Vaik­ka Po­rin len­to­a­se­ma ei mat­kus­ta­ja­mää­ril­lään pysy par­hai­den val­ta­kun­nal­lis­ten alu­e­len­to­kent­tien vauh­dis­sa. pro­sen­tu­aa­li­ses­ti Pori kas­vat­ti kuu­den en­sim­mäi­sen vuo­den kuu­kau­den mat­kus­ta­ja­mää­riä 32,8 pro­sent­tia. Ko­ko­nais­mat­kus­ta­ja­mää­rä oli 5 726 hen­keä.

Fi­na­vi­an 20 len­to­a­se­man kaut­ta mat­kus­ti tam­mi-ke­sä­kuus­sa 2023 yh­teen­sä 9 mil­joo­naa mat­kus­ta­jaa, mikä on 36 pro­sent­tia enem­män kuin vii­me vuon­na. Hel­sin­ki-Van­taal­la mat­kus­ta­ja­mää­rä kas­voi 37 pro­sent­tia, vaik­ka vuo­den 2019 mat­kus­ta­ja­mää­riin on vie­lä mat­kaa Aa­si­an-lii­ken­teen py­sy­es­sä yhä vä­häi­se­nä. Mat­kus­ta­ja­mää­rien pa­lau­tu­mi­nen on ol­lut eri­tyi­sen vah­vaa La­pin len­to­a­se­mil­la, jois­ta Ro­va­nie­mi on Fi­na­vi­an en­sim­mäi­se­nä len­to­a­se­ma­na ylit­tä­nyt vuo­den 2019 mää­rän­sä.

Po­ris­ta len­ne­tään Hel­sin­kiin ja ta­kai­sin. Tam­mi-ke­sä­kuus­sa 2019 Ro­va­nie­men len­to­a­se­man kaut­ta len­si 322 331 mat­kus­ta­jaa. Tam­mi-ke­sä­kuus­sa 2023 mää­rä oli jo 346 660. La­pin len­to­a­se­mis­ta lä­hes vuo­den 2019 ta­sol­le yl­si­vät Kit­ti­lä, Iva­lo ja Kuu­sa­mo.

– Ro­va­nie­men hui­ke­at mat­kus­ta­ja­mää­rät ovat sel­vä merk­ki len­to­lii­ken­teen pa­lau­tu­mi­ses­ta ja La­pin kan­sain­vä­li­ses­tä ve­to­voi­mas­ta. La­pin len­to­a­se­miem­me mat­kus­ta­ja­ti­las­tot oli­vat ku­lu­nee­na vuo­si­puo­lis­ko­na ko­ko­nai­suu­des­saan eri­no­mai­set, ja lop­pu­vuo­den tu­le­vat reit­ti­a­vauk­set en­tei­le­vät mat­kus­ta­ja­mää­rien kas­vua en­ti­ses­tään, Fi­na­vi­an reit­ti­ke­hi­tyk­ses­tä vas­taa­va joh­ta­ja Pet­ri Vuo­ri sa­noo.

Fi­na­vi­an alu­eel­lis­ten len­to­a­se­mien kaut­ta mat­kus­ti tam­mi-ke­sä­kuus­sa 2023 yh­teen­sä 1,5 mil­joo­naa mat­kus­ta­jaa. Vii­me vuo­den 1,1 mil­joo­naan mat­kus­ta­jaan ver­rat­tu­na kas­vu oli 34 pro­sent­tia.

Mat­kus­ta­jis­ta eni­ten len­si Ro­va­nie­men, Ou­lun, Kit­ti­län, Tu­run ja Iva­lon len­to­a­se­mil­ta. Vuo­ren mu­kaan kas­va­vis­sa mat­kus­ta­ja­mää­ris­sä nä­kyy muun mu­as­sa, kuin­ka ih­mi­set ovat ak­ti­voi­tu­neet käyt­tä­mään alu­eel­lis­ten len­to­a­se­mien yh­teyk­siä. Hän ko­ros­taa tä­män tär­keyt­tä myös jat­kos­sa.

– Toi­vom­me, et­tä alu­eel­lis­ten len­to­a­se­mien pai­kal­li­set asuk­kaat hyö­dyn­tä­vät kat­ta­via yh­teyk­siä maa­il­mal­le. Näin var­mis­te­taan, et­tä len­to­a­se­mil­le avau­tu­vat reit­tiyh­tey­det myös säi­ly­vät, Pet­ri Vuo­ri sa­noo.