Maa­rit Kaut­to

Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­ta sal­lii en­sim­mäi­se­nä seu­ra­kun­ta­na Sa­ta­kun­nas­sa kir­kon ole­van kaik­kien vih­ki­pa­rien käy­tet­tä­vis­sä su­ku­puo­les­ta riip­pu­mat­ta. Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­nan seu­ra­kun­ta­neu­vos­to teki pää­tök­sen ää­nes­tyk­sen jäl­keen 8. lo­ka­kuu­ta. Pro­ses­si läh­ti liik­keel­le Sa­ta­kun­nan Se­tan hal­li­tuk­sen aloit­tees­ta.

Sa­man­lai­sia pää­tök­siä on teh­ty jo useis­sa seu­ra­kun­nis­sa eri puo­lil­la Suo­mea, muun mu­as­sa Hel­sin­gis­sä ja pää­kau­pun­ki­seu­dul­la, Tam­pe­reel­la, Tu­rus­sa, Ou­lus­sa ja Kuo­pi­os­sa.

Sa­teen­kaa­ri­pa­pit.fi-si­vus­tol­la on Po­ris­ta il­moit­tau­tu­nut kak­si ja li­säk­si koko Sa­ta­kun­nas­ta kak­si pap­pia, jot­ka ovat val­mii­ta vih­ki­mään tai siu­naa­maan sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien avi­o­lii­ton. Si­vus­tol­le on koot­tu myös lis­ta kirk­ko­ti­lois­ta, jois­sa sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien vih­ki­mi­nen on mah­dol­lis­ta.

Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­nan kirk­ko­her­ra Hei­mo Hie­ta­nen to­te­aa, et­tä seu­ra­kun­ta­neu­vos­ton pää­tök­sen ta­voit­tee­na on eri­ar­vois­ta­vien käy­tän­tö­jen pur­ka­mi­nen ja kaik­kien kir­kon jä­sen­ten sa­ma­nar­voi­nen koh­te­lu.

On­ko Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­ta­neu­vos­ton pää­tös nyt pää­na­vaus ja esi­merk­ki muil­le Sa­ta­kun­nan seu­ra­kun­nil­le?

– Jo­kai­nen seu­ra­kun­ta on it­se­näi­nen toi­mi­ja ja te­kee omat pää­tök­sen­sä. Mo­nis­sa seu­ra­kun­nis­sa tä­män­kal­tai­sen pää­tök­sen te­ke­mi­nen on läh­te­nyt liik­keel­le aloit­tees­ta, ku­ten meil­lä­kin. Aloi­te­oi­keus on seu­ra­kun­nan jä­se­nel­lä.

– Po­rin ev.lut. seu­ra­kun­ta­yh­ty­mä on suu­ri ja Kes­ki-Po­rin seu­ra­kun­ta on sen si­säl­lä iso toi­mi­ja. Seu­ra­kun­taan mah­tuu mu­kaan mo­nen­lai­sia seu­ra­kun­ta­lai­sia. Ha­lu­am­me kut­sua mu­kaan hei­tä­kin, jot­ka ovat ko­ke­neet tul­leen­sa syr­ji­tyik­si, Hei­mo Hie­ta­nen to­te­aa.

Suo­men ev.lut. kir­kon stra­te­gia vuo­teen 2026 as­ti on ni­mel­tään ”Ovet au­ki”. Stra­te­gi­an osi­os­sa ”Ovet au­ki kai­kil­le” läh­tö­koh­ta­na on kaik­ki­nais­ten vas­tak­kai­na­set­te­lu­jen pur­ka­mi­nen.

– Jot­ta stra­te­gi­an ta­voit­teet ovat us­kot­ta­via, on seu­ra­kun­nan toi­min­nan ja pää­tös­ten vah­vis­tet­ta­va vies­tiä, jon­ka mu­kaan jo­kai­nen on sa­mal­la ta­val­la tär­keä ja kaik­ki koh­da­taan yh­den­ver­tai­ses­ti, Hie­ta­nen ki­teyt­tää.