Ii­ro-Mat­ti Nie­mi­nen, Heli Laak­ko­nen, Nina Tör­nudd / STT

Hal­li­tus si­säl­lyt­tää Suo­men Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­nus­suun­ni­tel­maan tasa-ar­von ja yh­den­ver­tai­suu­den edis­tä­mis­tä kos­ke­van osi­on, ker­too val­ti­o­neu­vos­to. Osi­on val­mis­te­le­vat yh­des­sä ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vio (ps.) ja so­si­aa­li­tur­va­mi­nis­te­ri San­ni Grahn-Laa­so­nen (kok.).

Val­ti­o­neu­vos­ton mu­kaan Suo­mi ar­vi­oi seu­raa­vas­sa Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­nus­kon­fe­rens­sis­sa teh­ty­jä aloit­tei­ta tasa-ar­von ja yh­den­ver­tai­suu­den pe­ri­aat­tei­den mu­kai­ses­ti ja osal­lis­tuu nii­den val­mis­te­luun. Ar­vi­oin­nin poh­ja­na ovat myös hal­li­tuk­sen ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­sen se­lon­te­on sekä kan­sain­vä­lis­ten ta­lous­suh­tei­den ja ke­hi­ty­syh­teis­työn se­lon­te­on lin­jauk­set.

Val­ti­o­neu­vos­to ker­too, et­tä hal­li­tus­puo­lu­eet ovat si­tou­tu­neet se­lon­te­ois­sa muun mu­as­sa nais­ten, tyt­tö­jen, vam­mais­ten hen­ki­löi­den, al­ku­pe­räis­kan­so­jen ja su­ku­puo­li- ja sek­su­aa­li­vä­hem­mis­tö­jen oi­keuk­sien edis­tä­mi­seen.

Mi­nis­te­rien val­mis­te­lus­sa on jäl­leen­ra­ken­nus­suun­ni­tel­man toi­nen osa. Se kes­kit­tyy ke­hi­ty­syh­teis­työ­hön ja Suo­men ke­hi­ty­syh­teis­työ­va­ro­jen käyt­töön Uk­rai­nas­sa. Jäl­leen­ra­ken­nus­suun­ni­tel­man en­sim­mäi­nen osa jul­kis­tet­tiin jou­lu­kuus­sa.

Ta­vio päät­ti syys­kuus­sa, et­tei Suo­mi lii­ty Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­ta­mi­sen tasa-ar­vo­liit­tou­maan. Tasa-ar­vo­liit­tou­man koh­tei­siin kuu­lu­vat muun mu­as­sa sek­su­aa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­töt. Tämä he­rät­ti kiis­taa ja muun mu­as­sa pre­si­dent­ti Ale­xan­der Stubb äräh­ti ul­ko­mi­nis­te­ri­öl­le lin­jauk­seen liit­ty­väs­tä tie­don­ku­lus­ta.

Pää­mi­nis­te­ri Pet­te­ri Or­po (kok.) ker­toi per­jan­tai­na, et­tei hal­li­tus ta­kau­tu­vas­ti puu­tu Ta­vi­on Uk­rai­na-pää­tök­seen.

SDP:n pu­heen­joh­ta­jan Ant­ti Lindt­ma­nin mu­kaan oli val­ta­va pet­ty­mys, et­tä Or­pon hal­li­tus ei muut­ta­nut pää­tös­tä sii­tä, et­tä Suo­mi jää Uk­rai­nan jäl­leen­ra­ken­nuk­sen tasa-ar­vo­liit­tou­man ul­ko­puo­lel­le.

Lindt­ma­nin mu­kaan hal­li­tuk­sen rat­kai­su tar­koit­taa sitä, et­tä SDP tu­lee esit­tä­mään epä­luot­ta­mus­lau­set­ta ul­ko­maan­kaup­pa- ja ke­hi­tys­mi­nis­te­ri Vil­le Ta­vi­on (ps.) ja koko hal­li­tuk­sen toi­min­nas­ta.

Lindt­ma­nin mu­kaan näyt­tää sil­tä, et­tä pää­mi­nis­te­ri­puo­lue ko­koo­muk­sen voi­mat ei­vät rii­tä pi­tä­mään huol­ta sii­tä, et­tä Suo­men ul­ko­po­li­tii­kas­sa tasa-ar­vos­ta ja Uk­rai­nan tu­ke­mi­ses­ta pi­de­tään kiin­ni.

Pre­si­dent­ti Stubb puo­les­taan to­te­si per­jan­tai­na, et­tä tuki sek­su­aa­li- ja su­ku­puo­li­vä­hem­mis­töil­le on osa Suo­men ul­ko­po­liit­tis­ta lin­jaa. Stubb ker­toi ta­sa­val­lan pre­si­den­tin ja hal­li­tuk­sen ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­liit­ti­sen va­li­o­kun­nan eli tp-ut­van ko­kouk­sen jäl­keen, et­tä ko­kous kä­sit­te­li asi­aa hä­nen pyyn­nös­tään. Stubb to­te­si, et­tä ko­kous vah­vis­ti Suo­men lin­jan asi­as­sa.

Ko­kouk­ses­sa kes­kus­tel­tiin myös tie­don­ku­lus­ta. Jat­kos­sa var­mis­te­taan, et­tä tie­don­kul­ku su­juu kai­kin puo­lin. Stubb sa­noi ole­van­sa hy­vin tyy­ty­väi­nen ko­kouk­seen.

Stubb oh­jeis­ti, et­tei ul­ko­po­li­tii­kal­la pidä teh­dä si­sä­po­li­tiik­kaa mis­sään muo­dos­sa. Stubb sa­noi, et­tä joka ker­ta, kun jul­ki­suu­des­sa ol­laan eri miel­tä ul­ko- ja tur­val­li­suus­po­li­tii­kan ky­sy­myk­sis­tä, käyt­tää joku sitä Suo­mea vas­taan.

Tp-ut­van ko­kous kä­sit­te­li myös Lähi-idän ti­lan­net­ta, Suo­men Nato-in­teg­raa­ti­o­ta ja EU:n puo­lus­tu­syh­teis­työ­tä. Stubb tois­ti Suo­men kan­nan, et­tä ta­voit­tee­na Is­ra­e­lin ja Pa­les­tii­nan konf­lik­tis­sa on kes­tä­vä rat­kai­su, joka pe­rus­tuu kah­den val­ti­on mal­liin.

Kiis­taa he­rät­tä­nees­sä ky­sy­myk­ses­sä Suo­men ää­nes­tys­pää­tök­ses­tä kos­kien YK:n pää­tös­lau­sel­maa, joka tuo­mit­si Is­ra­e­lin siir­to­kun­nat, Stubb to­te­si Suo­men lin­jan ole­van sel­keä.

– Me ää­nes­täm­me ai­na kan­sain­vä­li­sen tuo­mi­ois­tui­men kan­to­jen ja pää­tös­ten tu­ke­mi­sek­si. Ja me ää­nes­täm­me ai­na sel­lais­ten rat­kai­su­jen puo­les­ta, jot­ka tuo­mit­se­vat lait­to­mat alu­e­val­tauk­set.

Pa­les­tii­nan tun­nus­ta­mi­sen het­ki ei ole vie­lä kä­sil­lä.

– Suo­mi tu­lee jos­sain vai­hees­sa tun­nus­ta­maan Pa­les­tii­nan val­ti­on osa­na ko­ko­nais­ta rau­ha­no­mais­ta rat­kai­sua, Stubb lin­ja­si.

Jut­tua muo­kat­tu klo 14.44. Li­sät­ty, et­tä SDP jät­tää epä­luot­ta­mus­lau­seen mi­nis­te­ri Ta­vi­on li­säk­si koko hal­li­tuk­sen toi­min­nas­ta.