas­ti töi­tä sen eteen, et­tä ne oli­si­vat tääl­lä myös jat­kos­sa, Vä­li­a­ho ker­too.

Hän sa­noo, et­tei pys­ty täl­lä het­kel­lä ker­to­maan pan­do­jen ti­lan­tees­ta enem­pää.

– Tämä ky­sy­mys riip­puu mo­nes­ta asi­as­ta, mut­ta täl­lä het­kel­lä pan­dat ovat meil­lä ja mi­tään muu­ta tie­do­tet­ta­vaa meil­lä ei ole.

Lumi ja Pyry saa­pui­vat Kii­nas­ta Suo­meen vuon­na 2018. Pan­dat ovat Äh­tä­ris­sä 15 vuo­den vuok­ra­so­pi­muk­sel­la.

Vii­me vaa­li­kau­den lo­pul­la val­ti­on li­sä­bud­jet­tiin kaa­vail­tiin vii­den mil­joo­nan eu­ron tu­kea Äh­tä­rin pan­doil­le. Esi­tys ve­det­tiin kui­ten­kin pois tam­mi­kuus­sa 2023, ja pan­do­jen jat­koa ryh­tyi sel­vit­tä­mään eri mi­nis­te­ri­öis­tä koot­tu vir­ka­työ­ryh­mä.

Työ­ryh­mä pää­tyi ra­por­tis­saan sii­hen, et­tä val­tio voi­si ha­lu­tes­saan tu­kea Äh­tä­rin eläin­puis­toa, jos eläin­puis­to lait­tai­si en­sin ta­lou­ten­sa kun­toon. Val­ti­on tu­kea ei voi an­taa ta­lous­vai­keuk­sis­sa ole­val­le yri­tyk­sel­le.

Lin­jaus oli eläin­puis­tol­le pet­ty­mys, mut­ta sii­tä huo­li­mat­ta yh­ti­ön hal­li­tus päät­ti ke­vääl­lä 2023, et­tä pan­dat py­sy­vät ai­na­kin tois­tai­sek­si Äh­tä­ris­sä.

Äh­tä­ris­sä on toi­vot­tu pan­do­jen saa­van per­heen­li­säys­tä, mut­ta yri­tyk­sis­tä huo­li­mat­ta jäl­ki­kas­vua ei ole syn­ty­nyt.

Pan­da­kak­si­kon naa­ras Lumi kei­no­sie­men­net­tiin vuon­na 2022, min­kä li­säk­si se oli pa­ri­tel­lut uros­pan­da Py­ryn kans­sa. Lumi ei kui­ten­kaan tul­lut tii­neek­si, eläin­puis­to tie­dot­ti elo­kuus­sa 2022.

Tä­män ja vii­me vuo­den ai­ka­na Äh­tä­rin pan­doil­le ei ole yri­tet­ty pen­tua. Eläin­puis­ton toi­mi­tus­joh­ta­ja Vä­li­a­ho sa­noo, et­tä pää­tök­set pan­do­jen li­sään­ty­mi­ses­tä teh­dään ai­na yh­teis­työs­sä si­dos­ryh­mien kans­sa.

– Näil­lä uha­na­lai­sil­la la­jeil­la on omat koor­di­naat­to­rit, jot­ka päät­tä­vät, teh­dään­kö pen­tu­ja joi­den­kin yk­si­löi­den kans­sa.

Vä­li­a­ho ker­too, et­tä Eu­roop­paan on syn­ty­nyt vii­me vuo­si­na use­am­pia pan­dan­pen­tu­ja ja ko­ro­na­vuo­sien ta­kia pen­tu­jen siir­ty­mi­nen Kii­naan on vii­väs­ty­nyt. Hä­nen mu­kaan­sa tu­le­vai­suus näyt­tää, tul­laan­ko Äh­tä­rin osal­ta te­ke­mään pää­tök­siä pan­do­jen li­sään­ty­mi­ses­tä.

– Mut­ta täl­lä het­kel­lä ei ole täl­le vuo­del­le toi­veis­sa, et­tä meil­le pen­tua tu­li­si.