Aivoliitolta suositukset lapsille ja isommillekin älypuhelimen vapaa-ajankäytöstä
Pertti Mattila / STT
Aivoliiton kansallinen aivoterveysohjelma on antanut suositukset älypuhelimen vapaa-ajankäytöstä. Keskeinen kohderyhmä ovat lapset ja nuoret, mutta samalla saavat ohjeistusta myös aikuiset.
– Toivomme, että älypuhelimien käyttöä rajaavat suositukset auttavat koko perhettä vahvistamaan aivoterveyttään ja kokonaishyvinvointiaan. Puhelimien käytöltä säästyvä aika lisää muun muassa perheen yhteistä aikaa. Samoin se auttaa keskittymään muihin asioihin kuten lukemiseen ja liikkumiseen sekä tukee hyvää yöunta, sanovat kansallisen aivoterveysohjelman ohjelmapäällikkö Markku Holmi ja ohjelmakoordinaattori Tarja Keltto tiedotteessa.
Älypuhelimen käytön ohjeet ovat Aivoliiton mukaan näyttöön perustuvia. Suosituksia oli mukana valmistelemassa Lappeenrannan kaupunki.
Nyt kootussa ohjeessa älylaitteita ei suositella alle 2-vuotiaille lainkaan. Samoin aikuisten on syytä välttää älypuhelimen käyttöä pikkulapsen ollessa hereillä.
Pienten lasten kiukkua tulee suosituksen mukaan rauhoittaa muilla keinoilla kuin älylaitteilla.
Hieman vanhemmille 2–6-vuotiaille suositellaan ruutuaikaa korkeintaan tunti päivässä. Sisällön tulisi olla ikätasolle sopivaa.
Nukkumaan tulee mennä ilman älypuhelinta. Koko perheen älypuhelimet on syytä koota illalla puhelinparkkiin, jolloin vanhemmat toimivat esimerkkinä. Puhelimet tulee kuitenkin ladata valvotusti päiväsaikaan.
Älypuhelimet tulee samoin laittaa pois näkyvistä, kun tehdään läksyjä tai ollaan perheen tai kavereiden kanssa.
Suosituksen mukaan älypuhelimen hankintaa lapsille on syytä lykätä ainakin yläkouluikään ja some-alustojen käyttöä 15–16-vuoden ikään.
Aivoliitto niin ikään ohjeistaa, että nuoret ja aikuiset viettävät älypuhelimilla korkeintaan 2–3 tuntia päivässä. Myös älypuhelimen toistuvaa avaamista on syytä välttää, sillä jatkuvat keskeytykset kuormittavat aivoja.