Ei enää suuria musikaaleja, vähemmän vierailevia tähtiä – Porin Teatterissa odotetaan huolestuneena kulttuurileikkauksien vaikutuksia
Ohjelmiston kannalta Porin Teatterissa ensi vuosi mennään suunnitellusti. Mutta tulevaisuuden suhteen alalla ei kukaan voi olla täysin rauhallisin mielin.
Pauliina Vilpakka
Hallituksen kulttuurialaan kohdistuvat leikkaukset huolestuttavat ammattinäyttelijöitä Porissakin. Leikkauksia vastustava Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi on kerännyt netissä jo yli 68 000 allekirjoitusta. Adressin hengessä myös porilaiset ammattinäyttelijät haluavat pitää asiaa esillä, ja kannustaa kansalaisia allekirjoittamaan adressin.
Hallitus leikkaa ensi vuonna kulttuurilta ja taiteelta reilut 17 miljoonaa euroa. Valtion pitkäaikaista tukea saavilta esittävän taiteen toimijoilta, kuten muun muassa ammattiteattereilta leikataan 7,9 miljoonaa euroa. Porin Teatterin toimitusjohtaja Anttivesa Knuuttila kertoo, että euroissa leikkaukset vievät Porin Teatterilta vuosittaista rahoitusta 140 000 euroa. Pahimmassa skenariossa vuonna 2026 lähtisi toinen samanlainen summa. Sellaista vajetta ei Knuuttilan mukaan pystytä pelkällä lipunmyynnillä paikkaamaan.
Teatterin kulut koostuvat noin 75-80 prosenttisesti henkilöstökuluista. Knuuttila etsii säästökohteita sieltä ja täältä, mutta muutamilla tonneilla tilannetta ei ratkaista.
– Käytännössä henkilöstöön liittyvät ratkaisut ovat niitä ainoita, joilla päästään jollain lailla järkevään lopputulokseen, Knuuttila sanoo.
Porin Teatterissa työskentelee yhdeksän vakituista näyttelijää toistaiseksi voimassa olevilla työsopimuksilla. Toimitusjohtajan mukaan oman talon väkeen ei ole tässä kohtaa kohdistumassa toimenpiteitä.
– Päinvastoin oma näyttelijäkaarti saattaa hiukan vahvistua jollain aikavälillä, hän pohtii.
Teatterinlavalla oli viime viikolla Kysy siskoilta musikaalin lauluharjoitukset menossa.
Selvää on, että tulevaisuudessa freelancereiden palveluksia pystytään käyttämään vähemmän. Esityksiä tullaan toteuttamaan pienemmällä henkilömäärällä ja pitkälti oman talon porukalla. Porin Teatterin esityksissä työskentelee kuukausitasolla vaihtelevasti noin 5-10 freelanceria eli vierailevaa näyttelijää. Yksi heistä on Sinikka Sokka, joka esiintyy ensi keväänä esitettävässä Kysy siskoilta -musikaalissa. Viime vuosina näyttelijättären työkenttä on koostunut pitkälti teattereista ympäri maata.
Sokka ja työryhmä pohtivat, että suomalainen kulttuuri on koko suomalaisen identiteetin perusta. Sitä on syytä ajatella varsinkin Porin Teatterissa, ensimmäisessä suomenkielisessä teatterissa.
– Kulttuuri on ollut voimakkaasti itsenäisyytemme peruspilari. Tuntuu hirvittävän lyhytnäköiseltä, että tällainen pieni valtio yhtäkkiä leikkaa siitä kaikkein tärkeimmästä juurestaan. Yhtäkkiä meillä on hallitus, joka on valmis kaatamaan tällaisen sivistysinstituution. Kulttuuria pitää suojella, ja sen edestä pitää taistella, Sokka sanoo.
Miksi kulttuuri on tärkeää, siihen Sokka vastaa siteeraamalla Aristoteleeta: - ”Taiteen tehtävä on elämänhalun palauttaminen.” Joka puolella näkee tällä hetkellä sellaisia kasvoja jotka eivät voi hyvin. Tämä on hirveän ilotonta aikaa. Ei elämän pitäisi olla pelkkää taistelua, vaan halua elää.
Näyttelijä Maria Pere jatkaa pohdiskelemalla, miten suuret vaikutukset teatterilla on koko kaupungin elinkeinoelämään, ja mitä tapahtuisi, jos esimerkiksi kaupunginteatterit menisivät vaikka vain yhdeksi viikonlopuksi kiinni.
– Miten se vaikuttaisi kaupungin ravintoloihin, baareihin, kukkakauppoihin, hotelleihin, busseihin…
Ohjelmiston kannalta Porin Teatterissa ensi vuosi mennään suunnitellusti. Esimerkiksi ensi syksyn suurproduktion Tootsien sopimustekniset asiat velvoittavat tiettyihin henkilöstömääriin. Mutta tulevaisuuden suhteen alalla ei kukaan voi olla täysin rauhallisin mielin. Teatterin johtoportaassa on pyöritelty kaikenlaisia skenarioita.
– Nyt ollaan sillä tavalla jännän äärellä, että valtionosuutta tullaan leikkaamaan myös vuodelle 2026. Jos sieltä tulisi toinen samansuuruinen leikkaus, se olisi tosi raju asia, ja vaatisi radikaaleja toimenpiteitä. Siihenkin varaudutaan, Knuuttila sanoo.
Knuuttila toistaa jo aikaisemminkin julkisuuteen lausumansa, että leikkausten myötä Tootsien kaltaisia suurmusikaaleja ei ole enää mahdollista Porissa tehdä. Niiden kokonaiskustannukset ovat jopa kaksinkertaiset verrattuna esimerkiksi omalla näyttelijäkaartilla tehtyyn puhenäytelmään. Musikaaleissa mukana on yleensä iso orkesteri sekä koko joukko vierailevia tähtiä. Iso kustannus ovat myös kansainvälisten musikaalien tekijänoikeudet.
Kulttuurileikkausten edessä porilaiset ammattinäyttelijät haluavat tuoda esiin, että kulttuurin osuus Opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista on noin 7 prosenttia, ja kulttuurin osuus koko valtion budjetista vain noin 0,8 prosenttia.
– Leikkauksilla ei voida kääntää merkittävästi valtiontalouden suuntaa. Sen sijaan ne voivat tuhota porilaisten ammattiteattereiden ja muiden maakuntateattereiden toimintaedellytykset tulevina vuosina kokonaan, näyttelijät murehtivat.