Kim Huo­vin­lah­ti

Kaak­kois-Suo­mes­sa ta­pah­tui hel­mi­kuun alus­sa rai­de­rik­ko, joka vau­ri­oit­ti laa­jas­ti ju­na­ka­lus­toa ja VR py­säyt­ti kau­ko­lii­ken­teen het­kek­si koko maas­sa. Kun muu­al­la maas­sa kau­ko­lii­ken­ne pa­lau­tui, jä­tet­tiin Sa­ta­kun­ta maan ai­no­a­na kolk­ka­na täy­del­li­seen ju­na­mot­tiin. Pori-Tam­pe­re -vä­lin ju­na­yh­tey­det ei­vät ole vie­lä­kään pa­lau­tu­neet täy­sin nor­maa­lil­le ta­sol­le.

Sa­ta­kun­nan to­taa­li­nen ju­na­mot­ti oli­si kes­tä­nyt liki kuu­kau­den el­lei­vät maa­kun­nan edun­val­vo­jat oli­si yh­des­sä al­ka­neet vai­kut­taa niin VR-Yh­ty­mään kuin lii­ken­ne­mi­nis­te­riin­kin. Ju­na­mot­ti yl­lät­ti ju­nan­käyt­tä­jien ohel­la myös maa­kun­nan edun­val­vo­jat.

– Olim­me alus­sa täy­sin me­di­a­tie­to­jen ja kan­sa­lais­ten yh­tey­de­not­to­jen va­ras­sa, VR ei tie­dot­ta­nut Sa­ta­kun­nan kau­ko­lii­ken­teen kes­key­tyk­ses­tä meil­le maa­kun­ta­liit­toon­kaan, sa­noo Sa­ta­kun­ta­lii­ton maa­kun­ta­joh­ta­ja Kris­tii­na Sa­lo­nen.

Yk­si Sa­ta­kun­ta­lii­ton teh­tä­vis­tä on maa­kun­nan edun­val­von­ta.

Sa­lo­sel­le Sa­ta­kun­nan ju­na­mot­ti al­koi sel­vi­tä sun­nun­tain 18.2. ja maa­nan­tain 19.2. ai­ka­na.

– So­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa ja me­di­as­sa al­koi­vat on­gel­mat nous­ta esiin ja pian kävi il­mi, et­tä Pori-Tam­pe­re -yh­teys oli koko maas­sa ai­nut, jos­sa ju­na­vuo­rot kes­key­tet­tiin ko­ko­naan.

Sa­lo­nen sa­noo, et­tä kun tämä tie­to saa­vut­ti hä­net ja muut sa­ta­kun­ta­lai­set päät­tä­jä­ta­hot, muut­tui ju­na­mo­tin ti­lan­ne­ku­va.

– Sil­loin on­gel­mas­ta tuli alu­eel­li­nen, jopa maa­kun­nal­li­nen. Tiis­tai­na 20.2. al­koi hah­mot­tua, et­tä ky­sees­sä on maa­kun­nal­li­nen asia. Sa­ta­kun­ta­lii­ton joh­to, maa­kun­ta­hal­li­tus ja Po­rin kau­pun­gin joh­to­ryh­mä tai­si­vat kaik­ki tiis­tai­na poh­tia kei­no­ja vai­kut­taa asi­aan. Ky­sees­sä­hän on mei­dän ai­nut hen­ki­lö­ju­na­lii­ken­teen ra­ta­yh­teys.

Sa­ta­kun­ta­lii­tos­sa asi­an sel­vi­tys­tä al­koi sa­man tien teh­dä eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja Ma­ri­ka Luo­ma. Hän sel­vit­ti ti­lan­ne­ku­vaa ja nii­tä mah­dol­li­suuk­sia, mi­ten ju­na­yh­teyk­sien pa­laut­ta­mi­seen voi­daan vai­kut­taa. Tuol­loin elet­tiin VR:n il­moi­tuk­sen va­ras­sa, et­tä ju­na­yh­tey­det oli­si­vat täy­sin poik­ki Sa­ta­kun­nan osal­ta ai­na maa­lis­kuun 11. päi­vään as­ti.

Tiis­tai­na ja kes­ki­viik­ko­na läh­ti iso pyö­rä pyö­ri­mään. Sa­ta­kun­ta­liit­to ja Po­rin kau­pun­ki kä­vi­vät läpi eri­lai­sia kei­no­ja, mi­ten val­ti­o­nyh­tiö VR:n pää­tök­seen voi­si vai­kut­taa. Mo­lem­mat toi­mi­jat nä­ki­vät vii­saak­si al­kaa vai­kut­taa VR:ään sekä suo­raan et­tä kan­sa­ne­dus­ta­jien kaut­ta.

– Hal­li­tus­puo­lu­ei­den pai­kal­lis­ten kan­sa­ne­dus­ta­jien kaut­ta pys­tym­me vai­kut­ta­ma­na suo­raan vas­tuu­mi­nis­te­rei­hin, muis­tut­taa Sa­lo­nen.

Pe­rus­suo­ma­lais­ten po­ri­lai­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja Pet­ri Huru oli­kin yh­tey­des­sä niin lii­ken­ne­mi­nis­te­ri Lulu Ran­tee­seen (ps.) kuin tä­män val­ti­o­sih­tee­riin­kin. Maa­kun­ta­joh­ta­ja Sa­lo­nen ja Po­rin kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ri In­na oli­vat myös suo­raan yh­tey­des­sä VR:n joh­toon. Vies­ti oli kai­kil­la sama: To­taa­li­sul­ku pi­tää ai­na­kin saa­da pois ja osit­tain ju­na­vuo­rot Tam­pe­reel­le toi­mi­maan.

– Suo­rat kes­kus­te­lut VR:n kans­sa oli­vat hy­vin rat­kai­su­ha­kui­sia. Kä­vim­me läpi mm. tie­dot­ta­mi­sen on­gel­mat ja vuo­ro­jen py­säyt­tä­mi­sen pit­kän­kin ai­ka­vä­lin vai­ku­tuk­sia.

Asia poi­ki edus­kun­nas­sa myös kak­si kir­jal­lis­ta ky­sy­mys­tä. Toi­sen niis­tä teki kes­kus­tan eu­ra­lai­nen kan­sa­ne­dus­ta­ja Ee­va Kal­li ja toi­sen Sdp:n po­ri­lai­nen edus­ta­ja Kris­ta Kiu­ru yh­des­sä rau­ma­lai­sen edus­ta­jan Juha Vii­ta­lan kans­sa. Kan­sa­ne­dus­ta­ja Ma­ti­as Mart­ti­nen (kok.) vai­kut­ti myös suo­raan omil­la kon­tak­teil­laan VR:n joh­toon.

– Hal­li­tus­puo­lu­een ja op­po­si­ti­o­puo­lu­een kan­sa­ne­dus­ta­jil­la on eri­lai­sia ta­po­ja vai­kut­taa asi­aan. Mo­lem­mat ta­vat oli­vat täs­sä asi­as­sa tär­kei­tä. Ja vaik­kei kaik­kien edus­ta­jien ni­miä lis­ta­ta täs­sä, olen ai­van var­ma, et­tä myös muut hal­li­tus­puo­lu­ei­den kan­sa­ne­dus­ta­jam­me ovat asi­aa nos­ta­neet esiin omis­sa ryh­mä­ko­kouk­sis­saan tors­tai­na tai mi­nis­te­rei­tä edus­kun­nan käy­tä­vil­lä näh­des­sään. Se työ on usein vai­kut­ta­vaa, mut­ta täy­sin suu­rel­ta ylei­söl­tä pii­los­sa ole­vaa työ­tä.

Sa­lo­nen ja In­na jul­kai­si­vat myös yh­tei­sen kan­na­no­ton ju­na­vuo­ro­jen pa­laut­ta­mi­sek­si.

– Vaik­ka us­kon suo­raan vai­kut­ta­mi­seen, niin kan­na­not­to toi jul­ki­suu­den kaut­ta esiin sen, et­tä teem­me koko ajan töi­tä ju­na­yh­tey­den pa­laut­ta­mi­sek­si. Olim­me Lau­rin kans­sa to­del­la tii­viis­ti noi­den päi­vien ai­ka­na yh­tey­des­sä, jot­ta py­syim­me pe­ril­lä sii­tä, kei­hin ja mi­hin asi­oi­hin toi­nen oli jo saa­nut yh­teyt­tä. Iso kii­tos kuu­luu myös Po­ril­le pa­nok­ses­ta vai­kut­ta­mi­seen!

Kun viik­ko oli ku­lu­nut Po­rin ra­dan to­taa­li­su­lus­ta, VR il­moit­ti, et­tä se pa­laut­taa osan vuo­rois­ta. Sa­lo­nen sa­noo, et­tä sa­ta­kun­ta­lais­ten vai­kut­ta­mi­sel­la oli tä­hän ai­van kes­kei­nen mer­ki­tys.

– Il­man sa­ta­kun­ta­lais­ten yh­des­sä vai­kut­ta­mis­ta näin ei oli­si käy­nyt. Täs­tä voim­me ol­la tyy­ty­väi­siä.