Ter­hi Ri­o­lo Uu­si­vaa­ra, Jo­han­na Lat­va­la / STT

Sel­vi­tys­hen­ki­lö, Vä­es­tö­lii­ton tut­ki­musp­ro­fes­so­ri An­na Rot­kirch esit­tää 20 toi­men­pi­det­tä, joil­la tu­et­tai­siin ih­mi­siä pää­se­mään lä­hem­mäs ha­lu­a­maan­sa lap­si­lu­kua.

Hän teki asi­as­ta so­si­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­ri­ön toi­mek­si­an­nos­ta sel­vi­tyk­sen, joka jul­kais­tiin tors­tai­na.

Eh­do­tuk­set kos­ke­vat las­ten ajoi­tus­ta elä­män­ku­lus­sa, he­del­mäl­li­syys­tie­toi­suut­ta, ar­jen elä­män­hal­lin­nan ja pa­ri­suh­tei­den tu­ke­mis­ta sekä vau­va- ja lap­si­per­hei­den pal­ve­lui­ta ja etuuk­sia. Ra­por­tis­sa ker­ro­taan tut­ki­mus­tie­don viit­taa­van sii­hen, et­tä puut­teet tai muu­tok­set näil­lä alu­eil­la ovat yh­tey­des­sä 2010-lu­vun syn­ty­vyy­den las­kuun Suo­mes­sa.

Syn­ty­vyys on Suo­mes­sa nyt his­to­ri­al­li­sen al­hai­nen. Vii­me vuo­den lu­ku­jen mu­kaan ko­ko­nais­syn­ty­vyys nais­ta koh­ti oli 1,26.

– Lap­set­to­mien osuu­den kas­vu ja las­ten­saan­nin, jos lain­kaan saa lap­sia, siir­tä­mi­nen yhä myö­hem­mäk­si elä­män­ku­lus­sa on kes­kei­nen syy syn­ty­vyy­den las­kul­le. Meil­lä on Poh­jois­mai­den kor­kein äi­dik­si ja isäk­si tu­loi­kä ja meil­lä on myös Poh­jois­mai­den al­hai­sin syn­ty­vyys, Rot­kirch sa­noi tie­do­tus­ti­lai­suu­des­sa.

Hä­nen mu­kaan­sa ikä, jol­loin teh­dään eni­ten lap­sia, on ka­ven­tu­nut sel­väs­ti 30–34-vuo­ti­ai­siin.

– Var­mas­ti bi­o­lo­gi­sis­ta mut­ta eh­kä myös so­si­aa­li­sis­ta syis­tä em­me osaa enää ki­riä kiin­ni las­ten­saan­tia hy­vin myö­häi­ses­sä ikä­vai­hees­sa. Sik­si lap­si­toi­vei­den mah­dol­lis­ta­mi­nen sil­loin kun se on bi­o­lo­gi­ses­ti mah­dol­lis­ta on ai­van kes­kei­nen osa näi­tä suo­si­tuk­sia.

Esi­tyk­ses­sä ha­lu­taan pa­ran­taa yh­teis­kun­nal­lis­ta vuo­ro­pu­he­lua muun mu­as­sa kuu­le­mal­la nuo­ria ai­kui­sia hei­dän toi­veis­taan ja nä­ke­myk­sis­tään sekä ai­kaan­saa­mal­la laa­jem­paa yh­teis­kun­nal­lis­ta kes­kus­te­lua ai­hees­ta.

Las­ten saan­nin ai­kais­ta­mi­sek­si esi­te­tään muun mu­as­sa ta­lou­del­lis­ta kan­nus­tin­ta en­sim­mäi­sen lap­sen saa­mi­sek­si en­nen nai­sen 30 ikä­vuot­ta. Sa­moin esi­te­tään kou­lu­tus­ta­son nos­ta­mis­ta sekä työl­li­syys­ta­son nos­toa ja työ­suh­tei­den ket­jut­ta­mi­sen vä­hen­tä­mis­tä.

He­del­mäl­li­syys­tie­toi­suut­ta ha­lu­taan li­sä­tä muun mu­as­sa an­ta­mal­la tie­toa kou­luis­sa ja op­pi­lai­tok­sis­sa sekä yk­si­löl­li­sem­min esi­mer­kik­si eri­lai­sis­sa ter­veys­pal­ve­luis­sa.

Pa­ri­suh­tei­ta ja ar­jen elä­män­hal­lin­taa esi­te­tään tu­et­ta­vak­si muun mu­as­sa puut­tu­mal­la nuor­ten ai­kuis­ten mie­len­ter­vey­son­gel­miin en­nal­ta­eh­käi­se­väs­ti sekä ta­kaa­mal­la nuo­ril­le ai­kui­sil­le mah­dol­li­suus ha­kea tu­kea pa­ri­suh­tei­ta kos­ke­viin on­gel­miin.

Lap­si­per­hei­den pri­o­ri­soin­tia ja pal­ve­lui­ta esi­te­tään pa­ran­net­ta­vik­si esi­mer­kik­si jää­dyt­tä­mäl­lä kou­lu­tuk­seen koh­dis­tu­vat jul­ki­set me­not ja pi­tä­mäl­lä lap­si­per­hei­den etuuk­sien ja pal­ve­lui­den osuus brut­to­kan­san­tuot­tees­ta vä­hin­tään kol­mes­sa pro­sen­tis­sa. Työ­nan­ta­jil­le esi­te­tään kam­pan­jaa ras­kaus­syr­jin­nän eh­käi­se­mi­sek­si ja ny­kyis­tä per­he­myön­tei­sem­män työ­paik­ka­kult­tuu­rin le­vit­tä­mi­sek­si.

Tut­ki­musp­ro­fes­so­ri Rot­kirch sa­noi, et­tä jos ny­kyt­ren­dit syn­ty­vyy­des­sä jat­ku­vat, nuo­rem­mis­sa su­ku­pol­vis­sa jää­dään kau­as toi­vo­tus­ta 2–3 lap­ses­ta.

– Yk­si yk­sin­ker­tai­nen syy sii­hen on, et­tä mo­nel­la lail­la mei­dän yh­teis­kun­ta ei mah­dol­lis­ta, tue ei­kä ar­vos­ta per­heel­lis­ty­mis­tä sil­loin kun se on bi­o­lo­gi­ses­ti jär­ke­vin­tä.

Hän huo­maut­ti, et­tä syn­ty­vyy­den las­ku ei kos­ke ai­no­as­taan Suo­mea ei­kä edes ai­no­as­taan rik­kai­ta mai­ta. Rot­kirc­hin mu­kaan syn­ty­vyy­den las­ku on ol­lut vii­me vuo­sien ai­ka­na lä­hes kaik­ki­al­la maa­il­mas­sa niin no­pe­aa, et­tä YK on päi­vit­tä­nyt vä­es­tö­en­nus­tei­taan "ai­ka dra­maat­ti­ses­ti".

– Nyt ole­te­taan, et­tä ih­mi­siä on vä­hem­män jo tä­män vuo­si­sa­dan ai­ka­na, Rot­kirch sa­noi.

Hä­nen mu­kaan­sa vau­vo­ja syn­tyy nyt koko ajan vuo­si vuo­del­ta vä­hem­män glo­baa­lis­ti ja vä­es­tön­kas­vu joh­tuu sii­tä, et­tä eli­ni­kä on pi­den­ty­nyt.

– Tämä on iso muu­tos. Kaik­ki olet­ti­vat, toi­voi­vat ja ha­lu­si­vat, et­tä jos­kus vä­es­tön­kas­vu tait­tuu. Nyt se näyt­täi­si ta­pah­tu­van pal­jon no­pe­am­min kuin luul­tiin, mil­lä on mo­nen­lai­sia seu­rauk­sia.

Ra­por­tin vas­taa­not­ta­nut so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.) ei vie­lä lu­van­nut, et­tä esi­tyk­set tul­tai­siin to­teut­ta­maan. Hän sa­noi, et­tä kun pu­hu­taan syn­ty­vyy­des­tä ja lap­si­toi­veis­ta, ol­laan elä­män tär­keim­pien asi­oi­den ää­rel­lä.

– Vä­es­töön eli Suo­men de­mog­ra­fi­aan liit­ty­vät fak­tat ei­vät ole mei­dän puo­lel­lam­me. Suo­mes­sa vä­es­tö ikään­tyy ja työ­i­käis­ten mää­rä vä­he­nee ja sa­mal­la Suo­mes­sa on iso ero toi­vo­tun ja lo­pul­li­sen lap­si­lu­vun vä­lil­lä. Vii­me vuo­si­na syn­ty­vyys las­ke­nut en­na­koi­tua no­pe­am­min ja Eu­roo­pan no­pein­ta vauh­tia, Grahn-Laa­so­nen sa­noi.

– Syn­ty­vyy­den no­pea las­ke ker­too sii­tä, et­tä jo­tain on ta­pah­tu­nut ja jo­tain on ta­pah­tu­mas­sa ja poh­dim­me, mitä kei­no­ja oli­si sil­le, et­tä lap­si­toi­veet voi­si­vat yhä use­am­man koh­dal­la to­teu­tua.

Granh-Laa­so­sen mu­kaan hal­li­tus on an­ta­mas­sa en­si ke­vään puo­li­vä­li­rii­heen men­nes­sä vä­es­tö­po­liit­ti­sen se­lon­te­on tai toi­men­pi­de­oh­jel­man, jos­sa ha­e­taan konk­reet­ti­sia kei­no­ja lap­siys­tä­väl­li­sen Suo­men ra­ken­ta­mi­sek­si ja lap­si­toi­vei­den to­teu­tu­mi­sek­si.