Suomen ja Ruotsin välillä on havaittu kaksi kaapelirikkoa – poliisilla ei käynnissä rikostutkintaa asiasta
työryhmä / STT
Suomen ja Ruotsin välillä on havaittu kaksi kaapelirikkoa, joiden kerrotaan tapahtuneen maa-alueella Suomessa valokuituyhtiö GlobalConnectin kaapeleissa.
Asia havaittiin tiistaina vastaisena yönä.
GlobalConnect kertoo STT:lle, että yhtiö on korjannut yhden vaurioituneista kaapeleista. Yhtiön viestinnästä kerrotaan, että suurin osa tämän kaapelivaurion aiheuttamista palveluista on nyt palautettu.
Yhtiöstä vahvistetaan, että tapahtumapaikat ovat Espoossa ja Vihdissä. Yritys ei turvallisuussyistä kerro tämän täsmällisempiä sijainteja.
Yritys kertoo paikantaneensa myös toisen kaapelin ongelmakohdan ja aloittaneensa tilanteen tarkastamisen ja korjaustyöt.
Yhtiön mukaan ongelmat ovat aiheutuneet kahdesta erillisestä tapahtumasta kahdella eri kaapelilla. Vedenalaiset kaapelit eivät ole vaurioituneet.
GlobalConnectin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mistä syystä kaapelit ovat vaurioituneet.
– Asiaa tutkitaan. Tärkeintä tällä hetkellä on palauttaa asiakkaiden palvelut takaisin käyttöön, sanoo yhtiön Ruotsin-toimintojen viestintäpäällikkö Niclas Bergervik.
Yritys vastasi STT:n kysymyksiin sähköpostilla.
Verkkoyhtiö Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Wallenius puolestaan kertoo STT:lle, että Vihdin kaapelivauriossa ei ole ollut kyse sabotaasista. Vaurio on hänen mukaansa tapahtunut kaapelitöiden aikana kaivutöissä.
Kaivutöiden osuudesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.
Poliisihallituksen mukaan Suomen poliisilla ei ole tässä vaiheessa käynnissä rikostutkintaa Suomen ja Ruotsin välisen valokuitukaapelin vaurioitumisesta. Tilannetta selvitetään muiden viranomaisten kanssa.
Muun muassa Aftonbladet kertoi aiemmin, että Suomen poliisi epäilisi asiassa rikosta. Myös Ruotsin siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin sanoi uutistoimisto TT:lle, että tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti ja että Suomen poliisi tutkisi tapahtunutta.
Mediatietojen mukaan noin 6 000 kotitaloutta Suomessa kärsi häiriöstä maanantaina ja noin sata yritysasiakasta oli jossain vaiheessa ilman internetiä. Ruotsalaisia vika ei koskenut.
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) kommentoi asiaa aamulla viestipalvelu X:ssä sanomalla, että viranomaiset selvittävät asiaa yhdessä yrityksen kanssa. Ranteen mukaan tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti.
GlobalConnect on ruotsalainen vuonna 1998 perustettu televiestintäalan yhtiö. GlobalConnectin verkkosivuilla yhtiötä kuvaillaan yhdeksi "Pohjoismaiden johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikennepalvelujen tarjoajista".
Yhtiö kertoo hallinnoivansa Pohjois-Euroopan suurinta kuituverkkoa, jonka kautta kulkee noin puolet Pohjoismaiden dataliikenteestä. Yhtiön mukaan sillä on yli 200 000 kilometriä kuituverkkoa Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa.
Kuluvan vuoden keväällä GlobalConnect kertoi saaneensa valmiiksi 2 600 kilometriä pitkän "superkuitukaapelin". Kaapeli kulkee Pohjois-Ruotsista Tanskan Bornholmiin ja sieltä edelleen Berliiniin. Yhtiön mukaan kaapelin kapasiteetti riittää kaikkeen Pohjoismaissa tapahtuvaan datan siirtoon.
Kesäkuussa yhtiö kertoi laajentavansa superkaapeliaan Ruotsin ja Suomen rajalle Haaparantaan, jossa kaapelin oli määrä yhdistyä Suomen olemassa olevaan kaapeliverkostoon. Yhteyden odotettiin valmistuvan vuoden loppuun mennessä.
GlobalConnect kertoo työllistävänsä noin 2 000 ihmistä. Yhtiön liikevaihto oli noin 673 miljoonaa euroa toissa vuonna.
Suomessa yhtiö toimii nimellä GlobalConnect Oy, joka on perustettu vuonna 2006. Yhtiön toiminta on ollut viime tilikausina tappiollista, mutta liikevaihto on ollut hienoisessa kasvussa.
Viime vuonna yhtiö teki noin viiden miljoonan euron liikevaihdolla reilun viiden miljoonan euron tappiot.
Viime kuussa kaksi tietoliikennekaapelia vaurioitui samoihin aikoihin Itämerellä. Liettuan ja Ruotsin välisen kaapelin vaurioitumista seuraavana päivänä katkesi Suomen ja Saksan välinen merikaapeli.
Kaapeleiden vaurioittamisesta on epäilty Itämerellä liikkunutta kiinalaislaivaa. Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan aluksen epäillään raahanneen ankkuriaan tahallaan yli 160 kilometriä.
Kiina on kertonut olevansa halukas tekemään työtä muiden maiden kanssa Itämeren kaapelivaurioiden tutkinnassa.
Itämeren kaapelit on jo saatu korjattua.
----
STT:n työryhmä: Sanna Raita-aho, Mimma Lehtovaara, Aliisa Uusitalo, Eetu Halonen