Em­mi Til­vis / STT

Al­kon lit­ra­myyn­ti las­ki elo­kuus­sa 4,4 pro­sent­tia vuo­den ta­kai­ses­ta. Al­ko ker­too tie­dot­tees­saan, et­tä myyn­nil­li­ses­ti mer­kit­tä­vim­mät muu­tok­set nä­ky­vät vii­neis­sä.

Vii­nien myyn­ti­lit­rat las­ki­vat noin vii­si pro­sent­tia ja vä­ke­vien kuu­si pro­sent­tia. Al­kon ko­ko­nais­lit­ra­myyn­nis­tä 62 pro­sent­tia on vii­ne­jä, min­kä vuok­si myyn­nil­li­ses­ti mer­kit­tä­vim­mät muu­tok­set nä­ky­vät täs­sä tuo­te­ryh­mäs­sä.

Myyn­nin las­kun taus­tal­la on uu­si al­ko­ho­li­la­ki, jon­ka myö­tä enin­tään kah­dek­sanp­ro­sent­ti­set käy­mis­teit­se val­mis­te­tut juo­mat, ku­ten vii­nit ja vah­vat olu­et, tu­li­vat ke­sä­kuus­sa ruo­ka­kaup­poi­hin.

– Ku­ten odo­tim­me­kin, al­ko­ho­li­lain muu­tos on koh­dis­tu­nut Al­kos­sa myy­tä­vien kaik­kien tuo­te­ryh­mien myyn­tiin. Eni­ten myyn­nin­las­kua lit­rois­sa on ol­lut yli 8-pro­sent­ti­sis­sa vii­neis­sä. Myös yli 8-pro­sent­tis­ten olui­den myyn­ti on las­ke­nut sel­väs­ti, sa­noo tie­dot­tees­sa Al­kon lii­ke­toi­min­ta­joh­ta­ja Kari Pen­na­nen.

Ko­ko­nai­suu­des­saan juo­ma­se­koi­tus­ten, olui­den ja sii­de­rei­den lit­ra­myyn­ti nou­si 1,5 pro­sent­tia ja al­ko­ho­lit­to­mien juo­mien kah­dek­san pro­sent­tia.

Tam­mi-elo­kuun myyn­ti las­ki 5,6 pro­sent­tia ver­rat­tu­na vii­me vuo­den vas­taa­vaan ajan­koh­taan.

– Al­ku­vuo­den myyn­tiin vai­kut­ti vii­nien ja vä­ke­vien juo­mien al­ko­ho­li­ve­ron ko­ro­tuk­set sekä ku­lut­ta­jien kuk­ka­ros­sa tun­tu­va ta­lou­den epä­var­ma ti­lan­ne. Al­ko­ho­li­lain muu­tos toi tä­hän vie­lä oman li­sä­maus­teen­sa, Pen­na­nen sa­noo.

Nyt hal­li­tus sel­vit­tää enin­tään 15-pro­sent­tis­ten vii­nien myyn­nin va­paut­ta­mis­ta Al­kon mo­no­po­lis­ta. Sel­vi­tyk­sen on mää­rä val­mis­tua en­nen hal­li­tuk­sen puo­li­vä­li­riih­tä en­si ke­vää­nä.

Al­ko on ko­ko­naan Suo­men val­ti­on omis­ta­ma yh­tiö.