Suomen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaan tasa-arvoa koskeva osio, valmistelijoiksi ministerit Tavio ja Grahn-Laasonen
Iiro-Matti Nieminen, Heli Laakkonen, Nina Törnudd / STT
Hallitus sisällyttää Suomen Ukrainan jälleenrakennussuunnitelmaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä koskevan osion, kertoo valtioneuvosto. Osion valmistelevat yhdessä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).
Valtioneuvoston mukaan Suomi arvioi seuraavassa Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa tehtyjä aloitteita tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden periaatteiden mukaisesti ja osallistuu niiden valmisteluun. Arvioinnin pohjana ovat myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon sekä kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteon linjaukset.
Valtioneuvosto kertoo, että hallituspuolueet ovat sitoutuneet selonteoissa muun muassa naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden, alkuperäiskansojen ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen.
Ministerien valmistelussa on jälleenrakennussuunnitelman toinen osa. Se keskittyy kehitysyhteistyöhön ja Suomen kehitysyhteistyövarojen käyttöön Ukrainassa. Jälleenrakennussuunnitelman ensimmäinen osa julkistettiin joulukuussa.
Tavio päätti syyskuussa, ettei Suomi liity Ukrainan jälleenrakentamisen tasa-arvoliittoumaan. Tasa-arvoliittouman kohteisiin kuuluvat muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Tämä herätti kiistaa ja muun muassa presidentti Alexander Stubb ärähti ulkoministeriölle linjaukseen liittyvästä tiedonkulusta.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi perjantaina, ettei hallitus takautuvasti puutu Tavion Ukraina-päätökseen.
SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan oli valtava pettymys, että Orpon hallitus ei muuttanut päätöstä siitä, että Suomi jää Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle.
Lindtmanin mukaan hallituksen ratkaisu tarkoittaa sitä, että SDP tulee esittämään epäluottamuslausetta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (ps.) ja koko hallituksen toiminnasta.
Lindtmanin mukaan näyttää siltä, että pääministeripuolue kokoomuksen voimat eivät riitä pitämään huolta siitä, että Suomen ulkopolitiikassa tasa-arvosta ja Ukrainan tukemisesta pidetään kiinni.
Presidentti Stubb puolestaan totesi perjantaina, että tuki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on osa Suomen ulkopoliittista linjaa. Stubb kertoi tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan eli tp-utvan kokouksen jälkeen, että kokous käsitteli asiaa hänen pyynnöstään. Stubb totesi, että kokous vahvisti Suomen linjan asiassa.
Kokouksessa keskusteltiin myös tiedonkulusta. Jatkossa varmistetaan, että tiedonkulku sujuu kaikin puolin. Stubb sanoi olevansa hyvin tyytyväinen kokoukseen.
Stubb ohjeisti, ettei ulkopolitiikalla pidä tehdä sisäpolitiikkaa missään muodossa. Stubb sanoi, että joka kerta, kun julkisuudessa ollaan eri mieltä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä, käyttää joku sitä Suomea vastaan.
Tp-utvan kokous käsitteli myös Lähi-idän tilannetta, Suomen Nato-integraatiota ja EU:n puolustusyhteistyötä. Stubb toisti Suomen kannan, että tavoitteena Israelin ja Palestiinan konfliktissa on kestävä ratkaisu, joka perustuu kahden valtion malliin.
Kiistaa herättäneessä kysymyksessä Suomen äänestyspäätöksestä koskien YK:n päätöslauselmaa, joka tuomitsi Israelin siirtokunnat, Stubb totesi Suomen linjan olevan selkeä.
– Me äänestämme aina kansainvälisen tuomioistuimen kantojen ja päätösten tukemiseksi. Ja me äänestämme aina sellaisten ratkaisujen puolesta, jotka tuomitsevat laittomat aluevaltaukset.
Palestiinan tunnustamisen hetki ei ole vielä käsillä.
– Suomi tulee jossain vaiheessa tunnustamaan Palestiinan valtion osana kokonaista rauhanomaista ratkaisua, Stubb linjasi.
Juttua muokattu klo 14.44. Lisätty, että SDP jättää epäluottamuslauseen ministeri Tavion lisäksi koko hallituksen toiminnasta.