Po­rin Ete­lä­ran­nan Jo­ki­kes­kus-hank­keen toi­sen vai­heen työ­maal­ta löy­det­tiin ke­sä­kuun alus­sa uha­na­lais­ten tör­mä­pääs­ky­jen pe­sä­ko­lo­ja. Tör­mä­pääs­ky­jen pe­sin­tä on nyt päät­ty­nyt ja kaik­ki poi­ka­set ovat len­tä­neet pe­sis­tä. Ny­kyi­set pe­sä­ko­lot kor­va­taan jat­kos­sa uu­sil­la pe­sä­laa­ti­koil­la. Pe­sin­nän pää­tyt­tyä Jo­ki­kes­kuk­sen ra­ken­nus­töi­tä pääs­tään jat­ka­maan nor­maa­lis­ti, mut­ta hank­keen ai­ka­tau­lu tu­lee to­den­nä­köi­ses­ti vii­väs­ty­mään.

Po­rin kau­pun­ki haki ke­sä­kuus­sa Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sel­ta poik­keus­lu­paa tör­mä­pääs­ky­jen pe­sien pois­ta­mi­sek­si pe­sin­nän pää­tyt­tyä. Lupa saa­tiin. Tör­mä­pääs­ky­jen pe­sin­nän ete­ne­mis­tä on seu­rat­tu läpi ke­sän, ja pe­sät on nyt to­det­tu tar­kas­tus­ka­me­ral­la teh­dyil­lä tar­kas­tuk­sil­la tyh­jik­si. Kaik­ki­aan työ­maa-alu­eel­la on­nis­tui yh­dek­sän pe­sin­tää. Niis­tä läh­ti len­toon 32–36 poi­kas­ta, ja ne jät­ti­vät pe­sät vii­me vii­kon­lo­pun ai­ka­na 29.–30. hei­nä­kuu­ta.

Yh­den pe­sin­tä­vai­hees­sa ole­van pe­sän pois­ta­mi­seen saa­tiin Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kuk­sel­ta lupa 28. hei­nä­kuu­ta 2023. Täs­sä nel­jä viik­koa mui­ta pe­sin­tö­jä myö­häi­sem­mäs­sä pe­säs­sä oli kak­si poi­kas­ta.

– Van­ho­jen pe­sä­paik­ko­jen koh­dal­le ra­ken­net­ta­vaan tu­ki­muu­riin on put­ki­tet­tu 20 uut­ta pe­sä­käy­tä­vää, joi­den ta­ka­na on oi­ke­an ko­koi­nen pe­sä­laa­tik­ko. Tämä mah­dol­lis­taa tör­mä­pääs­ky­jen pe­sin­nän Jo­ki­kes­kuk­sen alu­eel­la myös tu­le­vi­na vuo­si­na, ker­too luon­non­suo­je­lu­val­vo­ja Kim­mo Nuo­tio Po­rin kau­pun­gil­ta.

Tältä Porin Jokikeskus tulee näyttämään.

Tältä Porin Jokikeskus tulee näyttämään.

Kuva: WSP Finland Oy

Tör­mä­pääs­ky­jen pe­sin­nän päät­ty­mi­sen myö­tä Ete­lä­ran­nas­sa pääs­tään nyt edis­tä­mään myös nii­tä töi­tä, jot­ka ovat pe­sin­nän vuok­si ol­leet kes­key­tyk­sis­sä. Töi­den jat­ku­es­sa ajan­koh­tai­sek­si tu­lee muun mu­as­sa en­sim­mäi­sen ka­suu­nin pur­ka­mi­nen. Isois­ta maa­mas­sois­ta koos­tu­vat ka­suu­nit toi­mi­vat Jo­ki­kes­kuk­sen työ­nai­kai­si­na tu­ki­ra­ken­tei­na le­vit­täy­ty­en pit­käl­le jo­keen ja pi­tä­en ve­si­mas­sat työ­maan ul­ko­puo­lel­la. Ka­suu­nien pois­tu­es­sa Ete­lä­ran­nan mai­se­ma al­kaa hil­jal­leen muo­tou­tua lä­hem­mäs lo­pul­lis­ta muo­to­aan.

– Seu­raa­vak­si läh­de­tään pur­ka­maan te­räs­pont­ti­sei­niä ja te­ke­mään maan­täyt­tö­jä van­han ran­ta­ma­ka­sii­ni­ra­ken­nuk­sen edus­tal­la. Tä­män jäl­keen myös en­sim­mäi­nen Kes­ki-Po­rin kir­kon pääs­sä si­jait­se­va ka­suu­ni voi­daan pur­kaa, tii­vis­tää täy­töt ja aloit­taa pin­to­jen ki­veys­työt. Ran­nan tu­ki­muu­ris­ta on nyt val­mii­na noin 70 pro­sent­tia, to­te­aa Des­ti­an työ­maa­pääl­lik­kö Ant­ti Kor­ke­ao­ja.

Professori Eila Hiltusen suunnittelema Polyfonia-veistos sijaitsee Porin Etelärannassa työmaa-alueella.

Professori Eila Hiltusen suunnittelema Polyfonia-veistos sijaitsee Porin Etelärannassa työmaa-alueella.

Kuva: Sanna Jääskeläinen

Tör­mä­pääs­ky­jen pe­sin­näs­tä ai­heu­tui Jo­ki­kes­kuk­sen työ­maal­le vii­vet­tä ja sen myö­tä mah­dol­li­ses­ti myös li­sä­kus­tan­nuk­sia. Tie­tyt työ­vai­heet oli­vat py­säh­dyk­sis­sä noin kah­den kuu­kau­den ajan, ei­kä työ­maa pys­ty­nyt toi­mi­maan täy­del­lä te­hol­la, vaik­ka mui­ta töi­tä saa­tiin­kin pe­sin­nän ai­ka­na hy­vin eteen­päin.

– Al­ku­pe­räi­sen ai­ka­tau­lun mu­kaan ura­kan tuli ol­la val­mis syys­kuun puo­li­vä­liin men­nes­sä, mut­ta tä­hän ta­voit­tee­seen ei to­den­nä­köi­ses­ti tul­la pää­se­mään. Ai­ka­tau­lua ar­vi­oi­daan uu­del­leen syk­syn ku­lu­es­sa ja seu­raa­vien työ­vai­hei­den tar­ken­tu­es­sa, sa­noo hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö­nä toi­mi­va San­na Vä­li­mä­ki Po­rin kau­pun­gil­ta.

Po­rin kau­pun­ki ker­too tie­dot­tees­san, et­tä Jo­ki­kes­kus luo val­mis­tu­es­saan alu­eel­le kor­ke­a­ta­soi­set puit­teet ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­sel­le ja edis­tää sa­mal­la sekä mat­kai­lua et­tä po­ri­lais­ten hy­vin­voin­tia. Nyt teh­tä­väl­lä uu­dis­tuk­sel­la tur­va­taan myös ran­ta­ra­ken­tei­den pe­rus­tus­ten kes­tä­vyys kym­me­nik­si vuo­sik­si eteen­päin haas­ta­vis­sa­kin olo­suh­teis­sa sekä pa­ran­ne­taan alu­een tul­va­suo­je­lua.

Li­sä­tie­to­ja Jo­ki­kes­kus-hank­keen vai­heis­ta ja ete­ne­mi­ses­tä löy­tyy kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­ta osoit­tees­ta pori.fi/jo­ki­kes­kus.