Työ­ryh­mä / STT

Sak­san puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Bo­ris Pis­to­rius us­koo, et­tä Itä­me­ren kaa­pe­li­vau­ri­ois­sa on kyse hyb­ri­di­toi­min­nas­ta. Asi­as­ta ker­too muun mu­as­sa sak­sa­lais­leh­ti Ta­ges­s­pie­gel.

Leh­den mu­kaan Pis­to­rius sa­noo, et­tei ku­kaan us­ko kaa­pe­lei­den va­hin­goit­tu­neen it­ses­tään tai va­hin­gos­sa ank­ku­rei­den vuok­si. Hän kom­men­toi asi­aa Brys­se­lis­sä saa­pu­es­saan EU:n puo­lus­tus­mi­nis­te­ri­ko­kouk­seen. Pis­to­riuk­sen mu­kaan on ole­tet­ta­va, et­tä kyse on sa­bo­taa­sis­ta ja hyb­ri­di­toi­min­nas­ta.

Maa­nan­tai­na ker­rot­tiin Itä­me­ren poh­jas­sa kul­ke­van Suo­men ja Sak­san vä­li­sen C-Lion1-tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­lin kat­ke­a­mi­ses­ta to­den­nä­köi­ses­ti ul­koi­sen voi­man ai­heut­ta­ma­na. Myö­hem­min sa­ma­na päi­vä­nä Liet­tu­an yleis­ra­di­oyh­tiö LRT ker­toi myös Liet­tu­an ja Ruot­sin vä­li­sen me­ri­kaa­pe­lin vau­ri­oi­tu­neen.

Suo­men ja Sak­san vä­li­sen kaa­pe­lin omis­ta­va Ci­nia ker­toi tä­nään, et­tä tie­to kat­ke­a­mis­pai­kas­ta on tar­ken­tu­nut. Ky­sei­sen kaa­pe­lin rik­kou­tu­mis­paik­ka on Itä­me­rel­lä Ruot­sin ta­lous­vyö­hyk­keel­lä, Öö­lan­nin ete­lä­kär­jen itä­puo­lel­la noin 700 ki­lo­met­rin pääs­sä Hel­sin­gis­tä. Kaa­pe­lin ko­ko­nais­pi­tuus on 1 173 ki­lo­met­riä.

Kaa­pe­lis­sa ha­vait­tiin vika maa­nan­tai­na aa­mu­yöl­lä.

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Ant­ti Häk­kä­nen (kok.) ei ota tois­tai­sek­si kan­taa tuo­rei­den kaa­pe­li­vau­ri­oi­den syi­hin. Hä­nen mu­kaan­sa nyt näh­dyt häi­ri­öt ei­vät vaa­ran­na yh­teis­kun­nan toi­min­to­ja, vaik­ka ne ai­heut­ta­vat ai­heel­lis­ta huol­ta riit­tä­väs­tä suo­jau­tu­mi­ses­ta.

Tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­leis­sa on ha­vait­tu vau­ri­oi­ta sekä Sak­san ja Suo­men et­tä Ruot­sin ja Liet­tu­an vä­lil­tä.

Häk­kä­sen kom­men­toi kaa­pe­li­rik­ko­ja saa­pu­es­saan EU-mai­den puo­lus­tus­mi­nis­te­rien ko­kouk­seen Brys­se­lis­sä, jos­sa hän sa­noi asi­an myös nou­se­van esil­le. Het­keä ai­em­min hä­nen sak­sa­lai­nen kol­le­gan­sa Bo­ris Pis­to­rius sa­noi, et­tä tar­kan tie­don puut­tees­ta huo­li­mat­ta kaa­pe­li­ri­kot kan­nat­taa olet­taa täs­sä vai­hees­sa hyb­ri­di­toi­mik­si.

Häk­kä­nen ei suos­tu­nut läh­te­mään it­se vie­lä Pis­to­riuk­sen lin­jal­le, vaik­ka tut­kin­ta teh­dään­kin Häk­kä­sen mu­kaan Pis­to­riuk­sen ku­vai­le­mal­la va­ka­vuu­del­la.

– Sil­lä va­ka­vuu­del­la­han me näi­tä tut­kim­me, et­tä täs­sä on jo­kin ul­ko­puo­li­nen toi­mi­ja. Eli tätä ei nyt ihan luon­no­non­net­to­muu­te­na pel­käs­tään tut­ki­ta.

Häk­kä­sen mu­kaan eri­tyi­ses­ti Itä­me­ren val­ti­oi­den me­ri­voi­mil­la on hy­vät edel­ly­tyk­set sel­vit­tää, mitä on ta­pah­tu­nut. Alu­eel­la liik­ku­jat ja ta­pah­tu­mat tut­ki­taan tar­kas­ti, min­kä jäl­keen on hä­nen mu­kaan­sa joh­to­pää­tös­ten ai­ka.

Häk­kä­nen kat­soo, et­tä kaa­pe­li­ri­kos­ta huo­li­mat­ta nyt ei kan­na­ta "juos­ta vain pal­lon pe­räs­sä" lä­hi­a­lu­eil­la niin, et­tä kes­kit­ty­mi­nen tär­keim­piin asi­oi­hin her­paan­tuu. Oleel­li­si­na tee­moi­na Brys­se­lis­sä hän pi­tää kes­kit­ty­mis­tä EU:n Uk­rai­na-tu­keen, Eu­roo­pan puo­lus­tus­te­ol­li­suu­den val­miu­den nos­ta­mi­seen ja si­vii­liyh­teis­kun­nan suo­jaa­mi­seen.

Liet­tu­a­lais­me­di­an mu­kaan yk­si te­leyh­tiö Te­li­an kaa­pe­leis­ta vau­ri­oi­tui noin kym­me­nel­tä aa­mul­la sun­nun­tai­na.

Te­li­an tek­no­lo­gi­a­joh­ta­ja And­rius Se­mes­ke­vi­cius sa­noi LRT:lle, et­tä yh­tiö vä­lit­tää in­ter­ne­tyh­teyt­tä Liet­tu­aan kol­mea kaa­pe­lia pit­kin, eli yh­den kaa­pe­lin kat­ke­a­mi­nen ei kat­kais­sut yh­teyt­tä ko­ko­naan. Yh­teys oli maa­nan­tai-il­taan men­nes­sä pa­lau­tet­tu.

Te­lia Liet­tu­an tie­dot­ta­ja Aud­rius Sta­siu­lai­tis ker­toi Hel­sin­gin Sa­no­mil­le ei­len, et­tei häi­riö ol­lut mas­sii­vi­nen tai vai­kut­ta­nut verk­ko­yh­teyk­siin.

– Em­me pys­ty vah­vis­ta­maan, kat­kais­tiin­ko kaa­pe­li vai häi­rit­tiin­kö sitä jo­ten­kin muu­ten. Voim­me kui­ten­kin ker­toa, et­tei ky­sees­sä ole lai­te­vi­ka, vaan fyy­si­nen häi­riö kui­tu­kaa­pe­lis­sa, Sta­siu­lai­tis sa­noi leh­del­le.

STT ei maa­nan­tai-il­ta­na ta­voit­ta­nut Sta­siu­lai­ti­sia kom­men­toi­maan asi­aa.

Ruot­sin vi­ra­no­mai­set tut­ki­vat ta­pah­tu­nut­ta, ker­toi maan si­vii­li­puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Carl-Os­kar Boh­lin Ruot­sin yleis­ra­di­oyh­tiö SVT:lle maa­nan­tai­na.

– Voim­me vah­vis­taa, et­tä asi­aan­kuu­lu­vat ruot­sa­lais­vi­ra­no­mai­set tut­ki­vat ta­pah­tu­mia, Boh­lin sa­noo.

Hä­nen mu­kaan­sa myös maan hal­li­tus seu­raa ta­paus­ta ja on yh­tey­des­sä vi­ra­no­mai­siin.

– On eh­dot­to­man tär­ke­ää, et­tä sel­vi­täm­me, mik­si Itä­me­rel­lä on täl­lä het­kel­lä kak­si kaa­pe­lia, jot­ka ei­vät toi­mi, Boh­lin sa­noi.kat­ke­a­mi­ses­ta ker­rot­tiin ei­len.

--------------

– Itä­me­rel­lä on ha­vait­tu ly­hy­en ajan si­säl­lä kak­si tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­lien vau­ri­o­ta: Suo­men ja Sak­san sekä Ruot­sin ja Liet­tu­an vä­li­sis­sä kaa­pe­leis­sa.

– Suo­men ja Sak­san vä­li­ses­sä C-Lion1-tie­to­lii­ken­ne­kaa­pe­lis­sa ha­vait­tiin vika maa­nan­tai­na aa­mu­yöl­lä kel­lo nel­jän jäl­keen. Kaa­pe­lin omis­ta­van Ci­ni­an mu­kaan kaik­ki kaa­pe­lin kui­tu­yh­tey­det ovat kat­ken­neet.

– C-Lion1-kaa­pe­lin rik­kou­tu­mis­paik­ka on Itä­me­rel­lä Ruot­sin ta­lous­vyö­hyk­keel­lä, Öö­lan­nin ete­lä­kär­jen itä­puo­lel­la noin 700 ki­lo­met­rin pääs­sä Hel­sin­gis­tä. Si­jain­ti on yh­ti­ön mu­kaan vilk­kaim­man lai­va­lii­ken­nöin­ti­a­lu­een ul­ko­puo­lel­la.

– Hel­sin­gis­tä Sak­san Ros­toc­kiin kul­ke­va kaa­pe­li val­mis­tui vuon­na 2016. Itä­me­ren poh­jas­sa kul­ke­va me­ri­kaa­pe­li on lä­hes 1 200 ki­lo­met­riä pit­kä.

– Kaa­pe­lin kat­ke­a­mi­nen ei ole vai­kut­ta­nut in­ter­ne­tyh­teyk­siin Suo­mes­sa, ker­toi Lii­ken­ne- ja vies­tin­tä­vi­ras­to Tra­fi­com maa­nan­tai­na.

– Liet­tu­an ja Ruot­sin vä­lil­lä kul­ke­va kaa­pe­li vau­ri­oi­tui Liet­tu­an yleis­ra­di­oyh­tiö LRT:n mu­kaan noin kym­me­nel­tä sun­nun­tai­aa­mu­na. Te­li­an käyt­tä­män kaa­pe­lin omis­taa ruot­sa­lai­nen Are­li­on.

– Suo­men ja Sak­san ul­ko­mi­nis­te­rit ovat ker­to­neet, et­tä mai­den vä­li­sen kaa­pe­lin vau­ri­os­ta on käyn­nis­sä pe­rus­teel­li­nen tut­kin­ta. Ruot­sin si­vii­li­puo­lus­tus­mi­nis­te­ri puo­les­taan ker­toi SVT:lle Ruot­sin vi­ra­no­mais­ten tut­ki­van mo­lem­pia ta­pauk­sia.

– Kum­man­kaan kaa­pe­lin vau­ri­oi­tu­mi­sen syys­tä, ai­heut­ta­jas­ta tai mah­dol­li­ses­ta ta­hal­li­suu­des­ta ei ole tie­toa. Ai­na­kin Suo­men ja Sak­san vä­li­sen kaa­pe­lin kui­ten­kin us­ko­taan kat­ken­neen ul­koi­sen voi­man, ku­ten ank­ku­roin­nin tai poh­jat­roo­lauk­sen, ai­heut­ta­ma­na.

– Ruot­sin ja Liet­tu­an vä­li­sen kaa­pe­lin osal­ta ei tie­de­tä, on­ko kaa­pe­li kat­ken­nut vai vain va­hin­goit­tu­nut, ker­toi Te­li­an edus­ta­ja uu­tis­toi­mis­to BNS:lle.

– Kaa­pe­lien kor­jau­sai­ka­tau­lus­ta ei ole vie­lä tie­toa. Me­ri­kaa­pe­lei­den kor­jau­sai­ka on Ci­ni­an mu­kaan tyy­pil­li­ses­ti 5–15 vuo­ro­kaut­ta.