Po­rin uu­dek­si kau­pun­gin­joh­ta­jak­si va­lit­tu Lau­ri In­na muut­ti Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­tos­sa asuin­pai­kak­seen Po­rin juu­ri en­nen vuo­den­vaih­det­ta.

In­na ar­vi­oi työn­sä al­ka­van vi­ral­li­ses­ti maa­lis­kuus­sa. Hän ker­too tart­tu­van­sa kau­pun­gin­joh­ta­jan teh­tä­viin heti, kun­han työ­pai­kan vaih­tu­mi­seen liit­ty­vät hal­lin­nol­li­set muo­dol­li­suu­det on hoi­det­tu kun­toon.

– Niin no­pe­as­ti aloi­te­taan kuin mah­dol­lis­ta, In­na lu­paa.

Vuo­den juu­ri vaih­dut­tua kau­pun­gin­joh­ta­ja suos­tuu muo­toi­le­maan muu­ta­man uu­den­vuo­den­lu­pauk­sen­kin kau­pun­ki­lai­sil­le:

– Lu­paan ol­la avoin ja ta­voi­tet­ta­vis­sa. Lu­paan teh­dä par­haa­ni, ja ol­la täy­si­mit­tai­ses­ti kau­pun­ki­lais­ten edun­val­vo­ja ja kau­pun­gin ke­hit­tä­mi­sen avain­hen­ki­lö, hän sa­noo.

Inna haluaa sitouttaa ihmisiä yhteisiin tavoitteisiin viestimällä ja puhumalla niistä ääneen. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

Inna haluaa sitouttaa ihmisiä yhteisiin tavoitteisiin viestimällä ja puhumalla niistä ääneen. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

Vam­ma­las­sa syn­ty­nyt ja vii­mek­si Tu­rus­sa asu­nut In­na ker­too kau­pun­gin­joh­ta­ja­ha­kup­ro­ses­sin ol­leen hy­vää Pori-pe­reh­dy­tys­tä. Sit­tem­min uu­si kau­pun­gin­joh­ta­ja on ta­van­nut kau­pun­gin päät­tä­jiä ja kes­kus­tel­lut muun mu­as­sa vt. kau­pun­gin­joh­ta­ja Lau­ri Kil­kun kans­sa. Lau­rit ovat vaih­ta­neet aja­tuk­sia kau­pun­gin ti­lan­tees­ta, val­mis­te­lus­sa ole­vis­ta hank­keis­ta ja joh­to­ryh­män työs­ken­te­lys­tä.

Yk­si asi­ois­ta, joi­ta In­na ha­lu­aa Po­ris­sa heti kär­keen läh­teä ke­hit­tä­mään, on vies­tin­tä sekä kau­pun­gin hen­ki­lös­tön et­tä kau­pun­ki­lais­ten suun­taan.

– Se on tär­keä osa hy­vää joh­ta­mis­ta, et­tä pu­hu­taan yh­tei­sis­tä ta­voit­teis­ta ää­neen, ja sen kaut­ta si­tou­te­taan ih­mi­siä nii­hin. Täy­tyy us­kal­taa käyn­nis­tää sel­lais­ta Pori-kes­kus­te­lua, In­na muo­toi­lee.

Vuo­den 2023 nä­ky­mis­tä In­na nos­taa esiin, et­tä ku­lu­va vuo­si on kun­nil­le ai­kaa, jol­loin luo­daan kat­set­ta pi­dem­mäl­le tu­le­vai­suu­teen. Tänä vuon­na kun­ta­ta­lou­den en­nus­te­taan ole­van ai­kai­sem­paa ta­sa­pai­noi­sem­pi, ja mo­nis­sa kun­nis­sa teh­dään yli­jää­mäi­siä ti­lin­pää­tök­siä.

Lue li­sää: Po­rin uu­si kau­pun­gin­joh­ta­ja on Ju­ko­lan vies­tin va­kio-osal­lis­tu­ja ja rum­pu­ka­pu­lat­kin py­sy­vät kä­des­sä

In­nan mu­kaan ti­lan­ne on käy­tet­tä­vä hyö­dyk­si te­ke­mäl­lä kes­tä­viä, pit­kän täh­täi­men pää­tök­siä.

– Se liit­tyy myös omaan kuu­den vuo­den tu­le­vai­suu­tee­ni. Toi­saal­ta täy­tyy muis­taa, et­tä tämä vuo­si on it­sel­le­ni en­sim­mäi­nen vuo­si, jo­ten täy­tyy ol­la malt­tia iso­jen asi­oi­den lin­jaa­mi­ses­sa.

Ko­li­kon toi­sel­la puo­lel­la al­ka­neel­le vuo­del­le en­nus­te­taan ta­lous­taan­tu­maa. In­na to­te­aa, et­tä ta­val­lis­ten kau­pun­ki­lais­ten elä­mään se voi tar­koit­taa ikä­viä yl­lä­tyk­siä ja odot­ta­mat­to­mia ti­lan­tei­ta. Myös kau­pun­gin toi­min­taan ti­lan­ne vai­kut­taa.

– Ener­gi­a­hin­to­jen nou­su lä­pi­leik­kaa kaik­ki toi­mi­a­lat. Se hei­jas­tuu työl­li­syy­teen, yri­tys­ten tu­lok­sen­te­ko­ky­kyyn ja sitä kaut­ta myös kau­pun­gin yh­tei­sö­ve­ro­ker­ty­mään. Kau­pun­ki on ai­na si­dot­tu yri­tys­ten tu­los­kun­toon. Tänä vuon­na täy­tyy ol­la he­reil­lä ja kuun­nel­la yrit­tä­jiä, et­tä saa­daan oi­kea kuva Po­rin alu­een ta­lous­ke­hi­tyk­ses­tä, In­na sa­noo.

En­tä mi­ten uu­si kau­pun­gin­joh­ta­ja vah­vis­tai­si Po­rin kes­kus­tan elin­voi­maa ta­lou­del­li­ses­ti vai­ke­a­na ai­ka­na?

In­na nos­taa esiin kau­pun­gin teh­tä­vän kes­kus­ta­mil­jöön ke­hit­tä­jä­nä: Kes­kus­ta­ym­pä­ris­töä ja jul­kis­ta inf­raa ke­hit­tä­mäl­lä voi­daan luo­da pa­rem­pi ym­pä­ris­tö kiin­teis­tö­mark­ki­noil­le.

Lauri Inna on herkästi hymyilevä virkamies. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

Lauri Inna on herkästi hymyilevä virkamies. KUVA: PAULIINA VILPAKKA

En­tä­pä Po­rin ta­pah­tu­ma­ke­sä? En­si ke­sä­nä Suo­mi­A­ree­na jär­jes­te­tään en­sim­mäis­tä ker­taa ke­sä­kuun lo­pus­sa, eri ai­kaan kuin Pori Jazz. Siir­to on he­rät­tä­nyt huo­len Suo­mi­A­ree­nan säi­ly­mi­ses­tä Po­ris­sa.

In­na sa­noo toi­vo­van­sa, et­tä ajan­koh­dan vaih­ta­mi­nen on tar­koin har­kit­tu siir­to, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on hel­pot­taa yh­teis­kun­nal­lis­ten vai­kut­ta­jien osal­lis­tu­mis­ta ta­pah­tu­maan ni­me­no­maan Po­ris­sa.

– Sy­dä­mes­tä­ni toi­von, et­tä tämä rat­kai­su osoit­tau­tuu oi­ke­ak­si. Ke­vään ai­ka­na toi­vot­ta­vas­ti pää­sen vie­lä it­se­kin va­kuut­ta­maan oi­kei­ta ta­ho­ja sii­tä, et­tei Suo­mi­A­ree­naa voi ol­la il­man Po­ria. Luo­tan sii­hen, et­tä tämä ym­mär­re­tään myös Hel­sin­gis­sä, In­na sa­noo.

Toi­mit­ta­ja: Pau­lii­na Vil­pak­ka