Investointituen aikataulurajoite tuli vastaan – Tahkoluodon merituulivoimahanke etenee ilman demonstraatiovaihetta
Tahkoluoto Offshore Oy tiedottaa jatkavansa Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanketta ilman kahden voimalan demonstraatiovaihetta. Demonstraatiovaiheen keskeyttämisen taustalla on ensisijaisesti TEM:n myöntämän investointituen aikataulurajoite ja muun muassa merituulivoimaa koskevan kiinteistöverotuksen epävarmuus. Muutos ei vaikuta varsinaisen laajennushankkeen kokoluokkaan tai aikatauluihin.
Demonstraatiovaiheen tarkoituksena oli demonstroida uuden mittaluokan merituulivoimaloita ja meriperustuksia sekä aiempaa huomattavasti syvemmällä tehtävän merenpohjan rakentamisen menetelmiä. Demovaiheessa oli aikomus rakentaa kaksi noin 15 megawatin voimalaa 15–45 metrin syvyyteen. Hanke sai työ- ja elinkeinoministeriöltä Suomen kestävän kasvun ohjelman 30 miljoonan euron energiainvestointituen.
Hanke valmisteltiin investointivalmiuteen ja oli jo päätöksenteossa, kun se jouduttiin keskeyttämään viime hetken toimitusaikataulumuutosten vuoksi.
– TEM:n myöntämällä investointituella on aikataulutakaraja projektin valmiiksi saattamiselle ja toimitusaikataulun muutos olisi merkinnyt tuen menetystä. Nykymarkkinassa kustannuspaineet ovat kovat, ja merituulivoiman kiinteistöverotukseen liittyy niin suuria epävarmuuksia, että riski kasvoi myös sen myötä liian suureksi, kertoo Tahkoluoto Offshoren toimitusjohtaja Toni Sulameri.
Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen suunnittelu kuitenkin jatkuu. Laajennushankkeen investointipäätös tehdään tämänhetkisen suunnitelman mukaan vuoden 2026 lopulla. Rakentaminen ajoittuisi tällöin vuosille 2027–2029.
– Demohanke edusti kokoluokaltaan tuulivoiman uutta sukupolvea, ja projektissa oli monin paikoin pioneerityön piirteitä. Kehitimme hankkeen myötä osaamistamme, organisaatiotamme ja arvoverkostoamme merkittävästi. Pystyimme viemään projektisuunnittelua kaikilla osa-alueilla investointivalmiuteen asti ennen viime hetken aikataulumuutosta. Demovaiheen keskeytymisestä ja sitä seuranneesta pettymyksestä huolimatta tehty työ antaa uskoa Tahkoluodon laajennushakkeen jatkokehitykseen ja toteutumiseen, sanoo Tahkoluodon merituulipuiston laajennushankkeen demovaihetta johtanut Petri Mikola.
– Vaikka energiamarkkinan kasvu on tällä hetkellä hidastunut, odotamme seuraavan vaiheen investointeja esimerkiksi vetytalouteen. Tahkoluodon laajennushanke on käynnissä olevista kotimaisista merituulivoimahankkeista pisimmälle kehitetty ja ainoa, joka on mahdollista rakentaa vielä tällä vuosikymmenellä, täsmentää Sulameri.
Vuonna 2017 rakennettu, 11 voimalasta koostuva Tahkoluodon merituulipuisto on Suomen ensimmäinen merituulipuisto ja maailman ensimmäinen jäätyvälle merelle rakennettu merituulipuisto. Tahkoluodon merituulipuisto on Suomen Hyötytuuli Oy:n omistuksessa.
Tahkoluoto Offshore Oy:n suunnittelema Tahkoluodon merituulipuiston laajennushanke käsittää 40 noin 15–20 megawatin voimalaa. Hankealue sijaitsee Porin edustalla, 4–22 kilometrin etäisyydellä rannasta. Merituulivoimalat pystytetään alueelle 15–45 metrin syvyyteen. Laajennushankkeen arvioitu rakennusaikataulu on 2027–2029.