Kierrokset käyvät jo kuumina Pori Energian ympärillä
Satakunnan Kauppakamari oli mukana teettämässä selvitystä Suomen lentokenttien aluetalousvaikutuksista. Selvitys julkaistiin viime viikolla. Sen mukaan Porin lentoliikenteen suorat, epäsuorat ja välilliset talousvaikutukset olivat alueen liikevaihtoon yli 11 miljoonaa euroa, investointivaikutukset yli 10 miljoonaa euroa ja työllisyysvaikutus yli sata työpaikkaa. Lentoliikenteen merkitys on tärkeä erityisesti vientiyrityksille, mutta Porin kenttä mahdollistaa myös Ilmailuopiston toiminnan ja Winnovan lentokoneasentajien koulutuksen. Porin kaupunki on varannut ensi vuoden lentoliikenteen tukemiseen 1,9 miljoonaa euroa. Tukisummista on vuosien mittaan paljon keskusteltu. Vähemmän on puhuttu siitä, että mitä tuella saadaan. Hyvä, että siitäkin on nyt tutkittua tietoa.
Kauppakamarin selvitys tuli kreivin aikaan. Se muistuttaa, miten kasvun edellytysten eteen on myös julkisen vallan tehtävä työtä. Pelkillä leikkauksilla ja veronkorotuksilla ei nouse Suomen, eikä edes Porin talous. On oltava paljon puhuttuja kasvun eväitä. Niiden avulla syntyy työpaikkoja. Porissa puhutaan parasta aikaa Pori Energiasta ja sen vähemmistöosuuden myynnin valmistelusta. Ilmaherruus keskustelussa on asiaan kielteisesti suhtautuvilla. Vähemmistöosuuden myyntiin liittyy epävarmuustekijöitä, mutta niin liittyy yhtälailla siihen, ettei myydä.
Pori Energian myyntipäätös liittyy sellaiseen sarjaan poliittisia päätöksiä, jossa monimutkaisesta asiasta pyritään tekemään yksinkertainen kyllä-tai-ei -asia. Siksi olisi hyvä, että päätös vähemmistöosuuden myynnistä tehdään nykyisessä valtuustossa ennen huhtikuun kuntavaaleja. Muutoin käy niin, että aiheesta tulee Porissa kuntavaalien ykkösteema. Se peittää alleen kaiken muun ja erityisesti sen tosiasian, että Porin talous on vaikeuksissa. Pahimmillaan tilanne tulee näkymään palveluiden leikkaamisena ja verojen korotuksina.
Porin tulevaisuus on Porin päättäjien omissa käsissä vahvemmin kuin pitkään aikaan. Valtionosuuksia Pori saa enää vain 13 miljoonaa euroa vuodessa. Se on pian samaa kokoluokkaa kuin kaupungin lainojen vuosittaiset korkomenot. Kun Porin toimintamenot ovat noin 300 miljoonaa euroa vuodessa ja valtionosuudet 13 miljoonaa, näkee jokainen, että asiat on pakko päättää itse. Jollain tavoin kaupungin taloutta pitää kohentaa ja luoda myös mahdollisuuksia tulevaisuusinvestoinneille. Nyt ei riitä, että pää laitetaan Pori Energian pensaaseen.
Kim Huovinlahti
Päätoimittaja