Sai­mi Juu­ti­nen  / STT

Tänä vuon­na lii­ken­ne­tur­mis­sa on kuol­lut jo kuu­si al­le 15-vuo­ti­as­ta las­ta, ker­to­vat Ti­las­to­kes­kuk­sen en­nak­ko­tie­dot. Vii­me vuon­na vain yk­si al­le 15-vuo­ti­as kuo­li lii­ken­ne­tur­mas­sa.

Lii­ken­ne­tur­van joh­ta­van asi­an­tun­ti­jan Juha Val­to­sen mu­kaan tänä vuon­na ovat ko­ros­tu­neet säh­kö­pot­ku­lau­ta- ja pyö­räi­ly­tur­mat, jois­sa kuo­li yh­teen­sä kol­me las­ta. Li­säk­si kah­des­sa ta­pauk­ses­sa hen­ki­lö­au­ton kyy­dis­sä ol­lut lap­si on me­neh­ty­nyt. Yk­si jäi lun­ta au­raa­van trak­to­rin al­le, Val­to­nen ker­too.

– Hy­vin eri­tyyp­pi­siä ta­pah­tu­mia, hän ku­vai­lee.

Eu­roo­pan lii­ken­ne­tur­val­li­suus­neu­vos­to pal­kit­si Suo­men lii­ken­ne­tur­val­li­suu­des­sa ta­pah­tu­nees­sa poik­keuk­sel­li­sen hy­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä, ker­too Lii­ken­ne­tur­va tie­dot­tees­sa.

– En­nak­ko­tie­to­jen pe­rus­teel­la ku­lu­nut vuo­si ei ole jat­ka­mas­sa sa­maa tren­diä, tie­dot­tees­sa sa­no­taan.

Lii­ken­tees­sä on Ti­las­to­kes­kuk­sen en­nak­ko­tie­to­jen mu­kaan kuol­lut tam­mi-ke­sä­kuun ai­ka­na 72 ih­mis­tä. Vii­me vuon­na luku oli sa­maan ai­kaan 69.

Kym­me­nen vii­me vuo­den ai­ka­na las­ten lii­ken­ne­tur­mien mää­rä on vä­hen­ty­nyt. Val­to­nen ker­too, et­tä kuo­lo­nuh­rien mää­rä on jää­nyt yleen­sä al­le kym­me­neen.

– Nyt kuu­si me­ne­tet­tyä las­ta puo­len vuo­den ai­ka­na on mur­heel­li­nen luku, sa­noo Val­to­nen.

Suo­men lii­ken­ne­tur­val­li­suus­st­ra­te­gi­as­sa las­ten tie­lii­ken­ne­on­net­to­muuk­sien mää­rä on nos­tet­tu eril­li­sek­si mit­ta­rik­si eri­tyi­ses­ti lii­ken­ne­o­saa­mi­ses­sa, sa­no­taan tie­dot­tees­sa.

– Tämä tar­koit­taa pa­nos­tus­ta myös lii­ken­ne­kas­va­tuk­seen ja sen var­mis­ta­mi­seen, et­tä osaa­mi­nen py­syy yl­lä op­pi­vel­vol­li­suu­den päät­tä­mi­sen jäl­keen­kin. Osaa­mi­nen ei ole pel­käs­tään sään­tö­sul­keis­ten hal­lin­taa, vaan ky­kyä ar­vi­oi­da lii­ken­tee­seen liit­ty­viä ris­ke­jä myös omal­la koh­dal­la, Val­to­nen sa­noo tie­dot­tees­sa.

Hän muis­tut­taa, et­tä lii­ken­ne­tur­val­li­suus on kaik­kien ai­kuis­ten vas­tuul­la.

– Jo­kai­nen tien pääl­lä voi teh­dä osan­sa, hän sa­noo tie­dot­tees­sa.