Tuhkarokoltakin suojaavan MPR-rokotteen toisen annoksen kattavuudessa laskua, selviää THL:n tilastosta
Frida Ahonen / STT
Kuusivuotiaille annettavan tuhkarokko-sikotauti-vihurirokkorokotteen (MPR) toisen annoksen kattavuudessa on laskua, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tilastosta.
Tilaston mukaan vain hieman yli 90 prosenttia vuonna 2017 syntyneistä lapsista on saanut rokotteen toisen annoksen.
THL suosittelee, että yli 95 prosentilla väestöstä olisi kaksi MPR-rokoteannosta.
Alle 90 prosentin jäädään Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan, Länsi-Uudellamaalla ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueilla sekä Ahvenanmaalla. THL:n mukaan alueelliset erot ovat Suomessa kuitenkin kansainvälisesti vertailtuna pieniä.
MPR-rokotteen toista annosta lukuun ottamatta kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvien rokotusten kattavuudet ovat lapsilla hyvällä tasolla, THL kertoo.
Rokottamattomuus on Suomessa edelleen harvinaista, mutta täysin rokottamattomien lasten osuus on kuitenkin aiempaa suurempi.
THL:n tilastossa kattavuuksia tarkasteltiin vuosina 2017 ja 2022 syntyneiden lasten osalta.
Huonoin tilanne on tilaston mukaan Etelä-Karjalan hyvinvointialueella, jossa vain 81 prosenttia vuonna 2017 syntyneistä on saanut MPR-rokotteen toisen annoksen. Kyseessä on pidemmän ajan trendi.
Etelä-Karjalan perhekeskuksesta kerrotaan STT:lle, että kyse voi kuitenkin olla siitä, että kaikki rokotteet eivät tilastoidu THL:n järjestelmään oikein.
– Voi olla niin, että syystä tai toisesta esikouluikäiset eivät ole hakeutuneet rokotukseen. (--) Lapset saavat toisen annoksen myöhemmin, jopa 8-vuotiaina, jolloin se ei välttämättä näy THL:n tilastossa.
THL:n asiantuntija Camilla Jordmanin mukaan THL:n seuranta-aika loppuu siihen, kun lapsi täyttää kahdeksan vuotta.
Jordman arvioi STT:lle, että ikäraja saattaa osaltaan selittää Etelä-Karjalan alhaista prosenttilukua.
Myös Länsi-Uudellamaalla vuonna 2017 syntyneiden rokotekattavuus on MPR-rokotteen toisen annoksen osalta alhainen.
– 2018 syntyneiden tietoja ei ole vielä käytettävissä, eli on liian aikaista sanoa, onko kyse tilapäisestä laskusta vai trendistä, neuvolan ylilääkäri Annika Pohto sanoo STT:lle.
Vuonna 2017 syntyneiden alhainen toisen annoksen kattavuuden taustalla voi olla hänen mukaansa monia syitä. Yksi selittävä tekijä voi olla se, että 6-vuotiaiden neuvolatarkastus jäi korona-aikana osalta pois.
– Se koski vain lapsia, joilla olisi ollut tosi tiiviisti kaksi hyvin samankaltaista käyntiä. Totesimme, että siinä ei ole järkeä, vaan heidät ohjattiin suoraan kouluuntulotarkastukseen, Pohto sanoo.
– Teemme lisäselvityksiä sen selvittämiseksi, miksi rokottaminen jäi osalta pois.
Taustalla voi hänen mukaansa olla myös se, että vanhemmat eivät ole huomanneet varata aikaa kuusivuotistarkastukseen. Aikaisemmin Espoossa perheille lähetettiin tarkastukseen erillinen kutsu, mutta nykyään vanhempien pitää itse muistaa varata aika.
– Me seuraamme kyllä, että kaikki (perheet) ovat yhteydessä ja lähetämme muistutuksia, mutta tämä on silti voinut vaikuttaa, Pohto toteaa.
Lisäksi on Pohdon mukaan muistettava, että pieni osa perheistä on rokotevastaisia.
– Toisaalta MPR:n ensimmäisen annoksen rokotekattavuus on hyvällä tasolla, hän sanoo.
95 prosentin rokotekattavuutta suositellaan, jotta tuhkarokon tartuntaketjut katkeaisivat ja syntyisi laumasuoja tautia vastaan.
– Tuhkarokko tarttuu erittäin herkästi. Mitä herkemmin tauti tarttuu, sitä suuremman osan väestöstä on oltava rokotettu. Jopa yhdeksän kymmenestä tuhkarokolle altistuneesta suojaamattomasta henkilöstä saa tartunnan, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotteessa.
Rokotetuille tuhkarokko ei aiheuta uhkaa. Kontion mukaan MPR-rokote suojaa erittäin hyvin tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.
– Suomalaiset matkailevat paljon alueilla, joissa tuhkarokkoa on koko ajan. Esimerkiksi Kaukoidässä, Kontio sanoo STT:lle
Hänen mukaansa rokotettukin voi saada tuhkarokon, jos altistus on erittäin voimakas.
– Yleensä se tarkoittaa sitä, että tuhkarokko on rokottamattomalla perheenjäsenellä, ja hänen kanssaan on tiiviissä kontaktissa.
Rokotetuilla taudinkuva on kuitenkin lievä ja saattaa muistuttaa tavallisia flunssaoireita.
Rokottamattomille tuhkarokko voi olla vakava sairaus. Tuhkarokko on koko kehon tulehdustila eli yleisinfektio, jolla on vaikeita jälkitauteja.
– Toki kuolemanvaara on pieni. Noin yksi tuhannesta, ehkä vähän vähemmän, kuolee tuhkarokkoon, Kontio sanoo.
Kontion mukaan riskiryhmässä ovat erityisesti pienet lapset, joilla on perussairauksia.
– Viime aikoina on kuitenkin esimerkkejä pienten lasten kuolemantapauksista esimerkiksi Yhdysvalloista. Myös Irlannissa kuoli hiljattain yksi lapsi tuhkarokkoon.