Ter­hi Ri­o­lo Uu­si­vaa­ra / STT

Po­li­tii­kan ke­vät oli täyn­nä kiis­ta­na­lai­sia ja han­ka­lia ai­hei­ta, ja nii­tä on lu­vas­sa myös syk­syl­lä. Edus­kun­ta aloit­taa is­tun­to­kau­ten­sa syys­kuun alus­sa.

Syk­syl­le siir­tyi esi­mer­kik­si kiis­ta Yleis­ra­di­on ra­hoi­tuk­ses­ta, kos­ka rii­tai­san par­la­men­taa­ri­sen työ­ryh­män ai­kaan­saa­ma komp­ro­mis­sie­si­tys kaa­tui hei­nä­kuun al­ku­puo­lel­la va­sem­mis­to­lii­ton ja vih­rei­den vas­tus­tuk­seen.

Työ­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja Ma­ti­as Mart­ti­nen (kok.) sa­noi tuol­loin, et­tä uut­ta komp­ro­mis­sia et­si­tään edel­leen ja neu­vot­te­lut jat­ku­vat elo­kuus­sa.

Edus­kun­ta­puo­leet ovat ol­leet asi­as­sa hy­vin kau­ka­na toi­sis­taan. Pe­rus­suo­ma­lai­set on aja­nut mui­ta ko­vem­pia leik­kauk­sia. Työ­ryh­män jä­sen Jo­a­kim Vi­ge­lius (ps.) kom­men­toi esi­tyk­sen kaa­tu­mi­sen jäl­keen, et­tä so­vus­ta li­pe­ä­mi­sel­lä on seu­rauk­sen­sa ei­kä va­sem­mis­tol­la ole veto-oi­keut­ta sii­hen, lei­ka­taan­ko Ylel­tä vai ei.

SDP:n Ma­ria Gu­ze­ni­na puo­les­taan syyt­ti ai­em­min pe­rus­suo­ma­lai­sia sii­tä, et­tä he ovat vii­vyt­tä­neet työ­ryh­män työ­tä tur­haan ja ha­lu­a­vat teh­dä asi­al­la mie­li­ku­va­po­li­tiik­kaa.

Edus­kun­nan kä­si­tel­tä­väk­si on tu­los­sa myös hy­vin kiis­ta­na­lai­sia työ­mark­ki­noi­ta kos­ke­via uu­dis­tuk­sia. Esi­tyk­siä odo­te­taan muun mu­as­sa vien­ti­ve­toi­ses­ta palk­ka­mal­lis­ta ja pai­kal­li­ses­ta so­pi­mi­ses­ta, jot­ka ovat he­rät­tä­neet vas­tus­tus­ta am­mat­tiyh­dis­tys­liik­kees­sä ja jot­ka oli­vat osa­syy ke­vään lak­koi­hin.

Hal­li­tus toi­voi, et­tä vien­ti­ve­toi­ses­ta palk­ka­mal­lis­ta oli­si neu­vo­tel­tu ja so­vit­tu työ­mark­ki­na­o­sa­puol­ten kes­ken. Ke­sä­kuun lo­pul­la työ­mi­nis­te­ri Ar­to Sa­to­nen (kok.) kui­ten­kin to­te­si, et­tä neu­vot­te­luil­le ei ole löy­ty­nyt edel­ly­tyk­siä ja hal­li­tus tuo asi­as­ta esi­tyk­sen edus­kun­taan syk­syl­lä.

Palk­ka­mal­lis­ta sää­tä­mis­tä lail­la ovat vas­tus­ta­neet tiu­kas­ti esi­mer­kik­si ope­tu­sa­lan am­mat­ti­jär­jes­tö OAJ sekä so­si­aa­li-, ter­veys- ja kas­va­tu­sa­lo­jen am­mat­ti­jär­jes­tö Tehy. Ne kat­so­vat, et­tä se va­hin­goit­tai­si eten­kin jul­ki­sen sek­to­rin nais­val­tai­sia alo­ja, kos­ka se ra­joit­tai­si val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan mah­dol­li­suuk­sia esit­tää jol­le­kin alal­le palk­ka­rat­kai­sua, joka poik­ke­aa mer­kit­tä­väs­ti vien­ti­sek­to­ril­la so­vi­tus­ta ta­sos­ta.

Myös pai­kal­li­sen so­pi­mi­sen li­sää­mis­tä kos­ke­va esi­tys on tar­koi­tus an­taa syk­syl­lä. Esi­tyk­seen liit­ty­viä kiis­ta­ky­sy­myk­siä kä­si­tel­tiin lau­sun­to­kier­rok­sen päät­ty­mi­sen jäl­keen kol­mi­kan­tai­ses­sa työ­ryh­mäs­sä, mut­ta työn ete­ne­mi­nen oli tak­kuis­ta. Vai­kein kiis­ta kos­ki sitä, kuka saa työ­pai­koil­la sol­mia so­pi­muk­sia hen­ki­lös­tön puo­les­ta.

Maa­han­muut­to­po­li­tiik­kaa edel­leen ki­ris­tä­viä esi­tyk­siä on tu­los­sa edus­kun­taan syk­syl­lä use­am­pia. Jo ke­vät­kau­del­la edus­kun­ta kä­sit­te­li laa­jan la­ki­pa­ke­tin, joka kos­ki muun mu­as­sa kan­sain­vä­li­sen suo­je­lun tiu­ken­nuk­sia, maa­han­tu­lo­sään­nös­ten kier­tä­mi­sen es­tä­mis­tä sekä ra­ja­me­net­te­lyn käyt­töö­not­toa.

Syk­syl­lä on tar­koi­tus an­taa esi­mer­kik­si esi­tys kan­sa­lai­suus­lain muu­tos­ten toi­ses­ta osas­ta. Sil­lä ki­ris­tet­täi­siin kan­sa­lai­suu­den saa­mi­sen edel­ly­tyk­siä muun mu­as­sa tiu­ken­ta­mal­la nuh­teet­to­muu­se­del­ly­tyk­siä ja pa­laut­ta­mal­la var­si­nai­nen toi­meen­tu­lo­e­del­ly­tys.

Sa­moin ai­o­taan esit­tää tiu­ken­net­ta­vak­si säi­löö­not­toa ja maa­han­tu­lo­kiel­toa kos­ke­vaa sään­te­lyä.

Suun­nit­teil­la on myös hei­ken­nys pa­pe­rit­to­mien ter­veys­pal­ve­lui­hin. Syk­syl­lä on tar­koi­tus an­taa la­kie­si­tys sii­tä, et­tei hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la, Hel­sin­gin kau­pun­gil­la ja Hus-yh­ty­mäl­lä oli­si enää pää­sään­töi­ses­ti vel­voi­tet­ta jär­jes­tää lait­to­mas­ti maas­sa oles­ke­le­vil­le täy­si-ikäi­sil­le kii­reel­li­sen hoi­don li­säk­si vält­tä­mät­tö­mik­si ar­vi­oi­tu­ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lu­ja.

Syk­syn oh­jel­maan kuu­luu pe­rin­tei­ses­ti myös en­si vuo­den bud­je­tin val­mis­te­lu ja kä­sit­te­ly. Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­riö jul­kai­see oman bud­jet­tie­si­tyk­sen­sä elo­kuun alus­sa, ja hal­li­tus kä­sit­te­lee asi­aa bud­jet­ti­rii­hes­sään syys­kuun alus­sa. Edus­kun­nal­le esi­tys on tar­koi­tus an­taa syys­kuun lo­pul­la.

Val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Riik­ka Pur­ra (ps.) on to­den­nut, et­tä tar­peen tul­len so­peu­tus­toi­mia tul­laan täl­lä hal­li­tus­kau­del­la te­ke­mään enem­män­kin kuin tä­hän men­nes­sä pää­tet­ty­jen yh­dek­sän mil­jar­din eu­ron ar­vos­ta.

En­si vuo­den bud­jet­tiin liit­tyy muun mu­as­sa esi­tys ar­von­li­sä­ve­ron muu­tok­sis­ta, jota odo­te­taan edus­kun­nan kä­si­tel­tä­väk­si syk­syl­lä. Sen myö­tä ol­laan siir­tä­mäs­sä ny­kyi­sin 10 pro­sen­tin alen­net­tuun kan­taan kuu­lu­vat hyö­dyk­keet 14 pro­sen­tin ve­ro­kan­taan lu­kuun ot­ta­mat­ta sa­no­ma- ja ai­ka­kaus­leh­tiä. Tä­hän kan­taan kuu­lu­vat muun mu­as­sa lääk­keet, kir­jat ja lii­kun­ta­pal­ve­lut.

Omat haas­teen­sa myös hal­li­tuk­sen si­säl­lä syn­nyt­tä­nee esi­tys, jol­la ol­tai­siin sal­li­mas­sa al­ko­ho­lin ko­tiin­kul­je­tus. Al­ko­ho­lin verk­ko­kaup­pa sekä muu ja­ke­luun ja nou­toon pe­rus­tu­va vä­hit­täis­myyn­ti sal­lit­tai­siin Al­kol­le sekä muil­le ko­ti­mai­sil­le vä­hit­täis­myyn­ti­lu­val­li­sil­le toi­mi­joil­le. Myös tämä esi­tys on tar­koi­tus tuo­da edus­kun­taan syk­syl­lä.

Kes­kus­te­lus­sa on myös jo seu­raa­va al­ko­ho­li­po­li­tiik­kaa kos­ke­va mah­dol­li­nen uu­dis­tus. Hal­li­tu­soh­jel­man mu­kaan sel­vi­tys 15 pro­sen­tin vah­vuis­ten vii­nien myyn­nin va­paut­ta­mi­ses­ta teh­dään en­si ke­vää­nä pi­det­tä­vään puo­li­vä­li­rii­heen men­nes­sä.