Keskeytykset ja liian kova työtahti kuormittavat työpaikoilla – myös myönteistä kehitystä tapahtunut
STT
Työn jatkuvat keskeytykset kuormittavat aikaisempaa enemmän työpaikoilla, selviää Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen työsuojeluhenkilöstölle suunnatusta kyselytutkimuksesta. Vastaajista kolmannes arvioi nyt keskeytysten kuormittavan jatkuvasti työpaikalla, kun vuonna 2016 osuus oli neljännes.
Neljännes työsuojeluhenkilöstöstä koki, että työmäärä on jatkuvasti liian suuri tai työtahti liian kova. Kuormitusta lisäävät työpaikoilla myös liiallinen tiedon määrä ja jatkuva tavoitettavuus.
Vanhempi asiantuntija Minna Toivanen Työterveyslaitokselta sanoo, että jos työmäärä näyttää kasvavan liian suureksi, työpaikalla pitäisi harkita, onko resursseja lisättävissä tai jotain karsittavissa.
– Työn määrästä, työtehtävistä ja työnjaosta kannattaa keskustella yhdessä, jotta voidaan luoda yhteinen näkemys siitä, mikä on olennaista ja mistä voidaan luopua, sanoo Toivanen tiedotteessa.
Tutkimuksen perusteella myös myönteistä kehitystä on tapahtunut. Työn jatkuvien muutosten aiheuttama psykososiaalinen kuormitus on vähentynyt reilut kymmenen prosenttiyksikköä vuodesta 2016 vuoteen 2023.
Kysely osoittaa, että työpaikoilla on käytössä toimivia keinoja kuormitustekijöiden arviointiin. Enemmistö vastaajista kertoi, että työpaikalla oli tehty psykososiaalisten kuormitustekijöiden riskien arviointia.
Tunnistamisesta huolimatta kuormituksen hallinta koetaan vaativaksi. Kolme neljäsosaa vastaajista arvioi, että psykososiaalisen kuormituksen hallinta on erittäin tai melko haastavaa.
Kysely toteutettiin viime marraskuussa, ja siihen vastasi lähes 600 henkilöä.