San­na Ni­ku­la / STT

Ko­ti­mai­sil­le pien­vii­ni­ti­loil­le ja kä­si­työ­läis­pa­ni­moil­le on en­si vuon­na tu­los­sa oi­keus toi­mit­taa ku­lut­ta­jil­le ko­tiin ti­la­vii­ne­jä ja kä­si­työ­läi­so­lui­ta, jos hal­li­tuk­sen esi­tys me­nee läpi. Al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tus­ta kos­ke­vaa la­kie­si­tys­tä on muu­tet­tu lau­sun­to­kier­rok­sel­la ol­lees­ta ver­si­os­ta muun mu­as­sa täl­tä osin.

STT:n nä­ke­män esi­tys­luon­nok­sen mu­kaan pien­vii­ni­ti­lat sai­si­vat toi­mit­taa enin­tään 13-pro­sent­ti­sia ja pien­pa­ni­mot enin­tään 12-pro­sent­ti­sia juo­mia ku­lut­ta­jil­le ko­tiin ja mui­hin sal­lit­tui­hin toi­mi­tus­paik­koi­hin.

Oi­keus kos­ki­si vii­ni­ti­lo­ja ja kä­si­työ­läis­pa­ni­moi­ta, jot­ka jo saa­vat myy­dä omia tuot­tei­taan val­mis­tus­pai­kal­ta. Ny­ky­lain mu­kai­ses­ti täl­lai­sen vii­ni­ti­lan tuo­tan­non tu­lee ol­la al­le 100 000 lit­raa ja kä­si­työ­läis­pa­ni­mon al­le 500 000 lit­raa vuo­des­sa.

Tä­män kes­kei­sen muu­tok­sen vuok­si esi­tys on myös no­ti­fi­oi­tu eli lä­he­tet­ty tie­dok­si uu­des­taan EU:n ko­mis­si­ol­le.

Muu­tos­ta toi­voi­vat lau­sun­nois­saan muun mu­as­sa Vii­ni­ti­lat ry, Pien­pa­ni­mo­liit­to ja Olut­liit­to. Se on hal­li­tu­soh­jel­man mu­kai­nen.

Al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tuk­sen myös ko­ti­mai­sil­ta toi­mit­ta­jil­ta sal­li­vaan la­kie­si­tyk­seen on teh­ty mui­ta­kin iso­ja ja pie­niä tar­ken­nuk­sia lau­sun­to­pa­laut­teen pe­rus­teel­la so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ös­sä (STM).

Esi­tys­luon­nok­sen pe­rus­teel­la muun mu­as­sa al­ko­ho­lin toi­mi­tus­kiel­toa on tark­ka­ra­jais­tet­tu. La­kiin on nyt sel­ke­äs­ti lis­tat­tu jul­ki­set pai­kat, joi­hin al­ko­ho­lin toi­mit­ta­mi­nen oli­si kiel­let­ty.

Toi­mi­tus­kiel­to tu­li­si sa­moi­hin jul­ki­siin paik­koi­hin, jois­sa omien al­ko­ho­li­juo­mien naut­ti­mi­nen on kiel­let­ty. Sel­lai­sia ovat muun mu­as­sa an­nis­ke­lu­ra­vin­to­lat, ko­koon­tu­mis­lain mu­kai­set ylei­sö­ti­lai­suu­det ja ta­pah­tu­mat, joi­hin po­lii­si on mää­rän­nyt al­ko­ho­lin naut­ti­mis­kiel­lon, vaik­ka se muu­ten oli­si sal­lit­tua.

Li­säk­si toi­mit­ta­mi­nen oli­si kiel­let­tyä muun mu­as­sa so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon yk­si­köi­hin, päi­vä­ko­tei­hin, kou­lui­hin ja nuo­ri­so­ta­loi­hin.

Al­ko­ho­lia oli­si sal­lit­tua toi­mit­taa jul­ki­sil­le pai­koil­le, ku­ten puis­toi­hin ja ui­ma­ran­noil­le, jois­sa al­ko­ho­lin naut­ti­mi­nen­kin on jo ny­kyi­sin sal­lit­tua. Toi­mit­ta­mi­nen oli­si kui­ten­kin kiel­let­ty paik­koi­hin, joi­hin po­lii­si on mää­rän­nyt al­ko­ho­lin naut­ti­mis­kiel­lon ylei­sen jär­jes­tyk­sen yl­lä­pi­tä­mi­sek­si.

La­kie­si­tys­tä on muu­tet­tu myös muun mu­as­sa si­ten, et­tä al­ko­ho­lin luo­vu­tus­ti­lan­tees­sa hen­ki­löl­li­syys­to­dis­tus on ky­syt­tä­vä jo­kai­sel­ta riip­pu­mat­ta sii­tä, min­kä ikäi­sel­tä vas­taa­not­ta­ja näyt­tää. Hen­ki­löl­li­syy­den tar­kis­ta­mi­ses­ta pi­tää li­säk­si jää­dä jär­jes­tel­miin jäl­ki.

Sii­nä vai­hees­sa, kun al­ko­ho­lia os­taa ver­kos­ta, vaa­di­taan vah­va tun­nis­tau­tu­mi­nen.

Ar­vos­tel­tu la­kie­si­tys myö­häs­tyy vii­laus­ten vuok­si pa­ri­sen viik­koa al­ku­pe­räi­ses­tä ai­ka­tau­lus­ta. Ta­voi­te on saa­da esi­tys edus­kun­taan vii­meis­tään 10. lo­ka­kuu­ta.

Lain on mää­rä tul­la voi­maan en­si vuo­den alus­ta, mut­ta se saat­taa vii­väs­tyä, kos­ka esi­mer­kik­si edus­kun­nan so­si­aa­li- ja ter­veys­va­li­o­kun­ta on ruuh­kai­nen.

Al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tus on sal­lit­tua hie­man eri­lai­sin mal­lein muun mu­as­sa Ruot­sis­sa, Nor­jas­sa, Tans­kas­sa ja Vi­ros­sa.

Esi­tyk­sen mu­kaan Suo­mes­sa kui­ten­kin kuo­lee al­ko­ho­li­sai­rauk­siin ja -myr­ky­tyk­siin kol­min­ker­tai­nen mää­rä ih­mi­siä vä­ki­lu­kuun suh­teu­tet­tu­na ver­rat­tu­na esi­mer­kik­si Ruot­siin ja Nor­jaan.

Lau­sun­to­ja tuli elo­kuun lop­puun men­nes­sä yli 80. So­si­aa­li- ja ter­veys­vi­ra­no­mai­set sekä päih­de­jär­jes­töt ovat tyr­män­neet esi­tyk­sen, kos­ka ne pel­kää­vät sen li­sää­vän al­ko­ho­li­hait­to­ja. Myös Po­lii­si­hal­li­tus ar­vi­oi lau­sun­nos­saan, et­tä muu­tok­set ai­heut­tai­si­vat po­lii­sil­le li­sää työ­tä jär­jes­tys­häi­ri­öi­den ja ko­ti­hä­ly­tys­teh­tä­vien li­sään­ty­mi­sen vuok­si.

Toi­saal­ta esi­mer­kik­si Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­to (KKV) kat­soo, et­tä esi­tys ta­sa­puo­lis­tai­si kil­pai­lu­a­se­tel­maa ko­ti­mais­ten ja ul­ko­mais­ten al­ko­ho­li­myy­jien vä­lil­lä. Ny­kyi­sin al­ko­ho­lia voi Suo­mes­sa os­taa ko­ti­o­vel­le toi­mi­tet­tu­na ul­ko­mai­sil­ta al­ko­ho­li­myy­jil­tä, mut­ta ei ko­ti­mai­sil­ta.

Po­lii­si on toi­vo­nut la­kiin vii­vet­tä os­ta­mi­sen ja toi­mit­ta­mi­sen vä­lil­le myös ko­ti­mai­sel­ta toi­mit­ta­jal­ta ti­lat­ta­es­sa, mut­ta sel­lais­ta ei esi­tyk­seen ole tu­los­sa.

– Toi­mi­tus­myyn­nil­lä mah­dol­lis­te­taan myös se, et­tä ra­vin­to­lan ruo­ka­ti­lauk­sen yh­tey­des­sä voi­si ti­la­ta ruo­ka­juo­mat, ku­ten olu­en tai enin­tään 8-pro­sent­ti­sen vii­nin. Tämä on ar­ki­päi­vää Eu­roo­pas­sa, eräs hal­li­tus­läh­de ku­vaa.

Esi­tyk­sen mu­kaan käy­mis­teit­se val­mis­tet­tu­ja enin­tään kah­dek­sanp­ro­sent­ti­sia ja muul­la ta­voin val­mis­tet­tu­ja enin­tään 5,5-pro­sent­ti­sia al­ko­ho­li­juo­mia voi­si ti­la­ta esi­mer­kik­si kau­pois­ta, ki­os­keis­ta, ra­vin­to­lois­ta ja Wol­tin kal­tai­sis­ta kul­je­tus­pal­ve­luis­ta. Li­säk­si Al­kol­le tu­li­si oi­keus myy­dä verk­ko­kau­pan kaut­ta ko­tiin­kul­je­tuk­se­na omia tuot­tei­taan, ku­ten vii­ne­jä.

Ko­tiin­kul­je­tu­sai­ka oli­si sama 9–21 kuin vä­hit­täis­kau­pan myyn­ti­a­jat. Al­kon tuot­tei­siin pä­ti­si­vät Al­kon myyn­ti­a­jat. Yö­a­jan ra­jaa­mi­sen pois us­ko­taan osal­taan vä­hen­tä­vän jär­jes­tys­häi­ri­öi­tä.

Al­ko­ho­lin toi­mit­ta­mi­ses­ta tu­lee lu­van­va­rais­ta, ja kri­tee­reis­tä lu­van saa­mi­sel­le on tu­los­sa var­sin tiu­kat, STT:lle ker­ro­taan. Toi­mi­tus­lu­van saa­mi­nen edel­lyt­täi­si esi­mer­kik­si kat­ta­vaa oma­val­von­ta­suun­ni­tel­maa.

Li­säk­si kai­kil­ta al­ko­ho­lin toi­mit­ta­jil­ta edel­ly­tet­täi­siin suo­ma­lai­ses­sa op­pi­lai­tok­ses­sa suo­ri­tet­tua toi­mi­tus­pas­sia. Toi­mi­tus­pas­sin saa­mi­nen vaa­tii Val­vi­ran laa­ti­man ko­keen lä­päi­syä.

Toi­mi­tus­lu­van saa­neel­la yri­tyk­sel­lä on vel­vol­li­suus val­voa, et­tä jo­kai­sel­la omal­la kul­jet­ta­jal­la on toi­mi­tus­pas­si voi­mas­sa.

– Osa yri­tyk­sis­tä saat­taa kri­ti­soi­da mal­lia lii­an by­rok­raat­ti­se­na tai kal­lii­na, mut­ta täs­tä on ha­lut­tu ra­ken­taa mah­dol­li­sim­man vas­tuul­li­nen mal­li, sa­noo yk­si hal­li­tus­läh­de.

Vi­ra­no­mai­set val­voi­si­vat ikä­ra­jo­jen ja mui­den sään­tö­jen nou­dat­ta­mis­ta muun mu­as­sa ko­eos­toil­la. Val­von­nas­ta ai­heu­tu­vien kus­tan­nus­ten kat­ta­mi­sek­si pie­nin val­von­ta­mak­su toi­mi­tus­lu­van saa­neel­le yri­tyk­sel­le on 100 eu­roa ja toi­mi­tus­ten mää­rän yli­tet­tyä tu­hat al­ko­ho­li­kul­je­tus­ta 10 sent­tiä jo­kai­ses­ta kul­je­tuk­ses­ta.

Ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin lai­tok­sen (THL) nä­ke­myk­sen mu­kaan esi­tyk­seen on teh­ty kan­na­tet­ta­via ja oi­ke­an­suun­tai­sia rat­kai­su­ja al­ko­ho­li­hait­to­jen vä­hen­tä­mi­sek­si. THL kui­ten­kin vas­tus­taa esi­tys­tä.

Esi­mer­kik­si Kau­pan liit­to pe­rään­kuu­lut­taa lau­sun­nos­saan ul­ko­mai­sil­le toi­mi­joil­le sa­mo­ja vaa­ti­muk­sia kuin ko­ti­mai­sil­le. Muu­toin kil­pai­lu­ti­lan­ne jat­kuu sen mie­les­tä epä­rei­lu­na.

– Al­ko­ho­li­juo­mia voi jo ny­kyi­sin ti­la­ta ul­ko­mail­ta os­ta­jal­le toi­mi­tet­tu­na vail­la min­kään­lai­sia vaa­ti­muk­sia kul­jet­ta­jal­le tai vas­taa­not­ta­jal­le, liit­to huo­maut­taa lau­sun­nos­saan.